Barion Pixel Mit csináljunk húsvétkor? Kisvasút, állatkertek, múzeumok és a Balaton is vár a hosszú hétvégén! – Coloré

Mit csináljunk húsvétkor? Kisvasút, állatkertek, múzeumok és a Balaton is vár a hosszú hétvégén!

2023. 04. 07.

A mise, a vendégvárás és a családi összejövetelek mellett húsvétkor a kikapcsolódásra is kellene, hogy jusson idő, kérdés, hogy hova induljunk ilyenkor? Az ország minden tájáról szedtünk össze programokat, amelyekből érdemes szemezgetni a négynapos ünnep kapcsán. Legyen szó skanzenről, állatkertről, várról vagy húsvéti fesztiválról, mindenki találhat köztük kedvére valót.

A leghíresebb, turisták által leglátogatottabb húsvéti célpont Hollókő, így nem csodálkozunk, hogy idén sem maradunk népi rendezvények nélkül az Ófaluban. Azonban az utóbbi években sokan panaszkodnak a tömegre, így nem árt máshol is körbenézni az országban.

Állati húsvét

A cikk írásakor ugyan épp a hó esik, de vasárnapra és hétfőre felmelegedést ír az időjárásjelentés, így egy melegebb öltözettel felvértezve nekivághatunk a szabadtéri programoknak. A Budapesti Állat- és Növénykert családi tojásvadászattal, kézműves foglalkozással várja a látogatókat, a Margitszigeti Kisállatkertben kézművesfoglalkozások és pónisétáltatás kap majd helyet. A győri Xantus János Állatkertben két napos rendezvénnyel várják a családokat, nyuszisimogató, nyuszitörténelem és az ünnep története vár felfedezésre nagypéntektől húsvéthétfőig, és lesz állattréning, zooshow és különleges tojás- és locsolóvers-vadászat is. A Hortobágyi Nemzeti Park bemutatóhelyein látványetetés, tanösvénylátogatás, tojáskeresés kerül megrendezésre, a Budakeszi Vadasparkban Picinke játszóházzal, Állat Jó Bemutatókkal, húsvéti tematikájú arcfestéssel és interaktív kvízzel készülnek. Ezek mellett nyitva lesz a Veszprémi Állatkert, a Debreceni Állatkert és Vidámpark, a Pécs Zoo, a Szegedi Vadaspark, a Veresegyházi Medveotthon, a szarvasi Körösvölgyi Állatpark és a Nyíregyházi Állatpark is.

Kisvasutazás

Április 8-án három alkalommal indul húsvéti vonatozás a Dél-Dunántúl összefüggő erdőterületein haladó Kaszói Erdei Vasúton, mely a számos természeti különlegességet rejtő Baláta-tó közelében pöfékel. Tiszakécskén is találunk kisvasutat, mely több mint egy évtizednyi csend után 2021-ben nyitott újra, és az idei húsvétra ők is készülnek. Április 8 és 9-én naponta négy időpontban indulnak a szerelvények, a végállomáson pónilovaglás, arcfestés is várja a kicsiket. Húsvéti tojáskereső Vál-völgyi Kisvasutazás lesz Felcsúton szombaton és vasárnap, ahol többek között nyuszikat és bárányt simogathatunk, körhintát, kalácssütést és kézműveskedést próbálhatunk ki. A budapesti Vasúttörténeti Park pedig most április 10-én nyitja meg 2023-as szezonját, húsvéthétfőn alpakka-, nyuszi- és lámasimogató, arcfestés, játékos foglalkozások és kerti vasút is helyet kap majd.

Falusi húsvét és várlátogatás

Bár sok múzeum zárva tart majd a hosszú hétvégén, van jó pár intézmény, amelyet ilyenkor is meglátogathatunk, főleg vidéken. Így például a Sóstói Falumúzeum falusi húsvéttal vár mindenkit Nyíregyháza mellett április 7 és 10 között, ahol megkóstolhatjuk az ottani híres sárgatúrót, végignézhetjük az ünnepi, tánccal és énekkel tarkított műsort, de lesz még lovaskocsikázás, falusi öltöztetés, kosaras körhinta, Méhecske Játéktér, tojásfestés, ételkóstoló, fotószínház, tojásdíszítő bemutató is. Ugyancsak a falusi vonalat erősítik a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum, az Egregyi Sokadalom illetve a Szentendrei Skanzen programjai, ahol locsolkodásból, színpadi és kézműves programokból, hagyományőrző játékokból sem lesz hiány.

Nyuszi húsvét
Tízből nyolc helyen találunk majd nyuszisimogatót is. Forrás: Pexels

Színes rendezvénysorozat vár mindenkit a Tájház és Míves Tojás Múzeum udvarán Zengővárkonyban, Pécstől északkeletre, és a programok mellett megcsodálhatjuk a mintegy 2400 kiállított és további 2100, tárlókban őrzött darabból álló gyűjteményt. Ha már úgyis arra járunk, a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed is megér legalább egy délutánt, hiszen a planetáriumi előadások és kerámia élményfestés ilyenkor is elérhető a látogatók számára. Aki várakat látogatna, az északtól délig sokfelé indulhat az országban, húsvéti programokat szervez például a Siklósi vár Baranya megyében, a Gödöllői Királyi Kastély, a Kisnánai vár és az Egri vár – Dobó István Vármúzeum Heves megyében, valamint Füzér vára Sátoraljaújhely felett a határnál.

Irány a Balaton!

Aki legszebb tavunk felé venné az irányt, ugyancsak számos program közül válogathat, kezdésnek például ott a tulipánszüret a Kőröshegyi Levendulásban, bár készüljünk fel, hogy rengetegen lesznek majd, hiszen most nyílik a legtöbb virág. Érdemes tehát figyelni a Facebook-eseményt, ahová minden friss infót azonnal kiraknak a szervezők. Balatonlellén húsvéti park nyílik az ünnepre, amelyet lampionok, 3D-s tojások, különleges figurák és egy hatalmas tojásfa ékesítenek, Hévízen Húsvéti vidámság, Keszthelyen a Helikon Kastélymúzeum programjain túl Majorbéli piknik várja az érdeklődőket. Április 8-án érkezik az első hajó Siófokról Balatonfüredre, és ezzel ünnepélyesen is kezdetét veszi a balatoni hajózási szezon, az Első hajót a helyi ifjúsági fúvószenekar szabadtéri koncertjével várják. Tihanyban nyuszi-buli és tojástánc várja a kicsiket és a nagyokat, Siófok város Húsvéti Nyuladalmat szervez, de nincs Balaton bor nélkül, ugyanis Badacsonytomajon Borbarangolás borvacsorákon vehetünk részt ilyenkor is. Az összes balatoni programot egy helyen itt böngészhetjük.

Mielőtt útnak indulnánk, tájékozódjunk a helyszínek honlapjain a nyitvatartásról, a belépődíjakról – ezek közül sokat érdemes online megvenni -, a parkolásról és az esetleges korlátozásokról, programváltozásokról is, nehogy csalódnunk kelljen odaérve.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix