Barion Pixel Az 50 éves Ben Affleck 5 legjobb filmje – Coloré

Az 50 éves Ben Affleck 5 legjobb filmje

2022. 08. 15.

Ugyan mostanában a Jennifer Lopezzel való újramelegített kapcsolata (bocs, házassága) miatt cikkeznek róla a lapok, nem lehet elvitatni Ben Afflecktől, hogy karrierje során számos alkalommal nyújtott maradandót a filmvásznon. A ma fél évszázados színész öt legjobb filmjével ünnepeljük őt.

Ben Affleck Benjamin Géza Affleckként született a kaliforniai Berkeley-ben, középső nevét egy magyar családi barát után kapta. Első jelentős filmszerepében évtizedes barátjával, Matt Damonnal és Brendan Fraserrel játszott együtt, ez volt az 1992-es Vágyak csapdájában (School of Ties). Az azóta eltelt harminc évben színészként több, mint nyolcvan filmben játszott, emellett számos projekten producerként, rendezőként és/vagy íróként is dolgozott. Ugyan a legtöbbeknek manapság a DC-filmek Batmanje ugrik be róla, nem mindig volt ő képregényhős, sőt! Jöjjön egy szigorúan szubjektív lista Ben Affleck öt legjobb filmjéről, akár a kamerák előtt, vagy azokon túl dolgozott rajta.

Az Argo-akció (Argo)

Argo Affleck
Forrás: Northfoto

Aki látta, nem csodálja, hogy ezzel kezdjük a listát. Ben Affleck nemcsak egyik főszereplője, hanem rendezője is volt a 2012-ben bemutatott akció-thrillernek, mely hét Oscar-jelölésből három díjat vihetett haza. A 2013-as gálán ez a film győzedelmeskedett a legjobb film, a legjobb vágás, és a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriákban. A történet az 1979-ben a teheráni amerikai nagykövetségen lezajlott túszdráma eseményeinek idején játszódik. Tony Mendez CIA- ügynök (Affleck) úgy próbálja kimenekíteni a kanadai nagykövetségen bujkáló diplomatákat az országból, hogy filmforgatásnak álcázza a mentőakciót. A kamu film (Argo) forgatási előkészületei, helyszínbejárása miatt az iráni hatóságok vizslató szemei elől elrejtve próbálják meg az amerikai állampolgárokat kimenekíteni a veszélyhelyzetből úgy, hogy a stáb tagjainak álcázzák őket. A mozi főszereplői között volt még Bryan Cranston, John Goodman és Alan Arkin is, és jól mutatja a közönség valamint a kritikusok elismerését, hogy a Rotten Tomatoes-on jelenleg 96%-os értékelésen áll az Argo-akció, a kasszáknál pedig ötszörösen jött vissza a gyártási költség. “Izgalmas, érdekes és sokszor fekete humorral fűszerezett” – írják róla az oldalon.

Good Will Hunting

ben affleck
Forrás: Northfoto

Egyik legjobb barátjával, Matt Damonnal közösen írták Gus Van Sant filmjének forgatókönyvét, melyben Affleck karaktere, Chuckie Sullivan szintén szoros kapcsolatot ápolt a Damon által eljátszott főszereplővel, Willel. Közös munkájuk gyümölcse nemcsak egy nagyszerű film lett a zseni Willről és meghatározó pszichológusáról (akit a néhai Robin Williams alakított), hanem Oscar-díjjal is jutalmazta a forgatókönyvet az Akadémia. Williams is aranyszobrocskával tért haza a gáláról 1998-ban, melynek átvételekor azt mondta: „Köszönöm nektek, Ben és Matt, de a személyi igazolványotokat még mindig látni szeretném!

Tolvajok városa (The Town)

2010 The Town Movie Set
Forrás: Northfoto

A 2010-es Tolvajok városát színészként, forgatókönyvíróként és rendezőként is jegyzi Affleck, mely egy regényen, a Prince of Thieves-en alapult. Az alaptörténet szerint van egy négyfős bostoni banda (Affleck, Jeremy Renner, Owen Burke és Slaine) akik rablással keresik a kenyérrevalót. Egy bankrablás során túszul ejtik az intézmény menedzserét, Claire-t (Rebecca Hall), akit az akció végeztével elengednek, Doug (Affleck) azonban figyelni kezdi. Megismerkedik vele, és természetesen itt kezdődnek a bonyodalmak, mert beleszeret és maga mögött akarja hagyni kétes múltját. A Rotten Tomatoes-on ez a film is 90% fölött van, Jeremy Renner számára pedig Golden Globe-jelölést hozott Jem szerepe. 

Holtodiglan (Gone Girl)

'gone Girl' With Ben Affleck
Forrás: Northfoto

A 2014-es Holtodiglan pszichothriller a műfaj egyik legjobbja az utóbbi évtizedekből, Rosamund Pike és Affleck párosa kiváló alakítást nyújtott a vásznon. De már akkor tudni lehetett, hogy műalkotásról lesz szó, amikor kiderült, hogy a filmet a Hetedik, a Harcosok klubja és a Zodiákus rendezője, David Fincher készíti majd – és így is lett. Az idilli pár, Nick és Amy házasságát tragédia szakítja meg, ugyanis a feleség ötödik évfordulójuk reggelén eltűnik közös otthonukból. A helyszínen dulakodásra utaló jeleket és vérnyomokat találnak a rendőrök, akik a döbbent Nicket teszik meg első számú gyanúsítottnak. Lassacskán egyre több bizonyíték kezd arra mutatni, hogy tényleg ő áll az ügy mögött, közben ő pedig tagadja, hogy köze lenne felesége eltűnéséhez, és minden erejével azon van, hogy felderítse, mi történt valójában. A csavaros sztoriban nyújtott lehengerlő alakításáért Pike Oscar- és Golden Globe-jelölést szerzett 2015-ben, utóbbit szoborra is váltotta.

Az utolsó párbaj (The Last Duel)

2021 The Last Duel Movie Set
Forrás: Northfoto

Ha Ridley Scott megtörtént eseményeket feldolgozó filmje nem a 14. században játszódna, hanem ma, akkor bizonyos, hogy a Me Too-mozgalom egyik kiemelt sztorijává vált volna Franciaország utolsó, hivatalosan megrendezett párbaja. Adott két francia nemesúr, Jean de Carrouges (Matt Damon) és Jacques Le Gris (Adam Driver), akik korábban barátok voltak, a film idején viszont már ellenségek. Carrouges felesége, Marguerite (Jodie Comer)  – annak tudatában, hogy a hír hallatán férje kivégeztetheti – bevallja, hogy Le Gris megerőszakolta őt. A bíróság halálig tartó párbajt indítványoz, ahol ha Carrouges veszít, azt jelenti majd, hogy hamis vád volt, így feleségét is halálra ítélik majd. Affleck Pierre d’Alençon grófot alakítja a filmben, melyet ő és Damon írtak közösen – a Good Will Hunting óta nem dolgoztak együtt forgatókönyvön.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix