Barion Pixel Martha Stewarttól Iványi Orsolyáig: influenszerek, akik rácáfolnak az ageizmusra – Coloré

Martha Stewarttól Iványi Orsolyáig: influenszerek, akik rácáfolnak az ageizmusra

2023. 05. 19.

Noha az influenszer kifejezés sokunk fejében a fiatal korosztállyal kapcsolódik össze, napjainkra már érett tartalomkészítők is megtalálhatók a neten, akik ugyanolyan (ha nem nagyobb) hévvel végzik munkájukat. A céljuk? Nyomot hagyni a világban úgy, hogy példát mutatnak. Ahogy azt egy vérbeli influenszernek illik.

Mindössze három napja, hogy bombaként robbant a hír: Martha Stewart lett a Sports Illustrated címlapmodellje. Az üzletasszony ezzel ismét nagyot dobott énmárkáján, hiszen 81 évesen ő az eddigi legidősebb nő, aki a címlapon szerepel. Stewart fürdőruhás fotói (persze) erősen megosztják a közvéleményt: míg egyesen méltatlannak tartják, hogy valaki nyolcvan felett fürdőruhában mutatkozzon, addig a legtöbben hálásak neki, amiért megmutatja, ennyi idősen is lehet valaki elbűvölően szexi. 

Stewart címlapfotója kiválóan példázza, mekkora hullámokat vet az ageizmus, azaz a korból fakadó hátrányos megkülönböztetés, amely (pontosan az ilyen kezdeményezéseknek köszönhetően) mostanra ugyanolyan nyíltan kezelt probléma, mint „testvérei”, a rasszizmus vagy épp a szexizmus. 

„A fiatalokkal és az idősekkel szembeni ageizmus elterjedt, sokszor nem felismert jelenség, amely messzemenő következményekkel jár gazdaságainkra és társadalmunkra nézve” – mondta Maria-Francesca Spatolisano, a WHO gazdasági ügynökség minisztériumának szakpolitikai koordinációért felelős asszisztense nemrég. 

Spatolisano szerint az idősek körében előforduló kor miatti kirekesztés gyengébb fizikai és mentális egészséggel, fokozott társadalmi elszigeteltséggel és magányossággal, nagyobb anyagi bizonytalansággal, alacsonyabb életminőséggel és korai halálozással jár. (Becslések szerint világszerte 6,3 millió depressziós eset az ageizmusnak tudható be.) 

Mindezek mellett fontos megemlíteni, hogy az ageizmus több milliárd dollárba kerül a társadalmainknak: egy 2020-as tanulmány szerint az USA-ban az életkor miatti sztereotípiák 63 milliárd dolláros (21,5 ) többletköltséget jelentenek a nyolc legdrágább egészségügyi probléma tekintetében. E szempontból hazánkban sem jobb a helyzet: a Telex nemrég közölt, ageizmusról szóló anyagában megszólított karriertanácsadó szerint a vállalatok a mai napig előítéletesek a pályáztatásnál az 55 pluszos korosztállyal szemben, mert úgy vélik, azok koruk miatt „már” képtelenek lennének beilleszkedni egy új csapatba, nem tudnak új dolgokat tanulni és nem beszélnek nyelveket. 

Akárcsak más társadalmi problémák, úgy az ageizmus kapcsán is fontos, hogy egyre többször, nyíltan, beszéljünk a problémáról, s osszuk meg egymással a tapasztalatainkat, ám természetesen nem árt, ha van előttünk olyan példa, aki életfelfogásával élen jár az úttörők között. Összeállításunkban olyan inspiráló nők közül válogattunk, akik közösségimédia-jelenlétükkel inspirálók lehetnek nem csak az idősebb korosztály, hanem mindannyiunk számára.

Nyolcvan felett (is) a címlapon: Martha Stewart (@marthastewart)

  • Kor: 81 
  • Követők száma: 4 millió (Instagram)

„Mindig is az volt a mottóm: »ha már nem változol, akkor neked annyi«, ezért úgy gondoltam, miért ne állnék készen erre az életre szóló lehetőségre?” – írja Stewart abban a bejegyzésében, amelyben először megosztotta a Sports Illustrated számára készített, fürdőruhás fotókat az Instagram-követőivel. (A konyhaguru egyébként olyan nagyágyúkkal együtt került a címlapra, mint Megan Fox, Brooks Nader és Kim Petras.) Stewart elmondása szerint nem csak maga miatt vállalta be a kihívást: példájával más nőket (is) szeretne arra inspirálni, hogy (ennyi idősen is) érezzék jól magukat a bőrükben. 

