Barion Pixel Ne várjunk 72 órát! Augusztus 30. az eltűntek világnapja – Coloré

Ne várjunk 72 órát! Augusztus 30. az eltűntek világnapja

2021. 08. 30.

Magától értetődőnek vesszük, hogy a szeretteink és a barátaink az életünk részét képezik, bármikor rájuk csöröghetünk telefonon vagy dobhatunk egy Messenger-üzenetet. Fel sem merül bennünk, hogy ez egy nap megváltozzon – ezért is olyan tragikus tudni, hogy több ezer ember tűnik el évente Magyarországon, a világ más tájain pedig ez a szám sokkal nagyobb.

Ki tűnik el és miért?

A vonatkozó jogszabály sok esetet felsorol, de összefoglalva: ha valakinek életviteléből, foglalkozásából fakadóan nem adható észszerű magyarázat arra, hogy nem ad magáról életjelet, azt eltűntnek nyilváníthatják. Az eltűnés rengeteg mindennel lehet összefüggésben, az adott személy bűncselekmény áldozatául is eshet, elmehet otthonról önszántából, hogy aztán sértetlenül kerüljön elő, érheti baleset, természeti csapás, de van, hogy a törvény elől menekül. A lényeg a családtagok számára ugyanaz: épségben viszontlátni őt. 

Mysterious,man,walking,in,the,mist
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A világnapról

2000-ben nyilvánította világnappá augusztus harmincadikát az Amnesty International jogvédő szervezet. Az ötlet egy costa ricai szervezettől származik még 1981-ből, ami összefogta azokat a helyi és regionális szervezeteket, melyek a titkos bebörtönzések, erőszakos eltűnések és emberrablások ellen küzdenek. 

Nagyon kevés átfogó statisztika készült arról, hogy a világon évente hány ember tűnik el, de az tény, hogy az utóbbi évtizedekben a terrorcselekmények, természeti katasztrófák és háborús, fegyveres konfliktusok megsokszorozták ezt a számot. Azért is nehéz felderíteni egy-egy személy hollétét, mert sok esetben határokon átívelő problémáról van szó. De hogy egy minket érintő statisztikát mutassunk, a police.hu közlése szerint 2018-ban 2900 kiskorú, 15 499 fiatalkorú és 3084 felnőttkorú eltűnési esetében indult körözés.

Csellengők

Az eltűnt gyermekek világnapja május 25-én van, ez a dátum pedig még korábbra vezethető vissza, ugyanis 1983-ban Ronald Reagan elnök kezdeményezésére nevezték ki ezt a napot. Etan Patz hatéves volt, amikor 1979-ben ezen a napon New Yorkban eltűnt, és holtteste sohasem került elő. Gyilkosát végül 2017-ben (!) ítélték el, Patz esete pedig arra sarkallta az amerikai igazságszolgáltatást, hogy új szabályokat vezessen be a kiskorúak védelme érdekében. A hatéves kisfiú arcképe volt az első, amelyet tejes dobozokra kezdtek nyomtatni, így segítve az esetleges megtalálást, ez a módszer azóta bevett gyakorlattá vált.

Itthon a hatóságok és a civil szervezetek is szívükön viselik az eltűnt, elszökött gyerekek sorsát. Mind emlékszünk a Csellengők című műsorra, melynek főcímdala, a Soul Asylum Runaway Trainje ma is a fülünkben cseng. A tévéműsor 1994-től 2015-ig futott minden vasárnap délután Incze Zsuzsa vezetésével, és a stábnak köszönhetően rengeteg fiatal és gyermek került elő épségben. Az Ezer Lámpás Éjszakája elnevezésű program célja, hogy változtasson azon a szörnyű statisztikán, mely szerint Magyarországon átlagosan 30 percenként bejelentik egy gyermek eltűnését. A programot szervező alapítvány munkája nem merül ki az évente május 25-én megrendezett jótékonysági eseményekben, hanem iskolai prevenciós előadásokat, edukációs célú programokat szerveznek, és a megelőzésre törekszenek. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány pedig azért jött létre, hogy a bajban lévő gyerekek tudjanak hová fordulni, akár telefonon, akár e-mailen keresztül.

Mit tegyünk eltűnés esetén?

Amint bebizonyosodik, hogy nincs tudomásunk a szerettünk hollétéről, azonnal telefonáljunk a rendőrségnek a 112-es segélyhívón, és osszuk meg velük az eltűnés minden fontos részletét. Ezek között szerepelni fog az illető neve, beceneve, kora, kinézete, ruházata, esetleges motivációja, a helyszín, ahol legutoljára látták. Megkérdezhetik, hogy van-e függősége, egyéb betegségei, és melyek azok a helyek, amelyeket leggyakrabban látogatott, kik azok az emberek, akikkel a legközelebbi kapcsolatban állt. Fontos az is, hogy nézzük meg, otthon hagyta-e a személyes iratait, táskáját, telefonját, kocsikulcsát, esetleg bepakolt-e egy sporttáskát magának. A közösségi médiát is hívjuk segítségül ilyenkor, nézzük át a posztokat, hátha találunk arra utaló jeleket, hogy önszántából ment el.

Közkeletű tévedés, hogy minden esetben csak huszonnégy óra elteltével rendeli el a rendőrség az eltűnt személy körözését, mivel ez a személyi tényezőktől függ. A lényeg, hogy azonnal jelentsük a hatóságoknak az történéseket! A tévhit eloszlatására született néhány évvel ezelőtt ez a kisfilm is: