Barion Pixel Az idei Golden Globe jelölések között kimagaslik az Oppenheimer és a Barbie – utóbbi majdnem megdöntötte minden idők rekordját – Coloré

Az idei Golden Globe jelölések között kimagaslik az Oppenheimer és a Barbie – utóbbi majdnem megdöntötte minden idők rekordját

2023. 12. 12.

Változásokat hozott 2023: öt helyett most minden kategóriában hat jelölt van, és két új kategóriában is kiosztanak díjakat a Golden Globe-on

A Golden Globe 81 éves történetében csak a Kabaré kapott több jelölést Greta Gerwig filmjénél. A Barbie film 10 jelölést is kapott, mellette pedig Christopher Nolen történelmi drámája, az Oppenheimer a legtöbb – nyolc – jelöléssel díjazott film. A két mozisiker azonban eltérő kategóriákban versenyez, így egymásnak nem konkurenciái.

Oppenheimer, Golden Globe
Forrás: UIP-Duna Film
Barbie
Forrás: imdb

A Barbie olyan filmsikerekkel vetélkedik, mint a Ben Affleck féle Air, a Netflixes May December Natalie Portmannal, vagy épp a Szegény párák. Az Oppenheimer kihívói a Scorsese rendezte Megfojtott virágok, DiCaprióval a főszerepben és a Maestro című életrajzi film, melyben Bradley Cooper alakítja Leonard Bernsteint.

Az Oscar-díjjal ellentétben a Golden Globe a film és a televízió legjobb alkotásait díjazza, de nem oszt ki szobrocskákat a vágásért, vagy operatőri munkáért. A Golden Globe sokszor egyfajta előszele az Oscar-nak, bár évről évre akadnak meglepetések, mivel a glóbuszokat 300 fős újságírói csoport szavazza meg, míg az Oscar-szobrokat a 10 500 filmipari szakemberből álló Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia.

A sorozatok között is vannak kiemelkedő gyöngyszemek, 9 jelöléssel indul neki a megmérettetésnek az HBO Utódlás című drámája, ami A koronával, a The Last of Us-szal és a Morning Show-val vetélkedik a glóbuszért.

A nálunk Disney-n futó Gyilkos a házban című krimi-vígjáték öt jelölést kapott, amelynek hasonlóan vidám kihívói a Ted Lasso és A mackó című szériák.

A médiavállalatok közül egyértelműen a Netflix szerezte a legtöbb jelölést, összesen 28-at. Az idei díjátadón van néhány jelentős változás. Öt helyett most minden kategóriában hat jelölt van, ráadásul két új díjat is bevezettek: a box office-eredmények és a stand-up comedy előadások megünneplésére. Így az olyan filmek, mint a Taylor Swift: The Eras Tour, a John Wick: Chapter 4 és Galaxis Őrzői 3-at jegyeladásaik miatt ismerik el, míg Trevor Noah, Amy Schumer és Ricky Gervais mint stand-upos műsorszolgáltatók kaphatnak díjat.

A Golden Globe-díjátadóra január 7-én kerül majd sor.

Forrás: Variety
Borítókép forrása: Northfoto