Barion Pixel Érdekelnek a német nyelvű filmek? Októberben érkezik a 11. Szemrevaló Filmfesztivál – Coloré

Érdekelnek a német nyelvű filmek? Októberben érkezik a 11. Szemrevaló Filmfesztivál

2022. 09. 25.

A német filmek kedvelői számára jónak ígérkezik október eleje, ekkor rendezik meg a fővárosban és néhány vidéki városban a 11. Szemrevaló Filmfesztivált.

A budapesti Művész moziban, majd Debrecenben, Pécsett és Szegeden rendezik meg október 6-tól a Szemrevaló Filmfesztivált, mely a német nyelvterület legfrissebb alkotásait vonultatja majd fel a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe-Institut közös szervezésében.

A filmgyártás nem ismer nemzeti határokat, a nyelvek annál inkább. A nyelvi határok azonban nem mindig esnek egybe nemzeti határokkal: így Ausztria, Svájc egy része és Németország egy nyelven osztozik. Nekünk, osztrákoknak, svájciaknak és németeknek ez mindenesetre elég ok arra, hogy immár tíz éve közösen tekintsük át az aktuális német nyelvű filmtermést. Erről szól közös filmfesztiválunk, a Szemrevaló | Sehenswert.” – írja a Budapesti Goethe Intézet.

A tizenegy filmből álló, eredeti nyelven, felirattal vetített válogatás súlypontjai a jogaikért és szabadságukért harcoló erős nők, összesen öt film szól majd róluk. A nyitófilm a Csodaszép (Wunderschön) lesz majd október 6-án 19 órakor, melyben öt nagyon különböző helyzetű és életkorú
berlini nő küzd a nyugati társadalom szépségideáljaival és nemi szerepeivel.

A „Sisi-mítoszt” értelmezi újra a Fűző (Corsage), a Monte Veritában Hanna menekül erőszakos férje elől, a Nicoban egy perzsa lányt egy világbajnok tréningezi karateedzésein, miután előbbi rasszista bántalmazása hatására eldönti, hogy soha többé nem bánthatja őt senki.

Szemrevaló Filmfesztivál
Forrás: Szemrevaló Filmfesztivál

A Le prince című filmben a karakteres művészettörtténész Monika egy férfiak által uralt munkahelyi közegben kell helytállnia, miközben beleszeret egy kongói férfiba, de kapcsolatukat próbára teszik a körülöttük élők előítélete. A svájci Örökmozgót díjazták is a Berlini Filmfesztiválon, története szerint „az óragyárban dolgozó Jozefin az anarchista és pacifista eszmék által inspirálva küzd egy jobb
társadalomért, követelve az idő felszabadítását”. Aki kíváncsi a német nyelvterületek meseszép tájaira, annak az Alpenland című dokumentumfilmet ajánljuk, a vígjátékok kedvelőinek pedig a Toubab-ot, a szenegáli Babtou történetét, aki a kitoloncolás elől egy álházassággal próbál menekülni.

A Német Filmdíjról kilenc elismeréssel hazatért Kedves Thomas (Lieber Thomas) című alkotásnémet történelem főbb állomásain kalauzol végig minket, 1945-től, az NDK és az NSZK kialakulásán, majd a német egyesülésén át a XXI. század elejéig. Aki pedig a börtönfilmek iránt érez vonzalmat, annak ott lesz a Grosse Freiheit, egy, a homoszexualitása miatt újra és újra rácsok mögé zárt férfi drámája.

A fesztivál programja tehát október 6-16 között a Művészben, október 17-20 között Szegeden, Pécsett és Debrecenben október 19-22-ig lesz látható.

Borítókép forrása: Szemrevaló Filmfesztivál