Barion Pixel Concept, Fedőnevek, Shot21 – Társasjátékok baráti társaságoknak – Coloré

Concept, Fedőnevek, Shot21 – Társasjátékok baráti társaságoknak

2022. 01. 15.

Ugyan az Uno és Solo megunhatatlan kellékei a baráti összejöveteleknek, mégis érdemes nyitottnak lenni az újdonságokra. Cikkünkben megmutatunk néhány olyan társasjátékot, amelyekkel nem lőhetünk mellé, ha épp fel akarjuk dobni a hangulatot.

Ha felpezsdítenéd a szimpla barkóbát – Concept 

A barkóba talán az egyik legrégebbi és legegyszerűbb játék, ami kicsik és nagyok számára is egyaránt mulatságos lehet. Erre az egyszerűségre épít a Concept is, amelynek lényege, hogy most nem szóban, hanem a játékhoz tartozó táblán jelölt kis képecskék jelenítik meg a szokásos tulajdonságokat, úgy, mint színek, formák, méretek, témák. A soron lévő játékosnak választania kell a kártyák közül egy feladványt, (a feladványok nehézségi szintjét külön színekkel jelölik) majd a kis, színes jelzőkkel addig kell segítenie társai találgatásait, amíg azok eljutnak a végső megoldásig. (Emlékezetes eset a baráti társaságban, amikor valaki a „Lucky Luke” feladványt egy lóherével és egy lyukkal demonstrálta. Könnyed húsz perc után meg is fejtettük az egyébként rém egyszerű feladatot, közben persze rendkívül jól szórakoztunk a vadabbnál vadabb megfejtési javaslatokon.) A Conceptet egyébként 4-12 fő játszhatja, egy kör általában negyven percig tart, tíz éves kor felett pedig garantáltan jól szórakozik a család apraja-nagyja!

A játék, amely próbára teszi a legerősebb kapcsolatokat is – Fedőnevek

A Fedőnevek társasjáték két ügynökség, a kék és piros csapat küzdelmének színtere. A tíz éves kor felett ajánlott összecsapás lényege, hogy a két csoportvezetőnek olyan szavakat, szinonímákat kell kitalálniuk, amelyek segítségével társaik rájönnek, hogy a kirakott 25 szóból melyek azok, amelyek csapatukhoz tartoznak. A Fedőnevek alatt érdemes elszeparálni a házastársakat egymástól, hiszen soha nem látott veszekedésekhez vezethet, ha az egyik fél véltelenül nem találja ki, mire gondolt a másik. A játék fejleszti a szókincset, az asszociációs készséget, valamint a kreativitást is, így mindenképp érdemes kipróbálni, ha valaki úgy érzi, le van maradva ezen a téren.

Fedonevek, Tarsasjatek
A Fedőnevek során nem érdemes a házastársakat egy csapatba osztani, mert könnyen elszabadulhat a káosz. Kép forrása: A szerző saját fotója

Hazudósok előnyben – Nottingham bírája

Ha szeretjük a piacokat, az alkudozást, esetenként pedig nem áll tőlünk távol a füllentés, a Nottingham bíráját nekünk találták ki! A 14 éves kor felett ajánlott társasjáték során minden játékos egy-egy piaci kerekedőt, egyikük pedig a város bíráját alakítja a középkori brit városban, Nottinghamben. Ám mielőtt élvezkedhetnénk a piac bőséges választékából és hiszékeny vásárlóiból, át kell verekednünk magunkat a Nottingham sheriffjén, aki nem enged át bármit a kapukon, így a portékákat át kell csempészni a fal túloldalára. A játék során a sheriff dönthet úgy, hogy nem hisz a bevallásnak és ellenőrzi tarisznyánkat, s ha hazugságon kap, kiveheti az abban lapuló lévő javakat. Ha igazat mondtál, a bírának kell kifizetnie tévedése árát. A játék lényege, hogy ki húzza a legnagyobb hasznot, azaz ki viszi át a legtöbb csempészárut a sheriff árgus szemei ellenére.

Notthingham Biraja, Tarsasjatek
Ha szeretsz a piacon alkudozni, mindenképp érdemes befektetni a Nottingham bírájába!Kép forrása: A szerző saját fotója

Az érzelmi intelligencia leghatékonyabb fejlesztője – Dixit

Jean-Louis Roubira által tervezett Dixit társasjáték (a doboza szerint) a „határtalan képzelet játéka”, s nem is érthetnénk jobban egyet ezzel a szépen megfogalmazott mondattal. A Dixit társasjáték során különböző, néha elborult illusztrációkról kell eszünkben jusson valami, tulajdonképpen bármi. A Dixit kártyákon látható figurák, formák és színek vezetik a játékot, hiszen ezek a különböző tartalmú kártyalapok versenyeznek majd egymással a megszerezhető pontokért. A játékot az nyeri, aki a legtöbb ön-és emberismerettel rendelkezik, s nem utolsó sorban ismeri társai észjárását. Az elképesztő részletességgel kidolgozott kártyákat Marie Cardouat rajzolta, s nem csak egy pakli áll rendelkezésünkre a játékhoz, hanem számos kiegészítővel dobhatjuk fel a megszokott illusztrációkat. 

Tarsasjatek, Dixit
A Dixit kártyái egy alternatív valóságba vezetik be a játékosokatKép forrása: A szerző saját fotója

Ha italozásra kerülne a sor – Shot21

Még az Uno-nál is egyszerűbb koncepcióval dolgozik a Shot21 elnevezésű kártyapakli, amely a házibulik, összejövetelek, lánybúcsúk és túrák legjobb barátja. A kártyajáték lényegében a szórakoztató alkoholfogyasztásról szól, így olyan kártyákkal operál, mint hogy „ebben a körben igyon a legszőrösebb játékos”, vagy „a kártya felhúzója annyi kortyot igyon, ahányszor megbukott”. A paklit persze érdemes kellő körültekintéssel forgatni, azonban, ha fel szeretnénk dobni a leült hangulatot, mindenképp érdemes belekezdeni! 

Borítókép forrása: A szerző saját fotója