Barion Pixel Tényleg haszontalanok a „brit tudósok”? – Coloré

Tényleg haszontalanok a „brit tudósok”?

2021. 08. 08.

A társadalom jelentős részének szinte megingathatatlan a tudományba vetett hite, és jórészt tisztelettel figyeljük az újabb és újabb kutatásokat, tanulmányokat, kísérleteket, legyen szó bármilyen területről. Egy kifejezés hallatán azonban egy emberként dobjuk kútba ezt a hitet, és nevetjük ki az eredményt…

Brit tudósok megállapították, hogy… – ha ezzel kezdődik egy cikk, akkor automatikusan valamilyen haszontalan, elképesztő vagy épp magától értetődő kutatási eredményt várunk, és nem igazán a szakértői hitelességet keressük a hírben.

brit tudós
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Megszámlálhatatlan mém kering a neten ezzel kapcsolatban, Facebook-oldal és blog is született már a „brit tudósoknak” szentelve, szegény szigetországiak pedig valószínűleg nem is sejtik, hogy szakértőikkel milyen haszontalanságokat hoznak hírbe a magyarok. Utánanéztük, hogy miért pont ők lettek a szállóigévé vált béna tudósok, és ha lehet hinni az internet bugyrainak, akkor Oroszországban hasonlóképp poénkodnak rajtuk, ám a valódi okot homály fedi. Ezen az oldalon például az angolul tudók próbára tehetik a tudásukat azzal kapcsolatban, hogy melyik volt egy igazi orosz újságcikk-címe, és melyik csak vicc. Alapja persze nincsen az általánosításnak, és nincs okunk azt feltételezni, hogy a brit tudósok csupa haszontalan dolgot kutatnak, de a vicc valószínűleg még jó sokáig keringeni fog itthon és az oroszoknál is, más nációval kapcsolatban azonban nem találtam ilyen jellegű poénokat – kíváncsi lennék azonban, hogy minket mivel szoktak hírbe hozni külföldön.

A mémek készítői sokszor túlzásokba esnek, hiszen valószínűsítjük, hogy egy brit tudós sem állította, hogy „ha a szüleidnek nincsen gyereke, valószínűleg neked sem lesz”, illetve azt sem, hogy „akinek nincs haja, az kopasz”. Ellenben világszerte születnek olyan kutatási eredmények, amik szórakoztatónak tűnnek, valójában rendkívül megalapozottak. Abban azért egyetérthetünk, hogy a tudomány is lehet poénos, attól még nem biztos, hogy értelmetlen. Pontosan az ilyen munkák megjutalmazására hozták létre 1990-ben az IgNobel-díjat. Mottójuk és egyben a díj leírása: „Kutatás, mely megnevetteti, majd elgondolkodtatja az embereket.” A kategóriák az orvostudománytól elkezdve a közgazdaságon, kémián és matematikán keresztül egészen a pszichológiáig terjednek, a díjakat pedig Nobel-díjasok adják át a nyerteseknek.