Barion Pixel Eljött a nők korszaka: 5 sorozat, ami ezt be is bizonyítja (X) – Coloré

Eljött a nők korszaka: 5 sorozat, ami ezt be is bizonyítja (X)

2021. 12. 20.

A sorozatok és a filmek előszeretettel mutatnak be védtelen, segítségre szoruló, elnyomott nőket, ám több olyan széria is készült, amely a gyengébbik nem erősségeit helyezi a fókuszba. Ezekből válogattunk.

A szolgálólány meséje

Rögtön egy nehezen emészthető darabot ajánlunk. A 2017-ben bemutatott széria Margaret Atwood díjnyertes regénye alapján készült. A történet jelen korunk jövőjét írja le, amikor a környezetszennyezés és a betegségek hatására a nők nagy része nem képes megfoganni, így a termékeny nőket rabként – szolgálólányként – tartják, akinek az az egyetlen feladata, hogy minél több gyermeket szüljön a ház urától. A sorozatban több megrázó jelenet van, ami a szolgálólányok alárendelt és kiszolgáltatott helyzetét mutatja be, ugyanakkor azt is végigkísérhetjük, ahogy ezek a nők lázadnak és tesznek sorsuk ellen. A sorozat rávezet, hogy mi mindenre képes a ,,gyengébbik nem”, kezdve attól, hogy egyedül megszülje gyermekét egészen odáig, hogy fellázad az őket birtoklók ellen. A sorozatnak akkora hatása volt, hogy 2019-ben amerikai nők százai tiltakoztak – a Szolgálólány meséjében látott öltözékben – az abortusztörvény ellen.

https://www.youtube.com/watch?v=L5nJlXHwdP4

Zűrös viszonyok

A Zűrös viszonyok szintén egy amerikai sorozat, ami a brit Szeretők című széria újragondolt változata. A kritikusok nem voltak elragadtatva attól, amit kaptak, ennek ellenére azt nyilatkozták a sorozat első két része láttán, hogy pajkosabb, és kevésbé komor, mint az angol verzió. A történet négy nő életét követi nyomon: a sikeres ügyvédnőét, aki a munkában és otthon is próbál helyt állni a családalapítás kellős közepén. Húga ingatlanközvetítő, és gyakran támaszkodik testvérére. Egy pszichiáter is a baráti társaság tagja, aki az egyik betegével bonyolódik kapcsolatba, de az özvegy, egyedülálló édesanya történetét is megismerhetjük, ahogy próbálja átsegíteni gyermekét (és saját magát) a családfő elvesztésén. A sorozatban nincs hiány szerelemből, drámából és szexből sem, de ami ennél is fontosabb: négy nő különböző problémáit és megoldáskeresését láthatjuk.

Szívek szállodája

Régi ismerősként köszönt ránk a listában a Szívek szállodája, ami ékes példája annak, hogy egy nő mi mindenre képes akár saját magáért, akár a gyerekéért. Lorelai 16 évesen lesz terhes lányával, és úgy dönt, hogy nem megy hozzá a kislánya apjához. A szülei nem elégedettek a döntésével, ezért őket is faképnél hagyja, hogy saját életet kezdjen. A főszereplőben számos eltemetett sérelem van, amik az évek során felszínre törnek és konfliktusokat eredményeznek. Az anya-lánya kapcsolat sem könnyű, különösen, ha anyagi gondok is hozzájárulnak: amikor lánya egyetemre menne, Lorelai rájön, hogy nem tudja kifizetni a tandíjat. Szüleitől tudna pénzt szerezni rá, ám ennek az az ára, hogy minden péntek este együtt vacsoráznak. Vajon megbékélhetünk azokkal, akik nem álltak mellettünk a múltban?

Quinn doktornő

A sorozatot 1993-ban kezdték el forgatni, és öt évvel később fejezték be. A történet 1867-ben játszódik. A főszereplő Dr Michaela Quinn, aki édesapját követve az orvosi pályát választja, ám nőként nincs könnyű dolga: akkoriban még fel sem merült, hogy nők tanulják ki az orvoslás tudományát. Egy külön, nőknek létrehozott főiskolán sajátítja el a szakmát és a nagyvárosból a vadnyugatra, Colorado Springs kisvárosába költözik, hogy ott kezdjen el praktizálni. Nőként számos előítélettel kell szembenéznie, hiszen itt még jobban lenézik a női orvosokat, mint a nagyvárosban. Quinn doktornő példája kitűnően mutatja, hogy mit érhet el egy nő, aki nem fél szembenézni a nehézségekkel.

Aranyélet

Egy magyar produkciót is hoztunk a végére, amiben több pozitív női példát láthatunk. A sorozat egy család életét mutatja be, amelynek tagjai magas életszínvonalon élnek, vállalkozást vezetnek, jótékonykodnak, a gyerekek sikeres karrierjük beindításán dolgoznak. Ez azonban csak látszat: az aranyéletet bűncselekményekkel teremtik elő, ami az idő előrehaladtával felszínre is kerül. Az Ónodi Eszter által megformált Janka mindig, minden helyzetben tartja magát, míg tinédzser lánya, Mira elképesztő áldozatokat hoz családjáért és barátaiért. A képkockák olykor megrázóak lehetnek, de a történet rendkívül izgalmas.

https://www.youtube.com/watch?v=aYwQTTeca9U