Barion Pixel Micimackó, Garfield, Safranek – a legismertebb rajzfilm szinkronhangjaink – Coloré

Micimackó, Garfield, Safranek – a legismertebb rajzfilm szinkronhangjaink

2021. 05. 21.

A szinkron kontra felirat vita sosem látszik csitulni, az egyik tábor szerint semmi szükség a hazai verziókra, a másik csoport pedig nem tudná elképzelni, hogy ne magyar nyelven nézzek valamilyen műsort. Nos, ez a cikk nem kíván igazságot tenni – az majd talán egy másik írás témája lesz – ellenben nosztalgiázásra invitál minket, méghozzá gyerekkorunk kedvenc rajzfilm szinkronhangjaival.

A magyar szinkron aranykora ugyan már a múlté, ám továbbra is rengeteg olyan színészünk van, akik színpadi és filmes munkáik mellett a szinkronstúdiókban is gyakran megfordulnak.

Kerekes József

Kerekes József
Forrás: Stellatus.hu, Erdélyi Gábor

A szinkron szakma egyik legsokoldalúbb színészét egyaránt láthatjuk a budapesti kőszínházak színpadain és tévésorozatokban is. Hangját azonban ezer közül is felismerjük, csak épp mindenkinek más karakter ugorhat be róla. A Family Guy Peter Griffinje, a Shrek-filmek Szamara, Garfield, Tarzan elefánt barátja Tantor, a Madagaszkár pingvinjei közül Kowalski, a Lego-kalandból Lord Biznisz, vagy a Túl a sövényen rajzfilmből Hami – és akkor még a lista felénél sem tartunk. Az Internetes Szinkron Adatbázis gyűjtése szerint több, mint ezernégyszáz szinkronszereppel büszkélkedhet, melyek között ott van Jim Carrey, Dan Aykroyd és Will Ferrell megszólaltatása is.

Gesztesi Károly

Gesztesi Károly
Forrás: banfalvy.com

A tavaly januárban elhunyt művészt öblös hangja miatt szerettük sokan, és a legtöbben Shrekhez, az ogréhoz kapcsoljuk. Pedig más animációs filmben is játszott főszerepet, például a Verdákban Matukaként vagy a Szörny Rt-ben Sully Sullivanként. Ha pedig filmekről van szó, Forest Whitaker és Michael Madsen voltak leggyakoribb hollywoodi „párjai”, na és persze a Star Wars-filmek Lando Calrissianja, Billy Dee Williams.

Csőre Gábor

Csőre Gábor
Forrás: thalia.hu

Nem, nem az Alza-reklámmal jövünk, bár mostanában az visszhangzik a fejekben – olyannyira, hogy van, aki még levelet is írt a színésznek, aki ezt remek humorral reagálta le. Csőre Gábor már kiskamaszként a Magyar Rádió Gyermekstúdiójának tagja volt, majd színművészetis tanulmányai alatt kezdett szinkronizálni. A South Park Eric Cartmanjének, a Nagyon vadon Elliotjának és Wayne-nek a Görcs ikrekből is ő kölcsönzi a hangját, de ne hagyjuk ki a felsorolásból Adam Sandlert, Jake Gyllenhaalt és Elijah Woodot sem. Napjainkban a Thália színpadán és az M5-ön láthatjuk gyakran.

Haumann Péter

Haumann Péter
Forrás: Youtube

“Gyűlölöm a törpöket, gyűlölöm, gyűlölöm őket!” – ugye, hogy egyből felhangzott Hókuszpók kiáltása a fejünkben? A héten a nyolcvanadik születésnapját ünneplő Kossuth-díjas színművészt generációk szerették filmjei miatt, a színpadi szerepek és forgatások mellett pedig szinkronmunkákat is vállalt. Így esett, hogy a Hupikék törpikék gonosza mellett a Macskafogóban is ő szólt ki Safranek kötése alól.

Lippai László

Lippai László
Forrás: Youtube

Az anime-rajongóknak elég, ha annyit írok: Kamehameha! A többieknek pedig megmagyarázom, hogy ez bizony a Dragon Ball c. animesorozat főszereplőjének, Son Goku „szavajárása”, mellyel azt a bizonyos energiatámadást előidézte – magyarul ez Lippai László hangján hangzott el. Son Gokun kívül Lippai volt még Mike Wasowski, a Szörny Rt. egyszemű figurája, a Toy Story dínója és a Notre Dame számkivetett, szeretnivaló Quasimodoja is. Karrierje mellett aktívan részt vesz az utánpótlásképzésben a Talent Studio tanáraként.

Mikó István

Mikó István
Forrás: Youtube

A legkedvesebb szinkronhangok egyike, legyen szó Micimackóról, Lusta Dickről vagy Dzsiniről az Aladdinból, Mikó István hangja mindig megmelengeti a hallgatóság szívét. A Jászai Mari-díjas színművész egyébként a legtöbbször a néhai Robin Williamset szinkronizálta legtöbbször, aki pedig a színpadon szeretné látni, az a Turay Ida Színházműsorát böngéssze.

Szabó Sipos Barnabás

Szabó Sipos Barnabás
Forrás: Youtube

Bár tartott egy hosszabb szünetet szinkronos karrierjében, szerencsénkre visszatért a mikrofonok mögé az a hang, akit George Clooneyhoz szoktunk párosítani. A színészet mellett a festészettel is foglalkozó Szabó Sipos szinkronmunkái között megtaláljuk Manny-t, a mogorva mamutot a Jégkorszak-rajzfilmekből, az együgyű Kronkot az Eszeveszett Birodalomból, és két Disney-herceget is: John Smith-t és a Szörnyeteget.

Borítókép forrása: northfoto.com