Barion Pixel Gyorstalpaló a Stranger Things 4-hez, és kérdések, amikre válaszokat várunk – Coloré

Gyorstalpaló a Stranger Things 4-hez, és kérdések, amikre válaszokat várunk

2022. 05. 25.

Pénteken érkezik a Stranger Things negyedik évada, újra visszatérünk Hawkinsba a szörnyek közé.

2016 júliusában minden a feje tetejére állt – szó szerint, hiszen ekkor jelent meg a Netflix kínálatában a Stranger Things nevű, nyolcvanas években játszódó sci-fi horrorsorozat, melynek középpontjában az Upside Down (magyarul Tótágas, egy másik dimenzióban található világ) áll. A második évad 2017 őszén jelent meg, a harmadik majdnem három éve, 2019. júliusában, most pedig két részletben érkeznek az újabb epizódok: május 27-én és július elsején kerülnek majd fel a streaming szolgáltató kínálatába. Az első etapban hét részt nézhetünk majd meg, a másodikban csak kettőt, viszont mindegyik legalább 75 perces lesz, a Variety szerint a 9. rész pedig két és fél (!) órásnak ígérkezik. Szomorú hír, hogy ezután már csak egy évadot fognak leforgatni a készítők a Duffer testvérek vezetésével, ahogy azt eredetileg is tervezték, így pár éven belül elbúcsúzhatunk Hawkinstól és lakóitól.

A díszbemutatót már megtartották a hónap közepén, ahol láthattuk, hogy az egykori kiskamaszok mekkorát nőttek, mióta utoljára „találkoztunk” velük. 

Hol tart most a sztori?

Három év telt el a legutóbbi epizódok óta, így ha nincs időd újranézni őket, az alábbiakban segítünk kicsit felidézni, hol tettük le a sztori fonalát, és mi várható most pénteken. Április közepén jelent meg az első teljes előzetes a negyedik évadhoz, na de mi volt eddig?

World News May 24, 2016
Forrás: Northfoto

Az első évadban Hawkins még csak egy kis indianai kisváros volt, amíg a tizenkét éves Will Byers (Noah Schnapp) el nem tűnt. Kiderült, hogy a közeli laboratórium a természetfelettivel szórakozik, és Will valahogy átlépett az Upside Down-nak nevezett félelmetes dimenzióba, ami majdnem olyan, mint a valóságunk, csak tele van szörnyekkel – mint a Demogorgon vagy a Mind Flayer. A labor emellett különleges képességeket birtokló gyerekeken is kísérletezik, egyikük, a tizenegyes sorszámot viselő Eleven (Millie Bobby Brown) megszökik, és csatlakozik Will barátaihoz – Mike-hoz (Finn Wolfhard), Dustinhoz (Gaten Matarazzo) és Lucashoz (Caleb McLaughlin). Eleven, aki tárgyakat tud mozgatni és összezúzni a gondolataival, valamint kapcsolatot tud teremteni a másik oldallal, végül segít hazahozni Will-t, majd Hopper rendőrfőnök magához veszi a lányt.

2018 Stranger Things Movie Set
Forrás: Northfoto

A széria második “felvonásában” egy új család költözik a városkába Kaliforniából, Max (Sadie Sink), aki hamar csatlakozik a bandához, és a gyerekeket folyton piszkáló féltestvére, Billy (Dacre Montgomery). A szörnyek azonban nem tűntek el, és továbbra is fenyegetést jelentenek Hawkins lakóira, kis csapatunk pedig ismét összecsap velük. A harmadik évadra már 1985 júliusában járunk és a retró hangulatú Starcourt bevásárlóközpont a legnagyobb attrakció a városban, mindenki itt tölti legszívesebben a szabadidejét. A gyerekek közben idősebbek lettek, románcok kezdenek kialakulni közöttük, miközben újabb rejtélyeket próbálnak felderíteni – mit csinálnak például az oroszok a pláza alatt, mi vagy ki szállta meg Billyt? Utóbbi sajnos szomorú véget ér, amikor a gyerekeket védve feláldozza magát a Mind Flayernek, és Hopper is kockára teszi az életét, hogy bezárja a kaput, amin ezek a rémségek átjönnek. Eleven elköltözik Willel és családjával Kaliforniába, hogy új életet kezdjenek, azonban egy stáblista utáni jelenetből kiderül, hogy nevelőapja nem halt meg, hanem a kísérleteket végző oroszok magukkal vitték egy börtönbe valahova Szibériába. Itt tartunk most. 

Ami az előzetesből kiderült

A koronavírus jócskán megakasztotta az évad forgatási munkálatait, ami már tavaly megjelent volna a Netflixen, ha nincs a világjárvány. Így viszont 2020 októberében kezdhettek csak újra dolgozni rajta, és tavaly augusztusban be is fejezték a forgatást. 

Eleven, Will, a bátyja Jonathan (Charlie Heaton), és anyjuk (Winona Ryder) tehát Kaliforniába, Lenora Hillsbe költöztek, ahol a tinik igyekszenek beiilleszkedni az új középiskolába, de nehezen megy. Dr. Owens (Paul Reiser) – aki a második évad egyik jelentős karaktere volt – is feltűnik a környéken, és felkeresi Elevent, hogy tudtára adja, háború közeleg, amit csak vele nyerhetnek meg. Hopper életben van, de az oroszok továbbra is fogságban tartják, miközben saját kísérleteiket végzik az Upside Downban. 

Mindeközben Hawkinsban Lucas csatlakozott a kosárcsapathoz, nagyon úgy néz ki, hogy menő srác lett belőle – ellentétben Dustinnal és Mike-kal, akik továbbra is a “geek”-ek táborát erősítenék (erről árulkodik utóbbi Dungeons and Dragons klubos pólója is). A képsorokból kiderül továbbá, hogy központi szerepet játszik majd az évadban egy kísértetjárta ház. A legendás horrorszínészt, Freddy Krueger alakítóját, Robert Englundot is megnyerték a rendezők egy szerepre, ő lesz Victor Creel, a ház egykori lakója. Vele és családjával évtizedekkel korábban borzalmas dolgok történtek ott, most pedig szeme világát elvesztve él egy elmegyógyintézetben. 

Az előzetes megmutatta nekünk a Billy sírja fölött lebegő Maxet is, ez azt is jelentheti , hogy talán ő kapta meg Eleven elveszett erejét a harmadik etap végén? A vágóképek egy még horrorisztikusabb évadot sejtetnek, megjelenik az emberszerű bestia, a Vicna, ami valószínűsíthetően a központi gonosz lesz, és egyszerre emlékeztet a Trónok harca Éjkirályára meg a Hellraiser Pinheadjére. Az évad Kalifornia miatt talán kevésbé lesz borongós és sötét, a szörnyek és az egyre sokasodó gondok miatt viszont most sem leszünk jókedvűek. De nem is ezért nézzük, ugye?

Hiába tudunk már jó sok mindent erről a világról, sok ajtót nyitva hagytak a készítők, a kérdéseink tehát, amikre választ várunk, a következők:

  • Visszakapja-e Eleven az erejét?
  • Találkozunk-e újra a második évadban megismert, szupererővel bíró gyerekekkel, Eleven “testvéreivel”?
  • Hol van Dr. Brenner, a kísérletek atyja?
  • Hogy lehet életben Hopper a robbanás után, és hogy került az oroszokhoz?
  • Tényleg be van zárva az átjáró?
  • Mi köze van az egész sztorihoz a Creel-családnak?

Aki nem tud várni péntekig, annak nagy örömet fog okozni a napokban közzétett videó, mely tartalmazza az évad első nyolc percét – itt nézhetitek meg.