Barion Pixel Szuper benti játékok esős napokra – Coloré

Szuper benti játékok esős napokra

2021. 10. 06.

Jó időben valóságos megváltás lehet, ha a nyűgös gyerekkel kimegyünk a játszótérre. De mi van, ha esik az eső? Adunk néhány tippet, mivel foglalhatod le bent is a gyereked.

Kézműveskedés

Emlékeztek a krumplinyomdára? Félbevágunk egy nagyobb krumplit, és különböző egyszerű formákat faragunk ki úgy, hogy kidomborodjon a felületből. Ház, virág, pöttyös labda és így tovább. Azután ezt befestjük vízfestékkel vagy temperával, és papírra nyomdázunk vele. Ha ezt fenyőfa- és hóembermintával csináljuk natúr színű csomagolópapírra, akkor azt már félre is lehet tenni karácsonyi csomagolópapírnak.

Potato,pressure,play
Sokunknak még gyerekkorunkból ismerős a krumplinyomda / Shutterstock / PuzzlePIx

A másik nagy klasszikus a só-liszt gyurma. Vegyél mondjuk 250 gramm sót, ugyanannyi finomlisztet és két evőkanál étolajat. Keverd össze őket 1 dl vízzel és gyúrd, amíg össze nem áll a tészta. Egy kis vizet adhatsz hozzá, ha szükségesnek érzed. Ha gondolod, egy kis ételfestékkel is megszínezheted a masszát.

Csak a fantáziátok szab határt

Ezután nyújtsd ki a tésztát egy belisztezett nyújtódeszkán, és már indulhat a móka: például mézeskalács-kiszúrókkal vágjatok ki belőle különböző formákat – ezek már a karácsonyfára is készülhetnek –, vagy készítsetek kis állatfigurákat. Kislányoknak gyöngyöket is lehet alkotni hurkapálcikára szúrt formákkal. Tobozok, csipkebogyó, kisebb termések felhasználásával csodaszép faliképek is születhetnek.

Making,toys,for,christmas,decorations,from,salt,dough,with,your
Gyönyörű alkotások só-liszt gyurmából / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

A kész műveket hagyjátok megszáradni szobahőmérsékleten vagy sütőben – 135 C fokon nyitott ajtóval 10-15 percig, hogy meg nem barnuljon, majd csukott ajtóval 30 perc. Ha kihűltek, be lehet festeni őket.

Hozd be kinti világot!

Állítsátok fel, vagy ha nincs, építsetek kuckós sátort a nappaliban. Innentől kezdve csak a fantáziátokon múlik, hogyan folytatódik a történet. Eljátszhattok egy vacsorát, miközben mondjuk édes nyers répát vagy pattogatott kukoricát majszoltok és limonádét kortyolgattok. Az (igazi) ebéd pedig lehet mondjuk gombapörkölt, amit – játsszuk azt – a sátor mellett szedtünk, az erdőben. Ennek az elkészítésében is segíthet a gyerek.

Ez remek lehetőség arról is, hogy mesélj nekik egy kicsit  a gombák és a madarak világáról. Érdekes madárhangokat hallgatni például ERRE a linkre kattintva. Vicces jelenetek adódhatnak abból is, ha azt színlelitek, hogy jön a medve, vagy esetleg egy eltévedt cica vagy kutyus, aki azután a segítségünkkel visszatalál a gazdájához.

Home,made,tent,made,with,three,chairs,and,bed,sheets
Sátor a szobában / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Kincsvadászat a lakásban

Dugj el valami értékesebb dolgot a lakásban – kislányoknak például egy szép csatot, kisfiúknak egy új matchboxot –, amit a gyerekeknek meg kell találniuk. Ebben segítenek nekik a kis cédulákat, amin feladatok szerepelnek. Ha végrehajtják őket, akkor kapnak egy kulcsot a tárgy megtalálásához. Egy tipp: találj ki olyan feladatokat, amikben fizikailag is lefáradnak, például táncversenyt, bukfencezést vagy ugrálókötelezést.

A sort még hosszan lehetne folytatni: társasjáték, origami, diavetítés, hangos olvasás mesekönyvből. Nem dől össze a világ, ha egyszer-egyszer a tévét és a számítógépet is bekapcsolod, hogy megnézzenek egy rajzfilmet, de lehetőleg abból legyen kevesebb.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix