Barion Pixel Szabó Magda és Brecht művét is feldolgozza majd a József Attila Színház társulata – Coloré

Szabó Magda és Brecht művét is feldolgozza majd a József Attila Színház társulata

2022. 05. 11.

Évadhirdető zenés házibulit tartott ma délelőtt a budapesti József Attila Színház vezetősége, rendezői és társulata, ahol fényt derült a következő évad új bemutatóira.

Elérkezett az év azon időszaka, amikor az ország színházai sorra jelentik be, hogy mire számíthatunk tőlük a következő évadban. A József Attila Színház ezt egy „évadhirdető zenés házibuli” keretein belül tette meg, amelyet Nemcsák Károly igazgató nyitott meg.

A színművész értékelte az előző évadot, melyen még éreztette hatását a Covid, ettől függetlenül négy sikeres bemutatót tudhatott magáénak az intézmény. „Ettől az évtől újra társulata van a József Attila Színháznak, aminek én hihetetlenül örülök. Húsz művész van nálunk alkalmazotti státuszban, ez pedig a következő évadban bővülni fog„.

Horváth Csenge csatlakozik tehát a 2022/2023-as évadtól a színház társulatához, valamint hattagúra bővült a tánckar is. A határon túli magyar színházakkal továbbra is kiemelten foglalkozik majd az intézmény, minden hónapban fogadnak egy-egy ilyen előadást, a középiskolásoknak szóló Kulissza-bérlettel pedig nemcsak előadásokat látogathatnak majd a fiatalok, hanem megismerhetik a színészek életét egy kicsit közelebbről – nyílt próbákra, rendezői beszélgetésekre invitálják őket.

Nagy öröm számunkra, hogy a következő évadtól együttműködünk a Kaposvári Egyetemmel” – tette hozzá, hat negyedéves egyetemista csatlakozik jövőre a társulat munkájához, akik a felajánlott szereplehetőségek mellett vizsgaelőadásukat is elkészíthetik majd a színház falai között.

József Attila Színház
Forrás: Youtube

A 2022/2023-as évadon a nagyszínpadon három új előadás lesz, október elsején mutatják be Lengyel Ferenc rendezésében a Made in Hungáriát, amit egyébként húsz évvel ezelőtt ugyanitt adtak elő, hiszen a történet a 13. kerületben játszódik.

Ezt a darabot azért vettük elő, mert nagyon sok tehetséges, jól éneklő színészünk van, és azt gondoltuk, hogy nekik is bizonyára nagyszerű lehetőség egy picit felhőtlen musicalben részt venni” – mondta Nemcsák, majd hozzátette, hogy nézőcsalogatónak is szánják az előadást. A rendező szerint fontos, hogy nemcsak a zenéről és a rock’n’rollról szól az előadás, hanem van mögötte egy történet, ezáltal a politikáról is. Épp ezért nem lehetne modern köntösbe öltöztetve ma előadni, mert fontos a társadalmi közeg.

„A Bambi, a pörgős szoknyák, a csőnadrág, a hegyes orrú cipő és az akkori életérzés mögött, hátul van valami, amiről csak akkor tudunk, ha az fejbe vág minket. Gyerekként csodálva, ámulattal néztem a Pannónia motoros, bukósisakos embert, aki mindig bejött a házunkba, de olyankor én sosem mehettem be. Utána mondták a szüleim, hogy igen, ő az a nyomozó, aki havonta jön az apámhoz kifaggatni őt, hogy valóban helyesen és eminensen él-e.”

A sajtótájékoztató végén ezért aztán kihagyhatatlan ziccerként a közelgő darab három szereplője (Lukács Dániel, Kulcsár Viktória és Fekete Gábor, tippre Röné, Vera és Mikiként) előadott egy-egy Hungária-dalt.

A József Attila Színház művészeti vezetője, Hargitai Iván rendezői munkájával december 10-én érkezik majd a nagyszínpadra a Régimódi történet, ami Hargitainak azért is áll közel a szívéhez, mert a történet debreceni, csakúgy, mint ő: „Éltem, jártam ezeken az utcákon, és bizonyos dolgokat tudok is arról, hogy mi ez a makacs kálvinista lélek, ami Debrecenben működik„. Február 18-án pedig a Koldusopera bemutatóját tűzte műsorára az intézmény, ezt Bagó Bertalan rendezi majd, aki egyébként az idei évadban Az imposztort jegyezte, így már nem ismeretlen számára a társulat. Izgalmas próbafolyamaton vannak túl, így nagy várakozással tekint a darab megvalósulására, és arra, hogy Brechtet jól vigyék színpadra – korábban, más színházban ezt már megtette.

Fontos helyszínük még a stúdió, ahol a következő évadban több bemutatót tartanak, melyek közül az egyik Márai Sándor Kaland című darabja, melyet Kiss Csaba állít majd színpadra, aki bevallása szerint nem Márai-szakértő, de fontos számára a darab, mert az „Az életnek egy olyan területéről szól, amellyel viszonylag keveset szoktak színházban foglalkozni, mégpedig azzal, hogy megérte-e leélni az életet?” Hargitai Iván nevéhez fűződik a stúdió másik rendezése is, mely Dosztojevszkij A Karamazov-testvérek-je lesz.

Csodálkozhatunk, hogy miért csak három nagy bemutatója lesz idén a József Attila Színháznak, erre az igazgató meg is adta a választ: tavasztól kezdődően továbbépítik, korszerűsítik az épületet és reményeik szerint pár év múlva nagyon modernné tud válni.