Barion Pixel Interjú a Kortárs Ékszerhét szervezőivel: fókuszban a művészi kifejezés erejű, egyedi vagy kis szériás alkotások – Coloré

Interjú a Kortárs Ékszerhét szervezőivel: fókuszban a művészi kifejezés erejű, egyedi vagy kis szériás alkotások

2023. 10. 14.

Ha ősz, akkor ékszerhét – ez már hagyománynak mondható, ugyanis idén kilencedszerre rendezték meg a Budapest Jewelry Weeket, azaz a kortárs ékszerhetet a fővárosban.

De mitől kortárs egy ékszer, és egyáltalán mi most a divat? Ellátogattunk az idei ékszerhetet a Hybrid Art Space-ben, részt vettünk egy workshopon, és Seprényi Georgina, a BJW szervezői csapatát képviselve avatott be minket a kortárs ékszerek rejtelmeibe.

Milyen trendek vannak ékszerek terén 2023-ban, és mit jósoltok a jövő évre?

A hagyományos ékszerek világában számos aktuális trend van, amelyet nagyban befolyásol a mindenkori divat. Jelenleg leginkább az aszimmetria, a halmozott nyakláncok, a fémszínek keverése jellemzi a mindennapi viseleteket. A vörös szőnyeges és alkalmi megjelenéshez gyakran viselik az ékszereket kesztyűn kívül. Az ékszerészek ismét előszeretettel használják a gyöngyöket, ám teljesen új megjelenésben. Az egyszerű fülbevalók helyett sok tervező inkább fülgyűrűt készít, amely akár az egész fül területét díszíti. Hódítanak a különböző testrészeken hordható hámok és láncok is. Visszatérő elemként ismerhetjük fel a vastag karpereceket több divatház kínálatában. Gyakran láthatunk kifutókon és a hétköznapokban csupán fél pár füldíszt vagy vastag láncokat. Érdemes ugyanakkor megemlíteni, hogy a kortárs ékszer műfajában kevéssé fellelhetőek a fenti trendek, hiszen ott a hangsúly a gondolatiságon van. 

ékszerhét
Forrás: Varga Krisztián

Hogyan írnád le a kortárs ékszer meghatározását? Mitől lesz kortárs?

A kortárs ékszer fogalma még a szakmabeliek között sem egyértelmű. Egyrészt értelmezhetjük úgy, hogy ma élő és alkotó művészek munkáinak összessége. A másik értelmezés emellett a gondolatiságot helyezi a középpontba. Gondolhatunk az ilyen ékszerekre úgy, mint hordható művészetre, gyakorlatilag összemosódik a képző- és az iparművészet határa. A kortárs ékszer művészi kifejezés erejű, egyedi vagy kis szériás alkotás, melyben a tárgy formai kialakítása és gondolati tartalma összhangban áll, autonóm műtárgy, amely alkotója üzenetének közvetítője. Az ékszerek testtel való érintkezése, kapcsolata egyszerre intim és figyelemfelkeltő. A kortárs ékszer fontos szellemi állásfoglalást jelent, gyakran provokatív, társadalomkritikai tartalommal. Az ékszer egy közvetítő médium az alkotó, a viselő és a befogadó között. A non‐verbális kommunikáció része, olyan üzenetként, szimbólumként kell tehát értelmeznünk, mely az egész testre kiterjed, vele együtt mozog, változik, illeszkedik vagy külön életre kel, de többnyire mégis figyelemfelkeltés céljából kerül viselőjére.

Milyen változásokat tapasztaltatok a hazai ékszerpiacban az utóbbi évek során?

Mivel az információ- és divatkavalkádban egyre többen értékelik az egyediség és az önkifejezés lehetőségét,  ezáltal gyakrabban fordulnak az ékszerkedvelők tervezőkhöz. A vásárlók egyre inkább a minőséget választják a mennyiséggel szemben,  inkább választanak egyedi ékszert a tömegtermék helyett. 

Mi jellemző a magyarokra: más ékszereket kedvelnek, mint Európa többi részén? 

Itthon számos újdonság egy kicsit lassabban érkezik meg, és találja meg a célcsoportját. Talán emiatt is fordulhat elő az, hogy az elmúlt pár évben kedvelték meg itthon a különlegesebb ékszereket, de nincs egyébként kiugró különbség más országokhoz képest. 

Milyen nemesfémek a legnépszerűbbek a kortárs ékszerek készítésekor, és miért?

A kortárs ékszerművészetre kifejezetten jellemző a sokszínű anyaghasználat a nemesfémek mellett. A legtöbb ékszerhez kapcsolódó műfajjal ellentétben itt a gondolatiságon van a hangsúly, éppen ezért bármilyen anyaghasználat és technológia felmerülhet egy tárgy elkészítése során, amivel egy művész a legjobban ki tudja fejezni magát. A művészek akkor nyúlnak aranyhoz, ezüsthöz, platinához vagy bármilyen más nemesfémhez, ha az erősíti a koncepciót.

Hogyan találhatja meg valaki a megfelelő kortárs ékszertervezőt, és milyen szempontokat kell figyelembe venni a választás során?

A Kortárs Ékszerhét Budapest kétéves tematikáját tekintve minden páros évben számos lehetőség adódik az alkotókkal való személyes kapcsolat kialakítására, alkotásaik megismerésére,  hiszen Budapest-szerte több tíz kiállítás zajlik egyszerre, egy  időben, ahol a legtöbb esetben maguk az  alkotók mutatják be munkáikat a közönség számára az ékszerhét alatt. Így tehát nincs más teendő, mint hogy nyakunkba véve a várost végigjárjuk az izgalmasabbnál izgalmasabb kiállításokat és kapcsolódó programokat. Örömhír, hogy 2024-ben a BJW tízéves jubileuma alkalmából szintén egy pezsgő programsorozatra és számos fantasztikus kiállításra számíthatunk az őszi időszakban. Az év többi részében pedig a szervezőcsapat javaslata szerint járjunk minél több kiállításra és tervezői vásárra, ahol szintén értékes személyes kapcsolatok alakulhatnak. Ezen felül természetesen az interneten is számos olyan fórumot vagy gyűjteményt találunk, ahol a hazai alkotók munkáival találkozhatunk. Mégis az ilyen karakterű tárgyak esetében a személyes tapasztalás a lehető legideálisabb, hiszen minden élőben dől el.

Van épp eljegyzési gyűrű trend? 

Eljegyzési gyűrűk esetében is egyre többször esik a választás tervezők munkáira. Jelenleg ebben a témában is hódít az aszimmetria, illetve a színes kövek használata. Sokan választanak a klasszikus, briliáns csiszolású egyszerű fehér gyémánt helyett egy fantázia fazonú színes zafírt, vagy un. só-bors gyémántot, esetleg más drágakövet.

Miért gondoltátok, hogy szükség van kortárs ékszerhétre?

Világszerte több hasonló kezdeményezés van már ezen a területen, és szerettük volna, ha a hazai ékszerművészek is be tudnak kapcsolódni ebbe a vérkeringésbe. Az ékszerhét legfontosabb célja, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a kortárs ékszer műfaját és lehetőséget adjon a hazai és külföldi alkotóknak a legfrissebb munkáik bemutatására. Ezzel egyrészről a műfajt szerettük volna közelebb hozni az érdeklődőkhöz, másrészt pedig az alkotóknak is megteremteni egy értő vásárló-közeget. A BJW (Budapest Jewelry Week) által kiírt nemzetközi pályázatok és kiállítások lehetővé teszik a szakmai közösség és a közönség közötti hálózatépítést, és kulturális sokszínűséget biztosítanak.

Kinek szól leginkább az ékszerhét? 

Nem csak a kortárs ékszerművészeket várjuk szeretettel, hanem a művészetek iránt érdeklődőket és a kíváncsiskodókat is! Nem titkolt célja az eseménynek, hogy minél többen ismerhessék meg ezt a számunkra kedves műfajt. Pontosan emiatt nem csak a szakmabelieknek készülünk előadásokkal vagy workshopokkal az Ékszerhét során, hanem a közönségnek is szervezünk különböző tárlatvezetéseket, múzeumpedagógiai foglalkozásokat, amelyek közelebb hozhatják az érdeklődőket ehhez a különleges művészeti ághoz.

Borítókép forrása: Varga Krisztián

/szelavi/interju/ekszerhet-interju/