Barion Pixel Felháborodtak Indiában az Oppenheimer egyik jelenete miatt – Coloré

Felháborodtak Indiában az Oppenheimer egyik jelenete miatt

2023. 07. 24.

Politikai uszítást sejtenek a Christopher Nolan rendezte Oppenheimer egyik részlete mögött.

Christopher Nolan legújabb filmje, az Oppenheimer vitákat váltott ki az indiai hindu jobboldal körében, írja a CNN.

Többen a film bojkottjára szólították fel társaikat, és követelik az egyik jelenet eltávolítását. A cikk innentől spoilereket tartalmaz, így aki nem látta még a filmet, de kíváncsi rá, ne olvasson tovább!

Nolan fantasztikus rendezése az atombomba atyja, J. Robert Oppenheimer (Cillian Murphy) fizikus körül forog, aki 1945 júliusában tudóstársaival együtt Los Alamosban tesztelte elméletét a nukleáris fegyverről. Ezt a Trinity (vagy Szentháromság) tesztnek hívták, és mivel sikerrel járt, a katonaság elszállította a másik két bombát, amelyeket aztán két héttel később le is dobtak Japánban Hirosimára és Nagaszakira. A Trinity nukleáris teszt gombafelhőjét látva Oppenheimernek egy idézet jutott eszébe, ami a Bhagavad Gitából, a hinduizmus szent könyvéből származik:

Most én lettem a halál, a világok pusztítója.

A filmben a fizikus ezt a sort barátnője, Jean Tatlock (Florence Pugh) társaságában olvassa el, történetesen épp szeretkezés közben. Mivel a Bhagavad Gita a hindu vallás szentírása, a helyzet pedig igen kompromittáló, hinduk egy jobboldali csoportja vallásuk elleni támadásnak nevezte a jelenetet, sőt, egyesek továbbmentek, és egyenesen összeesküvést kiáltottak.

Üzentek is Nolannek, méghozzá ilyen formán: „Úgy hisszük, hogy ha eltávolítja ezt a jelenetet, és megteszi a szükséges lépéseket a hinduk szívének megnyeréséhez, az nagyban hozzájárul majd ahhoz, hogy érzékeny emberi lényként igazolja magát, és elnyerje több milliárd kedves ember barátságát.”

Oppenheimer Premiere In London
Az Oppenheimer főszereplői a film londoni premierjén 2023 júliusában. Forrás: Anadolu Agency / Getty Images

Nem valószínű, hogy Christopher Nolan direkt uszításnak szánta volna a jelenetet, ahogyan az sem, hogy a felszólítást látva majd kivágja azt az elkészült műből, ami egyébként jól teljesített a mozipénztáraknál. Megelőzte Nolan pénzügyileg eddig legsikeresebb filmjét, az Eredetet, de nem tudta legyőzni a vele egy napon megjelent Barbie-t.

Az Oppenheimerben nyújtott alakításaikat látva sokan Oscar-díjat emlegetnek Cillian Murphyvel és Robert Downey Jr-ral kapcsolatban. Nem csodálkoznék én sem, ha jövőre ott láthatnánk őket a patinás névsorban, ahogyan a filmzenéért, a hangzásért, a rendezésért és a látványért is kijárna legalább egy jelölés.

Borítókép forrása: Youtube