Barion Pixel Sylvester Stallonéval és Jodie Fosterrel invitál önreflexióra a Netflix novemberi felhozatala – Coloré

Sylvester Stallonéval és Jodie Fosterrel invitál önreflexióra a Netflix novemberi felhozatala

2023. 11. 03.

Egyes kultúrkörökben a november a visszatekintés és önreflexió időszaka: az év vége közeledtével gyakran választunk olyan könyveket, zenéket és filmeket, amelyek emlékeztetnek minket eredményeinkre, vagy épp rávilágítanak hibáinkra. A Netflix novemberi kínálata mindkettőre lehetőséget kínál: különösen, ha nyitott elmével fordulunk a különféle alkotások felé.

Novemberben hivatalosan is rövidebbek a nappalok, hosszabbak az éjszakák és lehűl az idő: másra sem vágyunk ilyenkor, mint hogy bebújjunk a paplan alá egy forró kakaó társaságában. A Netflix novemberi kínálata pontosan erre ad lehetőséget: a Nyadban megismerkedhetünk a nemzetközi úszótársadalom egyik legfurcsább alakjával, Diana Nyaddal, míg a Sly-ban elmerülhetünk Sylvester Stallone életének és szerepeinek rejtelmeiben. 

A thriller-rajongók sem maradnak muníció nélkül, hiszen David Fincher egészen biztosan nem okoz nekik csalódást A gyilkos című filmjével. Az Oscar-esélyes Rustin inkább társadalmi reflexióra invitál, hiszen az afroamerikai polgárjogi mozgalmak egyik legfontosabb állomását, az 1963-as washingtoni menetet idézi fel Colman Domingo és Chris Rock segítségével. Szerencsére a gyerekek sem maradnak szórakozás nélkül: a Leo című animációs filmben ezúttal egy gyík csalhat mosolyt az arcukra, de persze nekünk, felnőtteknek sem tilos megtekintenünk Adam Sandler új projektjét. 

Netflix november: főszerepben „az én”

Nyad

Megjelenés: november 3. 

Nincs annál izgalmasabb, amikor az alkotók egy ellentmondásos figurát állítanak történetük központjába. Kétségtelen, hogy Elizabeth Chai Vasarhelyi és Jimmy Chin dokumentumfilmesek nagy fába vágták a fejszéjüket, hiszen a Nyad című filmjük központi szereplője, Diana Nyad (Annette Bening) a nemzetközi úszótársadalom egyik legfurcsább alakja. 

A magyar olvasók egy 2013-as eset kapcsán emlékezhetnek Nyad eredményeire: az akkor 64 éves sportoló azzal került az újságok címlapjára, hogy (cápaketrec védelme nélkül) átúszott Kubából az Egyesült Államokba. Nyad teljesítményét azonban előtte és utána is többen megkérdőjelezték, „köszönhetően” az úszónő „nagyot mondásra hajlamos” személyiségének: a kritikusok, élükön Daniel Slosberg úszóval az évek során megcáfolták Nyad abbéli állításait, miszerint részt vett az 1976-os olimpiai előfutamokon vagy hogy ő lett volna az első nő, aki körbe úszta Manhattan szigetét. 

Egészen izgalmas közegbe csöppenünk tehát Vasarhelyi és Chin alkotásában, amelynek egyébként Nyad 2015-ben megjelent Find a Way című memoárja adja a gerincét. A film idén a Torontói Film Fesztiválon debütált, de nagy sikerrel játszották a Telluride- és a BFI London Film Fesztiválokon is. Ugyan a kritikák szerint a film több helyen sántít, Annette Bening és Jodie Foster alakítását olyasfajta jutalomjátéknak nevezik, amely miatt jócskán megéri megnézni a filmet. 

Szereplők: Annette Bening, Jodie Foster, Rhys Ifans

Sly

Megjelenés: november 3. 

Arnold Schwarzenegger nagy sikerű dokumentumsorozata (Arnold) után nem volt kérdés, hogy pályatársa, Sylvester Stallone is rövidesen előrukkoljon saját történetével a Netflixen. 

Netflix november, Netflix, November, Jodie Foster
Kép forrása: Ryan Emberley/Getty Images

A november 3-án megjelenő Sly című alkotás a testépítő-színész magánéletét és pályafutását mutatja be, s arra keresi a választ, hogyan válhatott egy „szerencsétlenként” elkönyvelt fiú minden idők egyik legkeresettebb akcióhősévé. A Thom Zimny rendezésével készülő alkotás az előzetes alapján párhuzamba állítja majd Stallone legismertebb karaktereit és saját életét, valamint útját a nagyok közé. A kilencvenes évek akciófilm-rajongóinak kötelezően ajánlott lehet a Neflix novemberi újdonsága, amely visszarepít minket Rocky és Rambo aranykorába. 

Szereplők: Sylvester Stallone

A gyilkos (The Killer)

Megjelenés: november 10.

Hamisítatlan thrillerrel tér vissza a képernyőkre David Fincher, a nagy sikerű MindhunterMankGone Girl és Zodiacrendezője. A gyilkos (The Killer) ezúttal egy hivatásos bérgyilkos (Michael Fassbender) hajszáját veszi górcső alá, amikor a főhős egy félesikerült munka után kénytelen ellenszegülni a munkaadóinak, majd egy-kettőre maga is egy nemzetközi hajtóvadászat részévé válik. 

Akárcsak Fincher korábbi alkotásainak, úgy A gyilkosnak is egy regény (Alexis „Matz” Nolent és Luc Jacamon 1998-as, azonos című könyve) adja az alapját. Fincher hű maradt korábbi alkotógárdájához: a thriller forgatókönyvét ugyanúgy Andrew Kevin Walkerre bízta, aki Fincher nagy sikerű, Se7en című filmjének gerincét is megalkotta. A zseniális rendező legutóbbi alkotása a Velencei Film Fesztiválon deübált és november 10-től látható a Netflix kínálatában. 

Szereplők: Michael Fassbender, Charles Parnell, Arliss Howard, Sophie Charlotte, Tilda Swinton