Barion Pixel Magyar népmesék kvíz: te mennyire emlékszel a Kisgömböc, a Kőleves és a többi híres népmesére? – Coloré

Magyar népmesék kvíz: te mennyire emlékszel a Kisgömböc, a Kőleves és a többi híres népmesére?

2024. 03. 19.

A Kisgömböc, a Kőleves, A béka, a kolbász és az egér. Csak néhány emlékezetes cím a több mint száz elkészült, magyar népmese közül, amelyek 1977 óta meghatározzák a kicsik és nagyok emlékezetét, különösen a tanulságaiknak köszönhetően. Vajon mennyire emlékszel kedvenc történeteidre? Kvízünkből kiderül!

Kevés dolog köti össze idehaza annyira az embereket, mint a magyar népmesék, hiszen, aki valaha hallotta a jellegzetes főcímdalt, az ezer közül is felismerné. A csodás képekkel felruházott tárgyak, a beszélő állatok és ravasz emberek regéi ugyan manapság már sokszor megmosolyogtatók, mégsem tudunk tőlük elszakadni, hiszen legalább annyi szórakoztatással, mint tanulsággal szolgálnak. 

A hungarikum neve: magyar népmesék

Teljes joggal került be néhány évvel ezelőtt Jankovics Marcell rajzfilmsorozata a hungarikumok sorába. A szerény művész egy vele készült, 2020-as interjúban ugyanakkor nem saját, sokkal inkább a XIX. századi népmesegyűjtők munkásságát dicsérte, amikor hangsúlyozta: egyedülálló, hogy megőrizték ezeket a kincseket számunkra. S micsoda kincsek ezek! Noha a munka kezdetén nagyrészt erdélyi és székely történeteket dolgoztak fel (ez főképp Kovács Ágnes munkájának köszönhető), később, Szabó Gyula narrátor ízes, kunsági hangjának hatására már más, (alföldi) mesék is bekerültek a válogatásba. 

https://colore.hu/szelavi/kultura/koncz-zsuzsa-kviz/

Az alkotógárda 2011-ig több, mint száz magyar népmesét dolgozott fel, (az azóta elhunyt Jankovics elmondása szerint neki főképp az első, 65 meséhez volt intenzíven köze, aztán egyfajta korrektorként felügyelte a későbbiekben a munkát) s a széles körben ismert történetek (például a Kisgömböc) egyre-másra bővültek ki olyan mesékkel, amelyek kevésbé voltak elterjedtek az egész országban. 

Az alábbiakban (nagyrészt) a széles közönség által ismert mesék közül válogattunk, hogy tesztelhessük tudásunkat. Vajon mennyire emlékszünk kedvenc történeteinkre? Kvízünkből kiderül! 

Borító- és az 5. kép forrása: YouTube
Többi kép forrása: PixaBay.com