Barion Pixel Nyári könyvajánló: 4+1 kötet, amelynek a strandtáskában a helye 2023 nyarán – Oldal 2 – Coloré

Nyári könyvajánló: 4+1 kötet, amelynek a strandtáskában a helye 2023 nyarán

2023. 07. 21.

Elmerülnél a 19. századi párizsi világkiállítás pezsgőmámoros világában? Esetleg érdekel egy valós történet, amely egy amerikai örömlány fájdalmas küzdelmeit veszi górcső alá? Válaszokat keresel szexuális problémáidra? Szépirodalomra vágysz, netalán az ageizmus problémáit vennéd górcső alá? Könyvajánlónkban tippeket kapsz arra, mely köteteket érdemes becsempészned a strandtáskába, ha a tengerparton keresnéd a feltett kérdésekre a válaszokat.

Krusovszky Dénes – Levelek Nélkül 

A hosszú várakozás után idén végre a kezünkbe foghatjuk Krusovszky Dénes József Attila-díjas költő új prózáját, amely Levelek nélkül címmel jelent meg a közelmúltban. Míg Dénes első regénye, az Akik már nem leszünk sosem a vidéki lélek budapesti beilleszkedését, s az ezzel járó identitásválságot vette górcső alá, addig második kötete épp ennek ellenkezőjét teszi. 

Levelek nélkül főszereplője, Koroknai János ugyanis tudatosan választja a vidéki életet: a helyi gimnázium magyartanáraként fontos szerepet tölt be a kisváros életében. Egyik nap aztán anomália üti fel a fejét: tavasz idusán egyszer csak ledobják a leveleiket a fák. János nyomozásba kezd, s ahogy felkeresi az alföldi kisváros tipikus szereplőit, széthulló családok és egy széthulló társadalom képe tárul elénk. 

Krusovszky Dénes kötete a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg, s 5.499 forintért érhető el a könyvesboltokban. 

Nyári Könyvajánló
Kép forrása: a szerző saját fotója

Jakupcsek Gabriella – A napos B oldal 

A negyven az új harminc. Az ötven az új negyven. De vajon a hatvan az új ötven? A felsorolt, mostanra klisévé váló mondatok szinte kiírthatatlanul belevésődtek a fejünkbe, még akkor is, ha megközelítőleg sem a legjobb üzenetet hordozzák a korunk elfogadásával és felvállalásával kapcsolatban. 

Szerencsére korántsem a születési dátum átírása került Jakupcsek Gabriella új kötetének fókuszába. A televíziós személyiség A napos B oldal című alkotása sokkal inkább egyfajta fogódzkodót igyekszik nyújtani a sorstársaknak: kezdve a menopauza tüneteinek megfelelő értelmezésével és kezelésével az ageizmus egyre égetőbb problémáin keresztül egészen annak a témának a feszegetéséig, vajon miért nincs annyi ötvenes-hatvanas nő a vezetői rétegben. 

Gabriella képzett szakemberekkel veszi górcső alá az említett témákat, hogy támogatást nyújtson édesanyáink és nagymamáink korosztályának, hiszen a testi-lelki egészség és a harmónia újbóli felfedezése számukra ugyanolyan fontos, mint a fiatal generáció számára. 

A televíziós személyiség legújabb kötete a 21. Század Kiadónál jelent meg, s 5.490 forintért vásárolható meg a könyvesboltokban. 

Borítókép forrása: Unsplash.com
László Boglárka, Leila Mottley és Ian Kerner köteteiért hálás köszönetünk a Libri Kiadónak!