Barion Pixel Vatikáni atya segíti a gengszterfilmek királyának Jézus-filmjét – Coloré

Vatikáni atya segíti a gengszterfilmek királyának Jézus-filmjét

2024. 03. 28.

Martin Scorsese Ferenc pápa felhívására egy Jézusról szóló film forgatókönyv kitalálásával és megírásával válaszolt.

Mindezt akkor mondta el az Oscar-díjas rendező, amikor feleségével, Helen Moris-szal egy konferencián járt Rómában. Az eseményt a La Civiltà Cattolica jezsuita folyóirat szervezte meg és a szerkesztő, Antonio Spadaro atya beszélgetett a rendezővel.

Martin Scorsese Jézus filmje

A világhírű rendező és a katolikus pap beszélgetéssorozatát egy könyvben jelentették meg, amelynek utolsó fejezetének címe: Jézusról szóló lehetséges film forgatókönyve.

Maga a könyv azonban nem a film forgatókönyve, de annak vázlataként lehet tekinteni rá.

Scorsese amúgy már Kent Jones-szal együtt dolgozott a film forgatókönyvén, amely egy japán író, Shusaku Endo „Jézus élete” című könyvén alapul.

A Varietynek Spadaro atya azt is elmondta, hogy egy másik pap felhívta azzal:

Nézd, Scorsese hihetetlen ember. Feltétlenül találkoznod kell vele, és interjút kell készítened vele.

Jézus film
Kép forrása: Vatican Pool / Contributor / Getty Images

A kapcsolat tehát úgy kezdődött, hogy Spadaro atya, mint a jezsuita kiadvány vezetője felvette a kapcsolatot Scorsesevel, aki kötélnek állt és interjút adott a lapnak. A film elkészítésének ötletét pedig megerősítette Ferenc pápa művészekhez intézett kérése

Endo másik regénye

A japán író Silence (Csend) című regénye egy 17. századi portugál jezsuita misszionáriusról szól és ezt a történetet is adaptálta már a világhírű rendező.

Martin Scorsese már régóta foglalkozik Jézus alakjának megformálásával, de most az a vágya, hogy új módot találjon arra és a vallást hozzáférhetőbbé tegye mindenki számára.

Scorsese múltja

A rendező fiatalon papnak tanult, de rájött, hogy nem az az ő igazi hivatása, de a hitét nem hagyta el. Készülő filmjével pedig szeretné visszanyeri azt a pozitív és nyitott tapasztalatot, amelyet fiatalként szerzett.

Nyitókép forrása: Lionel Hahn / Contributor /Getty Images