Barion Pixel 45 éves lett Tom Hardy, a morgós macsó – Íme 5 kevésbé ismert, ám nagyszerű szerepe – Coloré

45 éves lett Tom Hardy, a morgós macsó – Íme 5 kevésbé ismert, ám nagyszerű szerepe

2022. 09. 15.

Sokszor rótták már fel neki a kritikusok, hogy szinte érteni sem lehet, amit beszél, tehetsége miatt mégis sokra vitte Hollywoodban. Ma 45 éves Tom Hardy, akinek most nem a legnépszerűbb szerepei közül válogattunk.

A kutyabarát macsót, Tom Hardy-t legtöbben a Peaky Blinders-sorozatból, a Nolan-féle Batmanek egyik főgonoszaként (Bane), esetleg az Eredet, a Venom vagy a Mad Max: A harag útja című filmekben nyújtott alakítása apropóján ismerjük. A brit színész azonban nemcsak hollywoodi blockbusterekben és népszerű sorozatokban szerepelt, hanem szívesen vállalt el különleges, siker szempontjából kockázatos filmeket is. A következőkben ezeket vesszük górcső alá, hiszen nem mindegyikük lett kasszasiker, de közös bennük, hogy Hardy mindannyiszor odatette magát.

Stuart: Visszapörgetett élet (2007)

Stuart
Forrás: Youtube

Egy angol kollégájával, az azóta szintén világszerte elismert színésszel, Benedict Cumberbatch-csel játszott ebben a tévéfilmben, ami sosem jelent meg a mozikban, így aligha ismerhetik széles tömegek. A film Alexander Masters író saját élmények alapján megírt regényén alapult, melyben Cumberbatch alakította a szerzőt, aki összebarátkozik a Hardy által játszott Stuart Shorterrel. Stuart alkoholista, hajléktalanként él, és lassanként elmeséli Mastersnek traumatikus, erőszakos múltját, aki aztán meg akarja írni a férfi életét egy regényben. Stuart viszont arra kéri, visszafelé mesélje el a történetét, mert úgy sokkal izgalmasabb. A különös hangulatú film egyik főszerepe azért is lehetett testhezálló Tom Hardy számára, mert maga is küzdött függőséggel karrierje kezdetén, és elvonón is járt annak érdekében, hogy visszarántsa életét a normális kerékvágásba.

Locke – Nincs visszaút (2013)

Locke
Forrás: Youtube

Míg legtöbb munkájában erejét és fizikumát is előtérbe helyezte, Ivan Locke építésvezetőként Hardy egy teljesen másik oldalát mutatta meg színészi játékának – és milyen csodás alakítás lett ez! Karaktere, Locke egy precíz ember, mindent megtesz a tökéletes munka érdekében, és történetünk kezdetén karrierjének legfontosabb napjára készül, ám ahogy az lenni szokott, egyszerre esik szét életének minden területe. A film különlegessége, hogy csupán több tucat telefonbeszélgetésen keresztül ismerjük meg a sztorit, hogy ki ő, hová tart (az életében és az úton is) miközben végig csak főszereplőnket látjuk, ahogy éjszaka vezet az autópályán. Kiderült, hogy a forgatások során mindent a helyszínen rögzítettek, így a telefonhívások is élőben zajlottak, nem pedig felvételről.

Fékezhetetlen (2012)

Tom Hardy
Forrás: Northfoto

Matt Bondurant író saját nagyapjáról szóló regénye alapján írta a Fékezhetetlen forgatókönyvét Nick Cave, a gengszterfilmet a 2012-es cannes-i filmfesztiválon mutatták be. A szesztilalom idején játszódó moziban Tom Hardy, Shia LaBeouf, és Jason Clarke három fivért alakítanak, akik csempészettel foglalkoznak Ohio állam egyik megyéjében. Persze szorul a hurok a Bondurant-testvérek nyaka körül, fenyegetik őket a hatóságok, akik részesedést akarnak a profitból. Főbb szerepet kapott még a Fékezhetetlenben Gary Oldman, Mia Wasikowska, Jessica Chastain és Guy Pearce is. A színészi és operatőri munkán kívül ki kell, hogy emeljük a film zenéjét is, melyet a főleg zenészként ismert Cave szerzett.

Bronson (2008)

Bronson
Forrás: Youtube

Kisebb-nagyobb brit tévéfilmes és sorozatbeli szerepek után ez volt az a karakter, mellyel Tom Hardy-ra felfigyelt a világ. Az általa alakított fiatal férfit hét évre ítélik egy posta kirablása miatt, ám erőszakos viselkedése miatt végül három évtizedet tölt magánzárkában, és mire kijön, saját személyiségét háttérbe szorítja alteregója, Charles Bronson. A Nagy-Britannia legerőszakosabb foglyaként aposztrofált Bronson tényleg létezik, most is börtönben van éppen egy 2000-ben elkövetett túszejtés miatt. Hardy játéka lenyűgözte a kritikusokat, ami azért is sikerülhetett olyan pompásra, mert a színész több alkalommal meglátogatta a börtönben a rabot. Azonban amikor Hollywood-szerte népszerű lett a film, Hardy-t nem engedték vissza többet látogatásra, azért, mert az intézet nem értett egyet azzal, hogy sztárt csináljanak egy bűnözőből.

Warrior – A végső menet (2011)

Warrior
Forrás: Youtube

Tommy (Hardy) és Brendan (Joel Edgerton), a két fivér gyerekkorukban szakadtak el egymástól, mert előbbi az apjuk erőszakossága elől menekülő édesanyjával tartott, míg az idősebbik az erőszakos apával maradt és nőtt fel. Több, mint egy évtizeddel később Tommy, a veterán meglátogatja édesapját, ám persze elmarad a nagy, őszinte egymásra találás. Másnap egy edzőterembe látogat, ahol kezdőként ugyan, de kiüti MMA-ban az egyik profi bajnokot, ez vezet ahhoz, hogy ugyan csak edző-sportolói szinten, de apjával megpróbálják rendezi kapcsolatukat. Tommy elindul a Sparta nevet viselő tornán – és közben így tesz Brendan is, aki civilben tanárként keresi a kenyerét, éjjelente viszont testvéréhez hasonlóan MMA-zik, sokáig a felesége háta mögött. A forgatásra Hardy úgy készült, hogy hónapokon keresztül minden egyes nap edzett, a film mégsem csupán egy bunyóra épülő alkotás, hanem kemény dráma is a testvéri kapcsolatokról.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix