Barion Pixel Újranyit a Tilos az Á, a kilencvenes évek kultikus szórakozóhelye – Coloré

Újranyit a Tilos az Á, a kilencvenes évek kultikus szórakozóhelye

2021. 01. 24.

Az 1990 és 95 között működött helyet – mely a Micimackóból kapta a nevét – újranyitnák a szervezők, amint a járványhelyzet engedi.

A Tilos az Á pincehelysége
Forrás: Fortepan/Szigetváry Zsolt

A hír egy bejegyzés formájában, a Tilos az Á 1990-1995 nevű, a klubbal kapcsolatos Facebookos nosztalgiacsoportban jelent meg január 13-án reggel.

A szórakozóhelyet a rendszerváltáskor hozták létre a Mikszáth Kálmán téren (ma a Zappa Bistro működik a helyén), és a bejegyzés írói ugyanitt tervezik az újranyitást.

Működése alatti öt évben megfordult ott a magyar underground szcéna színe-java, fellépett náluk többek között a Quimby, valamint a Kispál és a Borz is. Továbbá itt alakult meg a Tilos Rádió és a TÁP Színház.

A Facebook-bejegyzésben Györkefalvi Péter, Kováts Péter, Nemes Mihály, Pálffy András és Somogyi Zoltán (az aláírók, akik zöme klubüzemeltetéssel foglalkozott/foglalkozik) a döntéssel kapcsolatban a hetekben tapasztalható eseményekre hivatkoznak. Nevezetesen arra, hogy a város múltjához tartozó fontos műemlékek, a Márványmenyasszony és a Wichmann-kocsma is veszélybe, lebontás közelébe kerültek, ami ráébresztette őket felelősségükre. Ezért gondolták úgy, hogy „ha ezen épületek lerombolását nem is tudjuk megakadályozni, de hisszük, hogy a magunk eszközeivel egy kis vidámságot mégis elő tudunk csalni.

Nem céljuk a régi klub „klónozása”, hanem az újonnan nyitó hely egyfajta tisztelgés lesz előtte, miközben a mostani Zappát sem törlik el teljesen.

Mindezek fényében izgatottan várjuk a fejleményeket!

Forrás: Welovebudapest.hu, Facebook: „Tilos az Á 1990-1995”