Barion Pixel Nyári könyvajánló: 4+1 kötet, amelynek a strandtáskában a helye 2023 nyarán – Coloré

Nyári könyvajánló: 4+1 kötet, amelynek a strandtáskában a helye 2023 nyarán

2023. 07. 21.

Elmerülnél a 19. századi párizsi világkiállítás pezsgőmámoros világában? Esetleg érdekel egy valós történet, amely egy amerikai örömlány fájdalmas küzdelmeit veszi górcső alá? Válaszokat keresel szexuális problémáidra? Szépirodalomra vágysz, netalán az ageizmus problémáit vennéd górcső alá? Könyvajánlónkban tippeket kapsz arra, mely köteteket érdemes becsempészned a strandtáskába, ha a tengerparton keresnéd a feltett kérdésekre a válaszokat.

Dübörög a strandszezon, s a kultikus, balatoni helyszíneken finomabbnál finomabb ételek, így például a hekk-lángos-fagylalt triumvirátus közül válogathatunk. Hőségriadó ide vagy oda, a lelkünknek is szüksége van némi táplálékra! Nyári könyvajánlónkban olyan köteteket javaslunk a strandolók figyelmébe, amelyeknek mindenképp ott a helye a strandtáskában, hogy egy arra alkalmas pillanatban (például amikor a gyerekek belefeledkeznek a pancsolásba) előkapjuk, s elmerüljünk kedvenceink világában. 

Nyári könyvajánló: László Boglárka – Párizs, 1867

„Mindig az egyensúlyt keressük… A magán- és közügyeinkben egyaránt. Mindenki. Mindig. Néha meg is találjuk. Rövidebb-hosszabb időre.” Ezzel a felütéssel kezdődik László Boglárka új kötete, a Párizs, 1867, amely ezúttal a francia közélet köreibe kalauzol minket úgy, hogy az elit politikai játszmái és sorsfordító intézkedései mögött felsejlik a munkás réteg és emigránsok olykor csúf, napi áldozatokkal járó küzdelme is. 

A Bánlaky-örökség főképp magyar szálai után az író ezúttal kilép a Európa színpadára, s az 1867-es világkiállításon hozza össze főszereplőit: Laurát és Tordai Andrást, a bécsi lap tudósítóját. Mivel András nehezen tudja kiverni a fejéből a vörös szépséget (akit Metternich-rezidenciája előtt egy hintóban látott), a tudósítást hátrahagyva egyre csak azon töri a fejét, vajon milyen körülmények között találkozhatna újra a fiatal hölggyel. Kettejük kapcsolata a társadalmi osztályok hangos robajjal járó találkozása, amelynek nyomán felvetül a kérdés: vajon saját kezünkben van-e a sorsunk vagy teljes egészében a társadalmi szokások és elvárások rabjai vagyunk? 

A kötet a Libri Kiadó gondozásában jelent meg, s 5.299 forintért vásárolható meg a könyvesboltokban. 

Leila Mottley – Éjjeli Árnyak

A 19. századi kihívásokkal ellentétben sokkal inkább napjaink egyik kardinális problémája képezi Leila Mottley kötetének magját. A New York Times bestseller-listás könyve, az Éjjeli Árnyak ugyanis egy fiatal lány kizsákmányolásának hátborzongató története, amely 2015-ben látott napvilágot Kaliforniában. 

Amikor a főszereplő, Kiara édesapja meghal, édesanyja pedig egy rehabilitációs intézetbe kerül, a mindössze 17 éves lány nem lát maga előtt más utat, mint hogy szexmunkásként tartsa el bátyját és a rámaradt, szomszéd kisfiút. Kiara oldalról oldalra egyre lejjebb csúszik a lélektani posványban, s hiába próbál ember maradni minden körülmények között, a világ, s főképp az oaklandi rendőrség tagjai nehezen eresztik karmaik közül. (A főszereplő esete akkor kapott nyilvánosságot, amikor 2015-ben kiderült, hogy az oaklandi rendőrség több tagja is sakkban tartotta őt prostituáltként, majd később megpróbálták elfedni a nyomaikat.)

Nyári Könyvajánló
Kép forrása: a szerző saját fotója

Kiara története erőteljes látlelet az amerikai alsó-középosztály kétségbeesett szélmalom-harcáról, egyúttal ítélkezésmentes leirata egy olyan lány történetének, aki fiatal kora ellenére megpróbálta a lehetetlent: gyermekként boldogulni egy sötét világban. 

A magyar kiadás a Libri Kiadó gondozásában jelent meg, s 4.499 forintért vásárolható meg a könyvesboltokban. 

Ian Kerner – Mesélj, milyen volt a legutóbbi szex?

Ugyan Ian Kerner kötete is a szex témája körül forog, korántsem olyan sötéten teszi ezt, mint Leila Mottley regénye. Kerner ugyanis neves szexuál- és párterapeuta, aki főként abban segíti pácienseit, hogy teljesebbé tegye szexuális életüket. 

Kerner egyéni technikát dolgozott ki: a kezdeti beszélgetések után egy „ szexuális-forgatókönyvet” nyújt át páciensének, aki ezáltal nemcsak kibeszéli a problémáit, de kézzel fogható fogódzkodót is kap arra, effektive hogyan is változtasson berögzült szokásain. Kerner legújabb kötete, a Mesélj, milyen volt a legutóbbi szex? ezt a gyakorlatot veszi alapul: praktikus, gyakorlati tanácsai mentén magunk is kibogozhatjuk hálószobai problémáinkat, s növelhetjük a mindennapi élvezeteket, amely által az egész életünk kiegyensúlyozottabbá válhat. 

A magyar kiadás a Libri Kiadó gondozásában jelent meg, s 4.999 forintért vásárolható meg a könyvesboltokban.