Barion Pixel 2024 februárjában kiderül, kiszabadul-e John Lennon gyilkosa – Coloré

2024 februárjában kiderül, kiszabadul-e John Lennon gyilkosa

2023. 12. 06.

Mark David Chapman, John Lennon gyilkosa jövő év februárjában újból meghallgatásra megy, miután akár szabadlábra is helyezhetik!

John Lennon halála az egész világot megrázta. Negyvenhárom éve, 1980. december 8-án lőtte le New Yorkban Mark David Chapman, aki szörnyű tette óta börtönben ül. Húsz év után feltételesen szabadábra helyezhették volna, s azóta kétévente meghallgatást tartanak az ügyben. Eddig tizenkét alkalommal utasították el kérését, s következő tárgyalásra jövő év februárjában kerül sor. Elsőként azzal az indokkal kérte szabadlábra helyezését, hogy állítása szerint John Lennon személyesen hagyta jóvá, hogy szabaduljon. A zenész felesége levélben kérte a bírót, hogy ne engedjék ki Chapmant, hiszen sem ő, sem a gyerekei nem éreznék magukat biztonságban.

A 2000-es években azért utasították el, mert tartottak tőle, hogy pénzzé tenné a hírnevét és attól is, hogy újra gyilkolni támadna kedve. Mindennek ellenére kérdés, hogy mi történik jövő év februárjában: vajon börtönben marad-e John Lennon gyilkosa?

Aki megölte John Lennont

Mark David Chapman a gyilkosság után nem menekült el: a Zabhegyezőt olvasgatta, míg le nem tartóztatták. Bár jogi képviselői megpróbáltak arra hivatkozni, hogy elmebaja miatt gyilkolt, mivel a bíró szerint beszámítható volt, húsz évtől életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte. A rendőrség bizonyítékai szerint a gyilkosságot hónapokig tervezgette a tettes. Chapman több magyarázatot is adott arra, hogy miért ölte meg John Lennont. Mint mondta, nem tetszett neki, amikor a zenész Jézushoz hasonlította a Beatles-t, és az is zavarta, hogy Lennon egyszer azt nyilatkozta, hogy nem hisz Istenben sem a Beatles-ben, csakis Yoko Onóban.

A New York-i Dakota-ház, ami előtt John Lennon életét vesztette / Kép forrása: ullsteinbild / Getty Images
A New York-i Dakota-ház, ami előtt John Lennon életét vesztette / Kép forrása: ullsteinbild / Getty Images

Mint mondta:

Egyszerűen csak hangosan kiabálni akartam. Mit képzel magáról, hogy ilyeneket mond Istenről, a mennyországról és a Beatlesről?! Azt mondja, hogy nem hisz Jézusban, meg ilyenek. Azon a ponton az agyam teljesen elsötétült a dühtől és a haragtól.

Egy másik tárgyaláson Chapman azt mondta, hogy önzőségből ölt: zavarta, hogy John Lennon híres, ő pedig nem.

Kérdés, hogy a különböző magyarázatok fényében a bíró a gyilkosság után negyvenhárom évvel hogyan dönt Chapman sorsáról.

Forrás: HITC.

Nyitókép forrása: Getty Images