Barion Pixel Cenzúrázták az új Nolan-film, az Oppenheimer egyik jelenetét a Közel-Keleten – Coloré

Cenzúrázták az új Nolan-film, az Oppenheimer egyik jelenetét a Közel-Keleten

2023. 07. 27.

Christopher Nolan híres arról, hogy ritkán használ CGI-technológiát mozifilmjeiben, legújabb alkotásába most mégis került egy ilyen jelenet – csak nem a rendező jóvoltából.

A kritikusok élete legjobb alkotásaként emlegetik Christopher Nolan múlt héten debütált filmjét, az Oppenheimert, és a rajongók is elismerően nyilatkoznak róla, ez nem mindenhol van így.

A film egyik intim részletében Robert Oppenheimer (Cillian Murphy) és Jean Tatlock (Florence Pugh) meztelenül ülnek egy hálószobában, a jelenetben látni lehet utóbbi fedetlen felsőtestét is – és ez bizony kiverte a biztosítékot a Közel-Kelet és India cenzorainál. Olyannyira, hogy Pugh az ottani változatokban egy fekete ruhában látható, melyet CGI számítógépes technológiával szerkesztettek oda utólag, valószínűleg helyi filmesek. A végeredmény itt látható, mindenki eldöntheti, mennyire profi volt a munka:

Ahelyett, hogy megvágták volna a szóban forgó jelenetet, inkább egy ilyen változatot használtak annak érdekében, hogy a mozi megjelenhessen ezeken a területeken is. A Közel-Keleten ugyanis tilosak a meztelen jelenetek a mozifilmekben, Indiában pedig 12 év alatt csak szülői felügyelettel tekinthetnék meg azt a gyerekek.

Oppenheimer Premiere In London
Az Oppenheimer főszereplői a film londoni premierjén 2023 júliusában. Forrás: Anadolu Agency / Getty Images

Bár furcsa gyakorlatnak tűnhet, nem az atombomba atyjáról szóló Oppenheimer az első, mely e gyakorlat áldozatául esik, nem itt alkalmaztak először számítógép által generált fekete ruhát, hogy kitakarják egy hollywoodi sztár közszemlére tett bőrét.

Az iráni állami televízió annak idején büszkén diadalmaskodott Aszhar Farhahi Oscar-díjával a 2017-es Oscar-díjátadón, melyet Az ügyfél című film után kapott. Igen ám, de az iráni munkaügyi hírügynökség adásában azonban a díjat átadó Charlize Theron aranyszínű Christian Dior ruhája fekete ujjakat és gallért kapott, hogy elrejtse a színésznő karját és a nyakkivágását a tévénézők elől. Sajnos utóbbiak azonban észrevették, hogy a meglehetősen homályos „kiegészítők” nem mozogtak mindig egyszerre Theronnal.

Borítókép forrása: Samir Hussein / Getty Images
Forrás: The Hollywood Reporter