Barion Pixel 50 éve halt meg Picasso, az avantgárd arca – Minden művét felismered? Kvíz! – Coloré

50 éve halt meg Picasso, az avantgárd arca – Minden művét felismered? Kvíz!

2023. 04. 08.

50 éve halt meg Pablo Picasso. A kubista festő kora egyik legkiemelkedőbb alakja volt. Az évfordulója alkalmából összeállítottunk egy kvízt, amivel tesztelheted, mennyire ismered a híres festményeket.

50 éve halt meg Pablo Picasso

Pablo Picasso 1881. október 25-én született Málagában, a teljes neve Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso. A Picasso az anyja családi neve, akinek a rokonságában neves képzőművészek voltak. Apja szintén festő volt, de nem tudta eltartani a családot, ezért rajztanárnak állt. Picassoról azt hitték halva született, mivel lila volt és nem lélegzett, csak nagybátyja szivarfüstjére adott életjelet. A bal agyféltekéje nagyon rosszul működött a súlyos oxigénhiány miatt, ezért a jobb oldali, a kreatív művészi érzékért felelős félteke lett a domináns.

Picasso gyermekkorában kezdet el festeni. A barcelonai Képzőművészeti Akadémián tanult, majd a a madridi Szent Ferdinánd Királyi Szépművészeti Akadémián is eltölt majdnem egy évet.

A festményeire rengeteg híres művész volt hatással, köztük Vincent van Gogh, Paul Cézanne, Francisco Goya, Diego Velázquez, és még sokan mások.

1973. április 8-án halt meg 91 évesen. Rengeteg festményt és metszetett hagyott maga után, amik a világ különböző pontjain vannak kiállítva. Utolsó éveiben már nem érdekelte az emberek és a kritikusok véleménye, így festményei nyersek és erotikától túlfűtöttek lettek.

Felismered a híres festményeket?

Ha tetszett nézd meg egyéb kvízeinket is. A víz világnapja alkalmából is készítettünk egyet. De tesztelheted azt is, hogy meg tudod-e különböztetni a Harry Potter varázsigéket és az IKEA bútorokat.

Forrás: Wikipédia, Pablopicasso.org

Képek forrása: Shutterstock / Puzzlepix, Wikipédia, Flickr

Borítókép forrása: Northfoto