Barion Pixel 8. alkalommal is az ékszereké a főszerep a Kortárs Ékszerhét Budapest rendezvénysorozatán – Coloré

8. alkalommal is az ékszereké a főszerep a Kortárs Ékszerhét Budapest rendezvénysorozatán

2022. 09. 12.

Szeptember 12-18. között több mint 20 helyszínen, az ékszerkészítés nemzetközi nagyágyúival és rekordszámú pályamunkával várják a kortárs ékszerek szerelmeseit a Kortárs Ékszerhét Budapest szervezői.

Kortárs Ékszerhét Budapest: ahol az ékszereké a főszerep 

Ahogy azt a műértő közönség az utóbbi években megszokhatta, idén is elárasztják a hazai és nemzetközi iparművészek válogatott ékszerei a fővárost. A Kortárs Ékszerhét Budapest nem titkolt célja, hogy népszerűsítse korunk jeles ékszerkészítőit, s persze kreációikat. Idén szeptember 12-18. között, több mint húsz helyen nyílik lehetőség arra, hogy az érdeklődök elmerüljenek az esemény kapcsán szervezett kiállításokban és programokban Budapesten. A kiállítások nagy részének az ötödik kerület kiváló adottságokkal rendelkező helyszíne, a Hybridart Space Galéria ad otthont. 

Kortárs Ékszerhét Budapest, Nassrin Vessalian, Rainbow
Nassrin Vessalian, Rainbow című alkotása. Kép forrása: Kortárs Ékszerhét Budapest

Hívószó: PARADOX

Van ok az izgalomra, hiszen az eddigiekhez hasonlóan az idei kiállítások ékszerei is egy – külön erre az alkalomra kiválasztott – hívószóra készültek: a művészeknek 2022-ben a PARADOX kifejezéssel kellett dolgozniuk. A különleges hívószónak hála minden eddiginél több pályamű érkezett elbírálásra, bár ehhez az egyszemélyes, nívós zsűrinek is köze van: a holland Gijs Bakker, a kortárs ékszertervezés egyik legkiemelkedőbb alakja bírálja majd el a beérkezett pályaműveket, amelyek meghosszabbított nyitvatartással, szeptember 12-25. látogathatók a Hybridart Space Galériában. 

Kortárs Ékszerhét Budapest, Gijs Bakker
Az idei kiállításon Gijs Bakker holland ékszertervező bírálja majd el a beérkezett pályaműveket. Kép forrása: Kortárs Ékszerhét Budapest

Programok

A szervezők persze nemcsak az érdeklődőket, hanem a művészeket is színes programokkal várják: idén több előadáson, workshopon és portfolio review-n is részt vehetnek az ékszerkészítők. Gijs Bakker például saját prezentációjával lép majd a kezdő alkotók elé a budapesti Három Holló Kávéházban szeptember 17-én 10:30-kor, ezen kívül a New York-i műgyűjtő, kurátor Charon Kransen is megemlékezik a művészekkel való eddigi együttműködéseinek tapasztalatairól egy online előadáson szeptember 18-án, 16:30-kor. Hazánkba látogat még Daniela Maley író, aki, szakmai beszámolója mellett szeptember 19-23. között ötnapos szakmai workshopon mesél saját alkotói attitűdjéről a Kredenc Műteremben. 

A kiemelt események mellett a szervezők és az egyéni, valamint csoportos kiállítások mindegyike készül saját programmal is, ahol a „laikus érdeklődők” megismerhetik az alkotókat, s szemügyre vehetik kreációikat. 

Kortárs Ékszerhét Budapest, Vékony Fanni, The frog prince
Vékony Fanni, The frog prince (Békakirály) c. műve. Kép forrása: Kortárs Ékszerhét Budapest

2022-ben egy újdonsággal is készülnek az esemény szervezői: a látogatók Fazekas Veronika ékszertervező szárnyai alatt kipróbálhatják művészi ambícióikat a művész workshopján, a Kastner Kommunity közösségi térben, szeptember 17-én, 10-14 óra között. 

Díjátadó

A Központi kiállítás kiemelt eseménye egyértelműen a szeptember 16-i díjátadó, ahol kiosztásra kerülnek a Paradox pályázati elismerései. A főattrakcióra este 7 órakor kerül sor a már említett Hybridart Space Galériában: a díjak külföldi kiállítói lehetőségeket, s persze értékes ajándékokat is tartalmaznak. 

A programok közti eligazodást az eseményre készített térkép teszi majd gördülékennyé. Az érdeklődők további információkra tehetnek szert az esemény weboldalán vagy a Facebook eventjén.

Borítókép forrása: Kortárs Ékszerhét Budapest