Ülj fel a nosztalgiavonatra a menzás paradicsomlevessel!

Sokunk emlékezetében hagyott mély nyomot a menza. Kinek így, kinek úgy, de minden egykori menzásban megmozdul valami, ha a régi ízek, emlékek jönnek szóba. Ugyan számtalan nehezen emészthető ételt kaptunk, volt pár, amit csak és kizárólag a menzán tudtak jól csinálni. Ezek egyike a paradicsomleves. Időutazás 20 perc alatt.

Hozzávalók:

  • 1 liter paradicsomlé (közel 100%-os)
  • fél liter víz
  • pár szár petrezselyem
  • 1 fej közepes fej hagyma
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 lapos evőkanál liszt
  • 1-2 teáskanál só
  • 8 evőkanál cukor
  • 2 babérlevél

Elkészítés:

Először a rántást készítem el: négy evőkanál olajat hevítek, hozzáadom a lisztet, és csomómentesre keverem. Folyamatos kevergetés mellett hozzáöntöm a paradicsomlevet, majd a vizet. A hagymát megpucolom és egészben a leveshez teszem, valamint sóval, babérlevéllel, cukorral és a petrezselyemmel ízesítem.

Forrásig főzöm és (szigorúan!) betűtésztával tálalom.

Tipp:

A só és a cukor mennyisége csak útmutató: mindenki magának állítsa be, úgy az igazi! A paradicsomlé fajtájától is függ, hogy mennyire kell sózni, a cukor pedig ízlésünkön és emlékeinken alapszik.

Nyitókép forrása: Karsa Tímea

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

100 km/h-t meghaladó széllökésekre készülhetünk