ageizmus, influenszerek, Martha Stewart
Kép forrása: NBC/Getty Images

Stewart a kilencvenes években vált híressé Amerika-szerte: ekkor indította el saját magazinját, a Martha Stewart Livinget. Döntése később milliárdossá tette, hiszen saját kiadású szakácskönyvei (mára összesen 99-et írt), és főzőműsorai révén Amerika egyik leginkább kedvelt gasztrogurujává vált. Stewart azonban soha nem állt egy lábon: később saját életmódmagazinnal rukkolt elő, de saját ruhamárkával és háztartási termékcsaláddal is rendelkezik. 2004-ben aztán egy csapásra megváltozott az élete: öt hónap börtönbüntetésre ítélték, miután bűnösnek bizonyult egy bennfentes kereskedési botrányban. Noha úgy tűnt, ez kettétöri pályáját, Martha Stewart nem adta fel: 2016-ban például összeállt Snoop Doggal egy tévésorozathoz, amivel újra bebizonyította: képes a megújulásra.

Karrier 100 év felett: Iris Apfel, a belsőépítészből lett stílusikon (@iris.apfel)

  • Kor: 102
  • Követők száma: 2,6 millió (Instagram) 

Fehér Ház volt belsőépítésze összesen kilenc first lady-vel dolgozott azon, hogy Amerika egyik legfontosabb házát az épp aktuális elnök ízlésére szabja. Apfel régiségek felújításával kezdte pályafutását, majd a férjével, Carl Apfellel való házasságkötése után hozták létre közös cégüket, amelyben vintage bútorok felújításával és eladásával foglalkoztak. A rengeteg utazás miatt úgy döntöttek, nem vállalnak gyermeket: a 102 éves influenszer a mai napig szívesen beszél erről a döntéséről (is) közösségimédia-fiókján. 

ageizmus, influenszerek, Iris Apfel
Kép forrása: Noam Galai/Getty Images

Tagadhatatlan, hogy Iris a Carllal való közös munkában bontakozott ki igazán: összesen 68 évig voltak házasok, egészen Carl 2015-ben bekövetkező haláláig. Iris 84 éves korában került fel a divat térképére, amikor is Harold Koda, a MET akkori kurátora felkérte egy bemutató megszervezésére. Kiállítása óriási sikert aratott, s végeredményben a divat iránti érzékenysége volt az, amely kihúzta őt a férje elvesztése iránt érzett gyászból is: Kate Spade 2015-ös kollekciójában például Karlie Kloss-szal dolgozott együtt, 2022-ben pedig a H&M-mel dobott piacra egy közös kollaborációt. A színes, bagolykeretes szemüvegeiről ismert Apfel szentül vallja, hogy a kor csak egy szám, s az, hogyan éljük meg a napjainkat, egyedül rajtunk múlik.  

Aki több, mint Elon Musk édesanyja: Maye Musk (@mayemusk)

  • Kor: 75 
  • Követők száma: 1,1 millió (Instagram) 

63 évesen meztelenül szerepelt a Time magazin címlapján egészségügyi témában, nem sokkal később a New York magazin címlapján is megmutatta hibátlan testét. 69 évesen ő lett a CoverGirl legidősebb szóvivő modellje, 2022-ben (74 évesen) pedig ő lett a Sports Illustrated legidősebb fürdőruhamodellje. (Egészen szerdáig, amikor Martha Stewart lekörözte.)

ageizmus, influenszerek, Maye Musk
Kép forrása: Kirstin Sinclair/Getty Images

Önmagában ezzel a teljesítménnyel is kivívta magának a globális tiszteletet és elismerést Maye Musk, aki sokkal inkább a maga erejéből, semmint fia, Elon Musk „hátán” kapaszkodott fel a csúcsra. Ugyan a ma 75 éves, dietetikus végzettségű Maye idős korára ért fel a csúcsra, gyermek- és fiatalkora is hemzseg az érdekességektől: szüleivel, Winnifreddel és Joshuával ugyanis több mint tíz éven keresztül a Kalahári-sivatagban barangoltak, hogy megkeressék a legendás Elveszett Várost. Miután Maye elvált gyermekei (Elon, Kimbal és Tosca) apjától, Errol Musktól, legkisebb lányával Kanadába költözött, s új életet kezdett, amelynek gyümölcseit napjainkban is élvezhetjük: nemrég jelent meg az Egy nőnek legyenek tervei (A woman makes a plan) című könyve, amelyben a különböző döntéshelyzetekben megszerzett tudását és tapasztalatait osztja meg a nagyérdeművel.