Barion Pixel Párizs, Moszkva és a Mars Budapest utcáin – külföldi filmek sorát forgatták már nálunk – Coloré

Párizs, Moszkva és a Mars Budapest utcáin – külföldi filmek sorát forgatták már nálunk

2021. 07. 12.

A héten debütáló Fekete Özvegyben jelenetek sorában tűnik fel fővárosunk – Budapest most kivételesen saját magát “játssza”, és nem Moszkvát vagy Berlint. Nem ez az első eset azonban, hogy visszaköszönnek az ismerős terek és utcák a filmvászonról.

Ahogy Mexikóba legtöbbször vagy nyaralni vagy kábítószert beszerezni mennek a főszereplők és szinte mindig sárgás filterrel ábrázolják az országot, úgy hazánknak is van egy klisés szerepe a filmekben. Építészetünk és tájaink miatt sokszor kelet-európai helyszíneket “játszunk el”, de szerencsére voltunk már Párizs, Róma vagy épp Peking is. Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem mindig nagy boldogság kis hazánkat viszontlátni a vásznon, és ez az utóbbi tíz-tizenöt évben még gyakrabban “megadatott”. Egyre több sorozat és film stábja választotta forgatási helyszínnek Magyarországot, de nemcsak a stúdiókat (például az etyeki Kordát), hanem az utcákat, házakat, kastélyokat és tereket is. Ez persze azzal is járt, hogy számos színész megfordult nálunk, a szerencsésebbek pedig elkaphatták őket egy-egy közös fotóra is. Jason Momoa, Josh Brolin, Jennifer Lawrence, Luke Evans, Dakota Fanning, Daniel Brühl, Robert Pattinson és még sok más sztár sétálgatott már városaink utcáin, megörvendeztetve az arra járókat.

Sorozatos sikerek

Witcher
A tatai vár, mint Yennefer kastélya a Vajákban (2019). Forrás: IMDB

Az elmúlt évek egyik legjobban várt sorozata volt a 2019. decemberében debütáló Vaják (Witcher), aminek a Netflix idén hozza el a második évadát. A kelet-közép-európai mondakörön alapuló történetfolyamot Andrzej Sapkowski írta meg a kilencvenes években, melyből aztán először számítógépes játék, néhány évvel ezelőtt pedig sorozat született. A szörnyvadász ríviai Geralt kalandjait a helyszínekből kifolyólag nem is forgathatták volna máshol, mint a környéken – így lett a tatai várból sorozatbeli kastély, a Gánti Bauxitföldtani Parkból bánya (jó, igen, a valóságban is az), a Vajdahunyad várából mágus otthona, a kiscelli múzeumból varázslóakadémia, a Szelim-lyukból pedig egy sárkány barlangja. Nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a Borgiák címet viselő történelmi sorozatot sem, amit a Korda stúdióban készítettek Etyeken, a külső felvételek viszont többek között Komáromban, az alcsútdobozi arborétumban, a fővárosi Rudas Gyógyfürdőben készültek.

Az elmeorvos (The Alienist) a Netflix 19. század végi, New Yorkban játszódó kosztümös krimisorozata, melyben főszereplőink egy kisfiúkat meggyilkoló alak után nyomoznak. A széria készítői Budapestet varázsolták az amerikai metropolisszá, egyrészt úgy, hogy Rákospalotán az Origo stúdióban egy egész negyedet felépítettek, másrészt pedig számos odaillő épület mellett forgattak jeleneteket – például a Szabó Ervin könyvtár központi épülete, a Műszaki Egyetem és a Király Gyógyfürdő.

L. Frank Baum Oz, a nagy varázsló című regényén alapult az Emerald City nevet viselő, csupán egy évadot megért széria, amit az Óz és a Trónok harca keresztezésének hívtak sokan. A spanyol és horvát helyszínek mellett magyar tájak is feltűntek benne, az egyik legjobban kivehető épület maga a Parlament és a budai vár siklója volt, de helyet kapott benne a Néprajzi Múzeum belső tere, a korábban már említett Szabó Ervin Könyvtár főépülete és a turai Schossberger-kastély is. Két hónapja érkezett – ugyancsak a Netflixre, úgy tűnik, szeretnek hozzánk járni – az Árnyék és Csont sorozat, amiben nemcsak magyar helyszínek (Keszthely, budai vár, Szentendre és a skanzen), de itt született, és az Instagram által celebbé vált kiskecskék is szerepelnek.

Kémek városa?

én, a kém magyar forgatási helyszín
Eddie Murphy és Owen Wilson a Lánchíddal a háttérben (Én, a kém, 2002). Forrás: northfoto.com

Kémes filmekből nem kis adagot forgattak le nálunk, ilyen volt a Redford-Pitt páros 2002-es Kémjátszmája, amiben Berlinként jelent meg Budapest, majd ugyanebben az évben az Én, a kém Eddie Murphy főszereplésével, ahol viszont saját jogán és nevén láthattuk a várost. 2015-ben az A kém (most már kicsit elég lesz ebből a szóból…) címmel forgatott egy vígjátékot Jason Statham, Jude Law és Melissa McCarthy, akiket így láthattunk “Párizsban” szaladgálni többek között a Gresham-palota és a Bazilika környékén. Majd jött Mila Kunis, Kate McKinnon és A kém, aki dobott engem, amiben szerepük szerint a los angelesi lányok Európa egyik városából a másikba menekülnek, miután kiderült, hogy egyikük pasija egy exkém. Az Saturday Night Live-ból is ismert, fantasztikus humorú McKinnon egyébként nagyon élvezte az ittlétet, Jimmy Fallon showműsorában meg is köszönte messziről a stábtagoknak a munkát (“Linda, Erik, Csilla, Vera, hello, love you so much!”), sőt! Elmesélte, hogy Erik, aki a forgatási helyszínekre vitte őt, megtanította rappelni, Kate pedig felállt és előadta, amit a hónapok során megjegyzett – méghozzá az Animal Cannibals Yozsefváros című számának egy versszakát. Nézzétek meg, egyszerre hihetetlen aranyos, vicces és közben kicsit megható is, hogy egy világsztár ennyire emberi legyen.

A Vörös veréb és az Atomszőke is hasonló témájú filmek az elmúlt évekből, amiken szintén a fővárosban dolgoztak a stábok, és Moszkvaként valamint Berlinként tűntek fel bennük az ismerős helyszínek, de ha kicsit visszamegyünk az időben, akkor ott van Steven Spielberg 2005-ös Münchenje is.

Akció, sci-fi, horror és minden más

Die Hard 5 forgatási helyszín
Die Hard 5, avagy legutóbb még nem volt ennyi felhőkarcoló Budán. Forrás: IMDB

Will Smith is nálunk forgatott néhány éve, méghozzá a Gemini Man című akciófilmet, melynek végül még az exkluzív premierje is nálunk volt. Az eseményen a rendezők és maga Smith is tiszteletét tette, akinek aznap volt a születésnapja. Na meg persze azért is volt emlékezetes az itt tartózkodása, mert készült róla egy videó, amint a Lánchíd tetején táncol egy Drake-számra. A Die Hard ötödik részét nem igazán lett volna szükséges leforgatni, hiszen az első óta eltelt huszonöt évnyi idő vasfoga meglátszott Willisen, na meg a történeten is. De ha már így alakult, a “Drágább, mint az életed” alcímet viselő mozit nálunk készítették el, és persze Budapest megint orosz fővárosként “tündökölt” benne. De dolgozott a stáb Hajmáskér mellett és a Hungaroringen is. Matt Damont a magyarok mentették meg a Marsról – persze átvitt értelemben, hiszen a Mentőexpedíció nevet viselő sci-fiben a budapesti Bálna volt a NASA épülete, de kiszúrhattuk a filmkockákon a Művészetek Palotáját (ott a Kínai Nemzeti Űrügynökséget “alakította”), a Hungexpo-t, és a Rákóczi-hidat is.

2019-ben készült el a Fehér éjszakák című film, amiről valaki majd mondja el, miért szeretik annyian – én nem tudtam végignézni. Nem vagyok filmkritikus, ezért természetesen ez nem szakmai vélemény, de inkább beszéljünk a helyszínekről, mert a forgatókönyvről nem sok jót tudnék írni. Tehát, a sztori szerint Svédországban játszódó jeleneteket nagyrészt a budakeszi Álomvölgyben vették fel, ami odaillő alapot nyújtott a szektás folk-horrornak. Maradjunk a műfaj környékén, de ugorjunk évezredeket minőségben: a 2011-es, Anthony Hopkins nevével fémjelzett A rítus című alkotást két hónapig hazánkban forgatták, sőt, karaktere magyarul is megszólalt a film egyik ominózus jelenetében. A tizenkilencedik századi Párizsként tetszelgett Budapest a Bel Ami – A szépfiúban, amiben Robert Pattinson alakította Georges Duroy leszerelt őrmestert. A forgatáshoz felszórták homokkal az Andrássy utat, és elfoglalták egy időre a Pollack Mihály teret és az Operaházat is. Akkor még javában tombolt az Alkonyat-filmek miatti Pattinson-imádat, így nem kevés rajongó nézelődött naphosszat az elkerített területek környékén, de olyan jól viselték magukat, hogy a főszereplő magyarul olvasta fel nekik: „Köszönöm, hogy csendben voltatok”.

'evita' Movie Stills
Evita (1996) – Hátul a Parlament épülete. Forrás: northfoto.com

Madonna leginkább énekesnői karrierjével írta be magát a világsztárok könyvébe, pedig 1996-ban az Evita című filmben főszerepet is játszott. Ő volt benne a népe által körülrajongott és később ikonná vált Eva Perón, az egykori argentin elnök, Juan Perón felesége. A mozi Buenos Airesben és Budapesten készült, a műtős jelenet kellékei pedig ma is megtalálhatóak kiállítási tárgyakként a Sziklakórházban.