Barion Pixel Nem csak Európa létezik – királyi családok, amikről talán még nem hallottál – Coloré

Nem csak Európa létezik – királyi családok, amikről talán még nem hallottál

2021. 07. 18.

Ha már mindent tudsz Albert monacói hercegről és kívülről fújod II. Erzsébet titulusait, miért ne nézhetnél túl Európa határain?

A királyokat és királynőket automatikusan a régmúlt korokkal, az arisztokrácia fénykorával kapcsoljuk össze, és ma már egyre inkább ritkaságnak számítanak, ezért is lehet, hogy az embereket minden hírmorzsa érdekli, ami a ma élő uralkodókról szól. Naponta érkeznek hírek a brit királyi családról, vagy épp a monacói hercegről, de vajon mi a helyzet a világ több, mint húsz másik uralkodójával? Szétnéztünk egy kicsit Európán kívül is.

Bhután

bhutan királyi család
Forrás: northfoto.com

A Himalája keleti részétől délre fekvő Bhután a világ egyik legelzártabb országa földrajzilag, talán ebből is fakad, hogy történelme során sosem volt gyarmatosítva. 1907-ben az ott élő szerzetesek, kormányhivatalnokok és fontos családok fejei összegyűltek, és örökletes királysággá nyilvánították a fél Magyarországnyi területű Bhutánt. Nagyjából nyolcszázezren élnek itt, a főváros, Timpu népessége a százezer embert közelíti, nála nagyobb városuk nincs. 2006 óta Dzsigme Keszar Namgyal Vangcsuk király vezeti az alkotmányos monarchiát, aki a Vangcsuk dinasztia ötödik uralkodója a trónon. Keszar Massachusettsben és az angliai Oxford Egyetemen tanult fiatalkorában, majd 2011-ben feleségül vette az akkor mindössze 21 éves Dzsecün Pemát, aki így a világ legfiatalabb királynője lett. A párt gyakran hívják a Himalája Vilmosának és Katalinjának, utalva a brit hercegre és hercegnére. Az uralkodópár két kisfiút nevel együtt a palotában.

Brunei

brunei királyi család
Forrás: northfoto.com

A félmilliós lakosú Brunei Szultanátus a délkelet-ázsiai Borneó szigetén található, egyetlen szomszédja Malajzia. Az ország nagy részét esőerdők borítják, az éghajlat is párás, trópusi, legfőbb folyója pedig a Brunei. Történelmének fénykorát a 14. és 17. századokra teszik, később aztán brit védnökség alá került az ország, Nagy-Britanniától csak 1984-ben tudott teljesen függetlenedni. Ma abszolút monarchiaként működik, feje Hassanal Bolkiah szultán, akinek családja a 15. század óta ad vezetőket országuknak. A szultán, akinek neve eredetileg egyébként húsz tagból áll, 1967 óta uralkodik, és bár létezik miniszterek tanácsa, valamint vannak tanácsadói is, végül ő dönt mindenről egy személyben. Bolkiah szultáné a világ legnagyobb magán-autógyűjteménye, ami nagyjából hétezer luxusdarabot számlál. Amilyen kicsi ország Brunei, olyan tehetős, a bőséges olaj- és földgázlelőhelyeknek köszönhetően a világ ötödik leggazdagabbja, és itt az egyik legmagasabb az életszínvonal is. A lakosoknak nem kell adót fizetniük, ingyenes az oktatás és az egészségügy is. Nem csoda hát, hogy a szultán és családja is hihetetlen luxusban élnek, az uralkodó például havi 20-25 ezer dollárért vágatja a haját, amit átszámítva több, mint hatmillió forint. Lakóhelye, az Istana Nurul Iman palota még a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült 200 ezer négyzetméteres alapterületével, mint a világ legnagyobb uralkodói székhelye.

Jordánia

jordánia király
Forrás: northfoto.com

II. Abdullah 1999 óta vezeti a Jordán Királyságot, családja pedig a Haszemita dinasztia 1921 áll az ország élén. Ezzel ő Mohamed próféta 41. generációs, közvetlen leszármazottja. Édesapja az előző király, édesanyja pedig a brit származású Muna királyné volt. 1993-ban elvette feleségül Ránija Ál Jasint, akivel négy gyermekük született, és akit a nép a szívébe zárt, különösen a jótékonysági akciói miatt. Az ötven éves királyné stílusa messze földön híres, Youtube-csatornája is van, és a divatházak versengenek a kegyeiért, hogy az ő kreációikat hordja a diplomáciai eseményeken és a bálokon. A Forbes szerint 2005-ben a világ 81. legbefolyásosabb nője volt, valamint fontos célja, hogy országának életszínvonalát növelje és modernizálja Jordániát.

Tonga

tonga királyi család
VI Tupou király (jobbra) Hszi Csin-pinggel, a Kínai Népköztársaság elnökével. Forrás: northfoto.com

Az óceániai Polinéziában találjuk Tongát, melyhez három kisebb szigetcsoport, összesen 176 sziget tartozik. A szigetekből mindössze 52 lakott, nagyjából százezer fő által, fővárosában (Nukuʻalofa) pedig huszonkétezren élnek. Jelenleg VI. Tupou néven vezeti az országot családjának hatodik uralkodója, ʻAhoʻeitu ʻUnuakiʻotonga Tukuʻaho. Amikor édesapja, az egykori király 2006 őszén elhunyt, bátyja lépett a trónra, ő pedig országának ausztrál nagykövete lett. Mivel a bátynak nem született törvényes örököse, így 2012-ben őt választották meg királynak. Itt azonban meg kell, hogy említsük Tonga korábbi uralkodóját, Salotet, aki 1953-ban részt vett II. Erzsébet megkoronázásán és ennek köszönhetően igazán nagy népszerűségre tett szert, és belopta magát a brit királynő szívébe is. Ugyan 1965-ben elhunyt, 48 évig sikerült uralkodnia, és amikor néhány éve Harry herceg és Meghan Tongán járt, átadták Erzsébet üzenetét a mostani királynak – aki ugyebár Salote unokája.