Barion Pixel Az örökmozgó retró – Mi számít retrónak a mai, Z generáció számára? – Coloré

Az örökmozgó retró – Mi számít retrónak a mai, Z generáció számára?

2024. 02. 04.

A retró igazi átváltozóművész, hiszen évente mást és mást foglal magába. Hol ez számít retrónak, hol az, ám ennek ellenére megvannak a saját szabályai. Tény azonban, hogy már a kilencvenes éveket is utolérte a retró, így a Z generáció sok mindent nem ismer, ami alap darab volt a mai 35-40 évesek számára.

Jómagam a kilencvenes évek gyermeke vagyok. Ekkora tisztult ki a tudatom annyira, hogy felfogjam a körülöttem lévő világot, így ez számomra a legkedvesebb évtized. Sokkoló azonban, hogy húszéves húgomnak nemcsak a kilencvenes évek retró, hanem én is. Az ember kikéri magának, ha a gyerekkorát vagy őt magát bekategorizálják, ám rá kellett döbbennem arra, hogy igaza van!

Mi a retró?

Antik, vintage, retró. Mindhárom egy régenvolt stílust idéz, ám, hogy pontosan milyen korszakra emlékeztetnek, azt nehéz meghatározni. Míg az antik tárgyak jószerivel a százévnél idősebb emlékeket jelentik, addig a vintage a húsz- és százéves értékeket öleli fel. Felmerül azonban a kérdés, hogy mi a helyzet a retróval. Mivel a vintage nem egy konkrét évtizedet ölel fel, a retrónak is megvan a maga helye a múlt szeretett tárgya is emlékei között, ám furcsamód leginkább zenében, öltözködésben és dekorációban nyilvánul meg.

Általánosságban a hatvanas és nyolcvanas évek közti időszakot nevezzük retrónak, míg más vélekedések szerint minden retró, ami a jelentől számítva húsz-harminc éve készült. 2024-ben tehát ez az 1994 és 2004 közötti időszakot jelöli.

Annak, akik a nyolcvanas és kilencvenes években születtek ettől függetlenül lassan alakul át a retró fogalma, hiszen számukra jószerivel továbbra is a hatvanas és hetvenes évek tárgyai jelentik ezt a korszakot. Ennek oka lehet, hogy a nyolcvanas és kilencvenes években egy-egy használati vagy berendezési tárgy sokkal több időt töltött egy családnál, mint manapság, így az akkori gyerekek a reggeli vajas kenyérhez sok esetben húsz- vagy harmincéves pöttyös bögrékből itták a kakaót.

Mára azonban a tárgyak sok esetben nem szolgálnak annyi ideig, mint akkortájt, a technika pedig rohamosan fejlődik, ezért történhet meg az, hogy a mai harmincasok és negyvenesek számára a kilencvenes évek maga volt a modern kor a korábbi évtizedekhez képest, éppen ezért nem lehet retró – érzik ezt jogosan.

A Z generáció retrója

A Z generáció számára a kilencvenes évek igencsak retró, és ez talán nem is csoda. Ez a generáció az 1995 és 2008 között születetteket foglalja magában, így azok, akik a kilencvenes évek közepén jöttek a világra aligha emlékeznek arra, hogy milyen volt az élet az internet előtt. A kezdeti nehézségekre azonban emlékezhetnek, például a betárcsázós internetre, ami Magyarországon 1997-től 2001-ig volt jelen. Hallga’ csak!

Zene

A kilencvenes években a csúcson volt Tina Turner, Michael Jackson és a Backstreet Boys is, de Britney Spears első slágere, a …Baby One More Time például 1998-ban készült, ezért ez is retró. Nem kell azonban ennyire messzire mennünk ahhoz, hogy harmincas-negyvenesként öregnek érezzük magunkat! A Hip Hop Boys, a Fresh, a Happy Gang vagy a Baby Sisters mind a kilencvenes évek termései, ekképp ma már retrók!

Játékok

A kilencvenes évek végén már sehol nem volt az általam még ismert Norton Commander, ahol az ember kétségbeesetten kereste a ,,.exe” elnevezésű játékfájlokat, hiszen nem értettünk hozzá, de azzal tisztában voltunk, hogy az indítja el az áhított játékokat. Az akkori számítógépes játékok pixelesek voltak, de ebben is űrtechnikát láttunk. 1996-ban érkezett meg Magyarországra a Play Station 1, amit akkoriban simán Play Station néven forgalmaztak, hiszen ki gondolta, hogy lesz ennél feljebb? Ma már ez is retró, éppúgy, ahogy a sütibabák, a tamagochi vagy a telefonkártyák.

A Z generáció számára az újdonság varázsával hatnak a retró játékok / Kép forrása: Coloré
A Z generáció számára az újdonság varázsával hatnak a retró játékok / Kép forrása: Coloré

Filmek

A kilencvenes években számtalan amerikai sorozat és film érkezett az országba, függetlenül attól, hogy eredetileg a nyolcvanas vagy éppen az ötvenes években készültek. A Magnum, a MacGyver és a Dallas mind retró sorozatok, éppúgy, ahogy a Szomszédok vagy a Kisváros. Lassanként az 1998-ban indult Barátok közt is retrónak számít, egyelőre csupán az menti meg ettől, hogy több, mint húsz évig ment, és mivel a 2020-as évek elején lett vége, sokáig nem fogjuk érezni, ilyen régen is kezdődött el.

A Ponyvaregény éppen idén harmincéves, ezért igencsak retró, akárcsak például az örök klasszikus Remény rabjai, a Toy Story első része vagy éppen az Oroszlánkirály, de az 1997-ben készült Titanic is retróvá avanzsált.

Divat

A magas derekú farmerek, a susogós szabadidőruhák, a topok és az emelt talpú cipők varázslatos korszaka volt ez, s bár a mai harmincasok is előszeretettel viselték őket általános iskolában, ezek bizony ezek korántsem mai darabok! Kiegészítők közül nem maradhat ki a sorból az övtáska, ami akkortájt élte fénykorát, ám azóta valamelyest vesztett népszerűségéből. A lányok hajából nem hiányozhattak a vastag hajpántok és a harapós csatok, s bár még kapni őket, a mai fiataloknak már ez is régi.

A kilencvenes évek klasszikus színei voltak a rózsaszín, a kék és a zöld semmivel össze nem téveszthető árnyalati / Kép forrása: Ryan Jane / Getty Images
A kilencvenes évek klasszikus színei voltak a rózsaszín, a kék és a zöld semmivel össze nem téveszthető árnyalati / Kép forrása: Ryan Jane / Getty Images

Retró lehet tehát film, zene és különböző tárgyak és autók is, érdekesség azonban, hogy a könyvekre ritkán használják a retró kifejezést. Egy könyv leginkább antik, s ezt elsősorban a külseje és a kora határozza meg, ám a történetek jószerivel időtlenek, így talán egyedüliként megmenekülnek attól, hogy valaha retróvá váljanak, írjon is bármilyen évet a naptár.

Nyitókép forrása: Coloré