Barion Pixel Áprilisi tréfák és a szokás eredete – Coloré

Áprilisi tréfák és a szokás eredete

2021. 04. 01.

Fogkrémmel bekent kilincs, ajtó mögül előugrás és másfajta tréfák. Április elsejét a bolondok napjának hívjuk, mely egymás megvicceléséről szól, de vajon honnan ered ez a hagyomány?

2000-ben egy román napilap azt az újságcikket közölte le, hogy a nagybányai börtön szabadon engedi fogvatartottjait. Hatvan ember utazott el a helyszínre, hogy ott szembesüljenek azzal, a cikk csak április tréfa volt, és valójában senki sem szabadulhat „csak úgy”.

vicc
Forrás: unsplash.com

Ha nem is ilyen ízléstelen, de mások kárára elsütött poénok már évszázadokkal ezelőtt elhangzottak ezen a napon, ám kérdés, hogy valójában honnan is ered ez a szokás?

Pontos információval nem szolgálhatunk, de a szokás legvalószínűbb forrása a 16. század előtti Franciaország lehet. 1564-től kezdődik csak az év január 1-jén, köszönhetően IX. Károlynak, előtte április elseje volt az évkezdés napja. Ekkor az ismerősök ajándékokat adtak egymásnak, innen eredhetnek a bolondok napi vicces ajándékok, melyek a „hamis évkezdet” miatt kedveskedésből csaptak át tréfálkozásba.

Az internet korában…

… a viccek is átalakultak. Egy indiai bútorgyártó cég, az Urban Ladder 2011-ben matractesztelőket keresett olyan felhívással, hogy az jelentkezzen, aki utál reggelente kikelni az ágyból és elindulni munkába. Nem tudni, hány önéletrajzot kaptak, de az álláshirdetés természetesen kamu volt.

Elon Musk 2018-ban tweetek sorozatát osztotta meg a közösségi felületén, mire eljutott a végsőig, vagyis hogy a Tesla csődbement. A viccet a befektetői nem találták olyan poénosnak, és a Tesla értéke egy napra 5 százalékot zuhant.

A Google is nagyon hasít, ha április elsejei tréfákról van szó, minden évben elszórakoztatja felhasználóit valami újdonsággal. 2001. április elsején a platformon választható nyelv lett a Muppet Show-ból ismert Swedish Chef halandzsája, tíz évvel később a Gmail használóit viccelték meg azzal, hogy papír formában is kérhetik levelezésük archiválását. A Google azt „ígérte”, hogy újrahasznosított szójapapírra fogják kinyomtatni a szolgáltatást igénylők össze e-mailjét, és elküldik nekik postán. 2013-ban pedig bejelentették, hogy megszűnik a Youtube.