Barion Pixel Műszakállat viselt, amazonnak öltözött: Hat királynő, akik mindent megtettek a hatalomért – Coloré

Műszakállat viselt, amazonnak öltözött: Hat királynő, akik mindent megtettek a hatalomért

2024. 05. 09.

Néhány királynő óriási hatalomra tett szert a történelemben. Egy izgalmas dokumentumsorozatnak köszönhetően bemutatunk hat nem mindennapi uralkodónőt. Kiderül, mi hajtotta őket és, hogy hogyan erősítették meg a hatalmukat.

A királynőket sokáig csak háttérszereplőknek tartották a férfiak uralta világban. Ám egy új hat részes dokumentumfilm sorozaton keresztül (Viasat History) bepillantást nyerhetünk hat olyan királynő életébe, akiknek története ma is inspiráló lehet a legtöbb nő számára.

I. Erzsébetnek, a szűz királynőnek több mint 3000 darabból álló ruhatára volt. Az 1500-as években bő 45 évig uralkodó angol királynő évente nagyjából 10 000 fontot költött ruházatra, ami elképesztő vagyonnal ért fel, a kincstárnok szerint viszont „őfelsége ruházata királyi, nem túl drága és nem is hivalkodó” volt. Erzsébet rajongott az akkoriban újdonságnak számító selyemharisnyáért, minden héten vett egy párat magának, ami ugyan egy kisebb parasztgazdaság haszonbérletébe került, de használat után azokat egy-egy udvarhölgyének adományozta.

I. Anna, brit királynő sokat hozzátett ahhoz, hogy az angolok megkedveljék a teát. A Stuart-ház utolsó uralkodójaként Annának sikerült Angliát és Skóciát egyesíteni. Sok egyéb erénye mellett neki köszönhető az angolok körében máig tartó teakultusz is. A kor szokásaival szemben Anna ugyanis nem ale típusú sört ivott reggelire, hanem teát, ezzel pedig gyorsan terjedő divathullámot indított el, főleg a nők körében, akik a kávéházakkal ellentétben a teázókba beléphettek.