Barion Pixel Három kortárs kiállítással vár a Virág Judit Galéria – Coloré

Három kortárs kiállítással vár a Virág Judit Galéria

2023. 06. 19.

Tripla kortárs kiállítással indítja el a nyári időszakot a Virág Judit Galéria, ahol egyszerre, egy időben, ingyenesen lehet megtekinteni Bodolóczki Linda, Botos Péter és Sas Miklós alkotásait.

A három kortárs művész geometrikus alapokból építkező műveit június 8. és július 17. között láthatja a nagyközönség, ez idő alatt több tárlatvezetést is tartanak a művészek közreműködésével. A festményeket és üvegszobrokat felvonultató tárlatokon a kortárs alkotók életművének legújabb, az utóbbi években készült darabjait mutatják be. 

Kortárs művészek

Bodolóczki Linda a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész szakán végzett Radák Eszter tanítványaként, jelenleg a Balaton-felvidéken él és alkot. Színekkel álmodom című tárlatán izgalmas képi világú, absztrakt festményeit állítják ki, amelyek egyszerre merészek, intuitívak, expresszívek, vibráló színekben gazdagok. A művészetét tájképekkel kezdte, de ma már munkáiban kizárólag expresszív és geometrikus formák jelennek meg.

Botos Péter Változatok a geometriára című tárlatán a művész hidegtechnikákkal megmunkált, mesteri optikai üvegszobrait lehet megtekinteni. Botos Péter eleinte hobbiból érdeklődött az ásványok, a kristályok és az üveg iránt. Üvegszobrait tömbökből, hasábokból csiszolja, polírozza és ragasztja. Műveit előszeretettel nevezik geometrikus barokk szobroknak, amelyeket a világ számos pontján kiállították már.  

1989-ben kezdtem el optikai üveggel foglalkozni társaimmal, hogy optikai műszerekhez és ipari eszközökhöz nagy pontosságú üvegalkatrészeket gyártsak, és szórakozásból üveg trófeákat is készítettem. Az ipari megrendelések folyamatos technikai kihívást jelentettek, de egyben folyamatos szellemi fejlődést is. Közben mindig is kísérleteztem, majd később a művészetekre összpontosítottam

− írja magáról a weboldalán.

Sas Miklós absztrakt-geometrikus művész, Lantos Ferenc tanítványa, a Pécsi Iskola hagyományainak továbbörökítője. A Tér-szerkezet viszonylatok című tárlaton olyan festményeket lehet látni tőle, amelyek az utóbbi években készültek, és amelyek telített képtereikkel és ciklusaikkal egyfajta konstruktív harmóniára törekednek.   

kortárs
A képet készítette: Sas Miklós

Tárlatvezetés a művészekkel

A tripla kiállítás június 8. és július 17. között ingyenesen megtekinthető, sőt, a művészek közreműködésével tárlatvezetéseket is tartanak, az alábbi időpontokban:

  • Június 20. – Tárlatvezetés Bodolóczki Linda kiállításán – Bodolóczki Linda festőművész + Hársfalvi Magdi művészettörténész 
  • Június 27.  - Tárlatvezetés Bodolóczki Linda kiállításán – Bodolóczki Linda festőművész + Hársfalvi Magdi művészettörténész 
  • Június 22. – Tárlatvezetés Botos Péter, Hencze Tamás és Konok Tamás kiállításán – Botos Péter üvegművész és Barabás Lajos műgyűjtő  
  • Június 29. – Tárlatvezetés Sas Miklós kiállításán – Benedek Barna képzőművész  

Forrás: Virág Judit Galéria, peterbotos.com, lindabodoloczki.com

Borítókép forrása: Virág Judit Galéria / Botos Péter