Barion Pixel Ebből főztünk a 80-as években gyerekként: íme Pom Pom szakácskönyve – Coloré

Ebből főztünk a 80-as években gyerekként: íme Pom Pom szakácskönyve

2024. 02. 25.

Számos, gyerekeknek készült szakácskönyv látott napvilágot az idők során, ám az egyik legkülönlegesebb Pom Pomhoz köthető!

,,Hogy kicsoda Pom Pom? Hogy nem ismertek? Hohó! Igazán senki sem ismer, mert hol ilyen vagyok, hol olyan”. Bizony, Pom Pom hol ilyen, hol olyan, ugyanis nemcsak az alakját tudja változtatni, hanem a tevékenységeit is! Ha éppen nem a papucs orrán pamutbojt, vagy egy ágon hintázik fel-le, fel-le, akkor főz!

Pom Pom főz

Az 1986-ban megjelent harmincoldalas kis kötet Pom Pom kedves figuráinak segítségével avatja be a gyerekeket a főzés rejtelmeibe. A főszereplő mellett Picur és Gombóc Artúr is feltűnnek, így értelemszerűen csokoládés finomság is került a receptek közé!

Mielőtt azonban nekiállnánk a főzésnek, kedvenc szereplőink figyelmeztetnek arra, hogy egyáltalában hogyan érdemes belevágni.

Pom Pom egy rövid mesével kezd, majd felkészít arra, hogy hogyan álljunk neki a főzésnek / Fotó: Karsa Tímea
Pom Pom egy rövid mesével kezd, majd felkészít arra, hogy hogyan álljunk neki a főzésnek / Fotó: Karsa Tímea

Elsőként néhány leves receptjét olvashatjuk, melyek közt a paradicsomleves is szerepel, ám nem menzás módon, betűtésztával, hanem rizzsel vagy alternatívaként hideg, pirított kenyérrel. Bár a legtöbb gyerek nem szereti a gombát, egymás után rögtön négy gombás receptet is olvashatunk, talán azért, mert az volt a cél, hogy a kis szakácsok megszeressék ezt a köreikben nem túl népszerű hozzávalót.

Nemcsak különböző csirkehúsból készült étkek kapnak helyet az összeállításban, hanem halas receptek is, amiknek elkészítése talán még egy felnőtt idegrendszerét is igénybe venné!

A pecsenye és az orosz bélszín kifejezetten olyanoknak szólnak, akik sokat szorgoskodnak a konyhában. Ide sorolható a hamburger is, mint bonyolultabb étek, ami 1986-ban korántsem volt olyan népszerű, mint manapság, annál is inkább, mert az első, legismertebb gyorsétterem 1988-ban nyílt meg Magyarországon.

A kötet külön taglalja a köreteket is, úgy mint a rizs vagy a burgonyapüré. Gyerekfejjel bizonyosan csak ezeknek mertem volna nekiállni, ezt is csupán szülői segítséggel.

Picur nem aprózza el, ugyanis halat is készíthetünk vele! / Fotó: Karsa Tímea
Picur nem aprózza el, ugyanis halat is készíthetünk vele! / Fotó: Karsa Tímea

Több saláta is helyet kapott a könyvben, ami a nyolcvanas években kuriózum volt, ugyanis kevés olyan kiadvány létezett, ami salátás recepteket tartalmazott – kivéve Lajos Mari és Hemző Károly nagy sikerű 99 Saláta 33 színes ételfotóval című kötetét, ami rekordszámban kelt el, ezáltal is alátámasztva azt, hogy mekkora hiány volt salátás receptekből annak idején.

Pom Pom szakácskönyvét édességek zárják, amelyeket – ahogyan végig – kedves rajzok tesznek barátságossá. Sajdik Ferenc igencsak kitett magáért, hiszen a babapiskóták arcot kaptak, a húsdaráló lábakon áll, Pom Pom és Picur pedig sírva szeletelik a hagymát a rostélyoshoz.

Sajdik Ferenc rajzaival ékesítettek a receptek / Fotó: Karsa Tímea
Sajdik Ferenc rajzaival ékesítettek a receptek / Fotó: Karsa Tímea

A Pom Pom főz kellemes időutazás, és érdekes kísérlet lehet felnőttként elkészíti a könyvben szereplő ételeket, és egyúttal meggyőződni arról, hogy nem kell az egészet sutba vágni csak azért, mert gyerekkorunkban nem sikerült főzni belőle.

Pom Pommal akár felnőttként is főzhetünk! / Fotó: Karsa Tímea
Pom Pommal akár felnőttként is főzhetünk! / Fotó: Karsa Tímea

Nyitókép forrása: Wikipédia

/szelavi/kultura/pom-pom-szakacskonyve/