Barion Pixel 3 tavaszi program a Balaton déli partjáról, amihez nem baj, ha nincs hőség – Coloré

3 tavaszi program a Balaton déli partjáról, amihez nem baj, ha nincs hőség

2023. 03. 05.

Ha nyár, akkor Balaton, illetve ha Balaton, akkor nyár, vélekedik sok magyar, azonban a Dunántúl ezen környéke nemcsak júniustól augusztusig érdekes, sőt! Az alábbiakban három olyan aktuális programot hoztunk a Balaton déli partjáról, melyhez nem kell strandidő.

A Balaton déli partjáról sokaknak a fesztiválok és bulik jutnak eszébe, így kézenfekvő módon a legtöbben nyáron látogatnak el ide. Pedig legnagyobb tavunkat és környékét minden évszakban érdemes felkeresni, és most, hogy a hőmérők higanyszála egyre feljebb kúszik, talán kedvünk is egyre több lesz a kimozduláshoz, kiránduláshoz. 

Kőröshegyi tulipánszüret

Kőröshegyi Tulipánszüret
Forrás: Facebook / Kőröshegyi Levendulás

A Kőröshegyi Levendulás gazdaságot 2012-ben alapították, és nevével ellentétben nemcsak levendulavirágzáskor érdemes ide ellátogatni, hanem tavasszal is, amikor a tulipánok és a nárciszok virágzanak. Kőröshegy a Balaton déli partján, Balatonföldvártól délre található, a település határában fekszik az említett birtok, és a tulipánszüert idén április 13 és 23-a közé esik. “Magyarország legnagyobb tulipánszürete idén is közel félmillió tulipánnal vár!” – írják a Facebook-eseményben, melyből kiderül, hogy a tulipánvásár minden nap 9 és 17 óra között látogatható majd. Érdemes követni az oldalukat, hiszen minden fontos információról ott számolnak be azonnal, többek között a belépődíjról is. Tavaly több ízben is megesett, hogy már napközben elfogytak a parkolóhelyek a gazdaság környékén, így nem minden érdeklődő tudott bejutni virágot szedni magának – az erre vonatkozó infók azonnal felkerültek a lapra. Azt is javasoljuk – a birtok tulajdonosaival karöltve – hogy ha lehet, hétköznap érkezzetek, vigyetek váltócipőt és legyetek türelemmel, jelenleg ugyanis több mint negyvenezer ember jelölte be Facebookon, hogy érdeklődik a program iránt. Aki csak fotózkodni szeretne, az is ellátogathat a tulipánosba, mert “két, fotózás céljára elkülönített tulipánmező garantálja a látványos hátteret a szüreteléshez”.

Mini gasztrotúra

Balaton déli partja
Forrás: Facebook/BL Delikát

Azoknak, akik bárhová elmennek egy-két finom falatért, egy mini gasztrotúrát ajánlunk, amelyet Siófokon kezdhetünk a Kovászvirágban, majd pedig Balatonlellén a BL Delikátban folytathatunk. A pénteki és szombati napokon nyitvatartó Kovászvirág Pékműhely 2021 tavaszán tárta ki kapuit, és már a Street Kitchen is sikerrel letesztelte. Vajas péksütemények, ősi búzából készült kovászos kenyér, helyi termelők termékei (szörpök, lekvárok, chutney-k, pesztók) is megtalálhatóak a boltban. Ha tovább indulunk a Balaton déli partja mentén, a balatonlellei BL Delikátban kizárólag Balaton-környéki termékeket találunk, többek között sajtokból, kézműves sörökből, teákból, ginből, brandyből, lekvárból, édességekből válogathatunk. Itt akár ebédelhetünk is, mivel kétfogásos napi menüt is kínálnak.

Túra kilátással

Nice,old,white,chapel,at,balatonlelle
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Ha az előző programot választottuk, de még nem mennénk haza, induljunk tovább a három kilométerre található Kishegyre, amely két éve panoráma- és pihenőteraszt kapott. A Kishegy és vidéke a látványon túl bortermeléséről is híres, így aki nem vezet, megkóstolhatja a helyi borokat. Nyugat felé indulva útba ejthetjük Fonyódot és a Sipos-hegyi kilátót is, ahonnan tiszta időben látni az egész északi partot. Majd forduljunk vissza és nézzük meg a Kerekinél található Fehérkő várát, melyet még Károly Róbert uralkodása alatt építettek, és ahonnan szintén csodás a kilátás.

Borítókép forrása: Forrás: Shutterstock/Puzzlepix