Barion Pixel Ünnepelj magyar filmekkel a 100 éves Corvin moziban! – Coloré

Ünnepelj magyar filmekkel a 100 éves Corvin moziban!

2022. 11. 02.

Idén ünnepli századik születésnapját a Corvin mozi, és nem mennek el jó programok nélkül a jeles évforduló mellett!

1922. november 21-én nyitott meg a budapesti Corvin mozi, aminek örömére olyan filmeket láthatunk a mozi vásznán, amire az utóbbi években nem volt példa. Az ünneplés szeptember 9-én kezdődött, és egészen az évforduló napjáig, november 21-ig tart.

Az ünnepi programsorozat azokat a filmeket eleveníti meg újra a vásznon, amikre hatalmas érdeklődés volt akkor, amikor megjelentek. Nemcsak a közelmúlt filmjeire számíthatunk, hanem egészen a mozi kapuinak megnyitásától kezdve láthatjuk a legsikeresebb alkotásokat, legyenek azok magyar vagy külföldi filmek.

A filmeken túl részt vehetünk egy mozitörténeti sétán is, ráadásul meglepetésvendégek is gondoskodnak arról, hogy felejthetetlen élményben legyen részünk a nagy múltú épületben.

November 4-én, pénteken a Kontroll című filmet vetítik, szombaton pedig gyerekkorunk kedvencét, a Vukot tűzik műsorra. A fürge róka lábakat 1981-ben láthatták a szerencsések, úgyhogy ritka alkalom, hogy ismét nagy vászonra vetítve láthatóak a kis róka kalandjai.

Jövő hét pénteken a vígjátékok kedvelői örülhetnek, ugyanis a mára már klasszikussá vált Üvegtigris látható, másnap pedig ismét egy rajzfilmé a főszerep, mégpedig a Macskafogóé, amit felnőtt és gyerek egyaránt élvezhet.

A Corvin mozi története

A Corvin mozi megnyitóját hatalmas izgalom övezte. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, hogy maga Kosztolányi Dezső írt sorokat az 1922. november 21-i eseményre:

,,Itt lenni nem lehet, csak látszani

és élni-halni nem, csak játszani.

Lakója nincs,

vendége van ezer

s a szíve mindegyszerre ver.

Így áll a nagyvárosba, hol a bérház

üvölt s a korcsma lármáz.

A klinikák és temetők között

az égbenéző, ködbe-öltözött.

Babonás és csoda.

Tündéri palota,

mely sorsokat remekbe mintáz.

Az álmainknak várfoka: a színház.”

(Kosztolányi Dezső – Szavak /részlet/)

A mozi helyén eredetileg egy tenisz- és jégpálya volt, ám a Nagykörút kiépülése megújulással is járt, így kapott helyet a Corvin mozi is. Nevét a hazafias irány megtartása indokolta, melyet a nyitáskor is alátámasztottak, ugyanis Corvin Mátyás képei díszítették az épület belsejét. A mozi megnyitásán megjelent József főherceg és a kormány szinte minden tagja. A nézőknek várniuk kellett azzal, hogy bejussanak, de gyakran volt műsor, úgyhogy mindenki hamar behozhatta lemaradását.

Az ünnepi hetek alatt vetített filmek megtekintésre jegyvásárláshoz kötött.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix