Barion Pixel Szemétben a szépség? – Ismerjük meg a nigériai művészt, aki hulladékból kreál portrékat – Coloré

Szemétben a szépség? – Ismerjük meg a nigériai művészt, aki hulladékból kreál portrékat

2023. 09. 08.

Fából vaskarikát, mondhatnánk nyugodt szívvel Chibuike Ifedilichukwu alkotásaira: a nigériai művész ugyanis kidobott alumíniumdobozoknak ad új értelmet azáltal, hogy portrékat készít belőlük híres emberekről. Alkotásai árai ugyan egyre emelkednek, Chibuikét még mindig inkább a környezetvédelem érdekli, valamint az, hogy jövedelmét a közösség építésére használja.

„Más ember szemete számomra a művészet kifogyhatatlan tárháza,” – meséli Chibuike Ifedilichukwu a CNN nemrég róla készített riportjában. A környezetvédelem témáját szívén viselő nigériai művész 2021-ben kezdett kidobott műanyag, illetve alumínium dobozokból portékat készíteni: mostanra 2600 dollár, azaz csaknem egymillió forint értékben kelnek el a Cardy B-t vagy épp Chimamanda Ngozi Adichie szerzőt formázó alkotásai. Ifedilichukwu célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetszennyezésre, a munka közben elszenvedett sérülései pedig arra emlékeztetik, milyen fájdalmat él át a természet, miközben megpróbálja megemészteni a megemészthetetlent. 

Ahol szemét van, ott művészet is van

Elmondása szerint Ifedilichukwu a nagymamájától leste el a környezettudatosság alapjait: a Délkelet-Nigériában nevelkedő művészt ugyanis mindig lenyűgözte mama leleményessége, aki igyekezett mindent minél többször felhasználni annak érdekében, hogy ne, vagy csak minél kevésbé károsítja a lakókörnyezetét. 

Nagymamája tanítása végül 2021-ben érett be: a művész ugyanis ekkor kezdett el a szemét különböző felhasználói módszereiről elmélkedni. Alkotásának kiindulópontja egészen meseszerű: amikor várandós feleségét kísérte a klinikára, Ifedilichukwu megbotlott egy halom műanyag „csíkban”. (Ilyenben árulják a hatos a sörös vagy épp kólás alumíniumdobozokat Nigériában, – a szerk.) Ekkor kezdett el először azon töprengeni, vajon mihez lehetne kezdeni velük. 

Eszmefuttatása végül egy évvel később érett be igazán: ekkorra találta ki, hogy a műanyag csíkokat érdemes lenne művészeti „élménnyé” alakítani. „Egyedülálló módot szerettem volna találni önmagam kifejezésére, ezért utánajártam, mik vannak jelen a piacon. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy senki nem készít ilyen művészeti mintát, így belevágtam” – mesélte a már említett riportban Ifedilichukwu. 

A nigériai művész és a metodika

Ifedilichukwu mostanra több, absztrakt művet is a háta mögött tudhat, ezeket nagyrészt alumínium dobozokból, fából, műanyagból, fémből, rézhuzalokból és kötélből készíti, de arra is volt már példa, hogy a helyi kórház injekciós fiolákat adományozott neki művészeti célra. 

Ugyan az alapanyag megszerzése sem kétperces elfoglaltság (Chibuike hosszasan járja az utcákat és a kukákból válogatja ki a jó minőségű alapanyagokat), ezt követően indul az igazi munka. A művész először lefertőtleníti a megtalált kincseket, hogy azokat biztonságosan alakíthassa át. Ezután levágja a konzerv- vagy alumíniumdobozok végeit, s a megmaradt anyagot kinyitja, akárcsak egy csomagolópapírt, majd csíkokra vágja az alumíniumdoboz maradékát, hogy a csíkokat összefogva létrehozza a vásznát, amelyre tollal vázolja fel az aktuális témáját. 

Miután megvan a vázlat, úgy a konzervdobozok másik részének színes, külső felületét „festékként” használja fel: ezek fogják képezni a portrék képi világát. Ifedilichukwu ezt követően a gyékény-és szövetszövéshez hasonló technikával fogja össze a csíkokat, s voilá’, röpke két hét alatt el is készül a portré. 

Ugyan a művész ezidáig nagyjából negyven újrahasznosított alkotást készített, azokon nagyrészt nigériai művészek portéit örökítette meg. A CNN-riportban azonban előirányozta, hogy a későbbiekben olyan celebritásokat ábrázolna, akik szívügyüknek tartják a környezetvédelmet, így például Leonardo DiCaprióról és Greta Thunbergről is szeretne egy-egy arcképet készíteni.

Ifedilichukwu nem titkolja, hogy a művészetért gyakran meg kell szenvedni: ugyan kesztyűben dolgozik, mégis számtalanszor szerzett már sérüléseket az éles dobozok, kések, ollók, tűk és acélhuzalok miatt, ám ezt szükségesnek tartja a munkájához. „A sérülések nem jelentenek problémát számomra, sőt, ez is a művészetem üzenetének részévé vált.

Ezáltal érzem azt a fájdalmat, amit a szemetelés okozott volna a környezetnek, s mindig megkönnyebbülök, hogy miattam kicsit fellélegezhet a föld.

Ifedilichukwu alkotásai egyébként vírusként terjednek a közösségi médiában, így nem csoda, ha eladási árai is egyre növekednek. A nigériai művész nem titkolt célja, hogy felhívja a figyelmet országa helytelen és káros szemétfeldolgozó metódusára, a kontinensen ugyanis Nigériában keletkezik a legtöbb szemét: az országban nagyjából 32 millió tonna hulladék jön létre évente. 

A művész ugyanakkor nem tagadja, a befolyt jövedelemből rövidesen szeretne egy olyan közösségi finanszírozású galériát létrehozni, amelyben a kezdő művészek is kapnának lehetőséget arra, hogy kipróbálják magukat, különösképp akkor, ha a környezetvédelem égisze alatt hoznák létre munkáikat. 

Forrás: CNN.com
Borítókép forrása: Lindbeek/Getty Images