Barion Pixel Anyák-napi programajánló: ünnepeljünk édesanyánkkal a szentendrei Skanzenben, színházban vagy koncerteken – Coloré

Anyák-napi programajánló: ünnepeljünk édesanyánkkal a szentendrei Skanzenben, színházban vagy koncerteken

2023. 05. 05.

Május első hétvégéje azokról a nőkről szól, akik gondoskodásukkal főszerepet töltenek be az életünkben. Programajánlónkban olyan eseményeket válogattunk össze, amik ugyan ajándékötletnek sem utolsók, mégis, az édesanyák, nagymamák és szépmamák számára talán az a legnagyobb ajándék, ha ezeken az eseményeken együtt töltjük a napot.

Ugyan néha fel sem fogjuk, biztos jelenlétük, ínycsiklandó ételeik és szűnni nem akaró gondoskodásuk miatt mennyit köszönhetünk nekik, május első vasárnapja előtt különösképp érdemes hálával gondolnunk édesanyáinkra. Anyák-napi programajánlónkban olyan eseményekre hívjuk fel a figyelmet, amelyekkel (az orgona ága mellett) méltóképp köszönthetjük mamáinkat ezen a napon. 

Anyák-napi programajánló: Nemek és igenek, Centrál Színház

Múlhatatlan igazságtartalommal bír a 2019-ben Puskás Tamás színházigazgató rendezésével debütált Nemek és igenek című darab, amely május 7-én 19:00-kor várja az érdeklődőket a Centrál Színház nagytermében. Az Ágoston Katalin, Lengyel Tamás, Pokorny Lia, Pálfi Kata, Schmied Zoltán, Kovács Patrícia és Fehér Tibor főszereprésével készült alkotás a nemi erőszak húsbavágó kérdéseivel szembesíti a nézőt, amikor Edward és Kitty otthona egyik pillanatról a másikra tárgyalóteremmé alakul, s az összegyűlt párok és házastársak vadállatként esnek egymásnak a téma hatására. Nina Raine előadása 16 éven felüliek számára ajánlott, jegyek a Centrál Színház weboldalán kaphatók. 

Az ártatlanság vélelme, Centrál Színház

Anyák-napi programajánlónk elmaradhatatlan része az idén áprilisban debütált Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) című darab is, amely több szempontból is úttörőnek számít a Centrál Színház társulatában: Martinovics Dorinát első alkalommal láthatjuk egy monodráma főszereplőjeként, egyúttal szemtanúi lehetünk Puskás Samu első rendezésének is. 

Noha Tessa ezidáig ügyvédként védte a nemi erőszak miatt pellengérre állított vádlottakat, nagyot fordul a kocka, amikor maga is áldozattá válik. Vajon mennyire kell ismernie a rendszert ahhoz, hogy képes legyen megvédeni magát a patriarchális jogrend keretei között? Hogyan dolgozza fel a feldolgozhatatlant, s milyen erőforrásokkal lendül túl élete holtpontján? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Suzie Miller elképesztő darabja, amelyet a Centrál Színház kisszínpadán tekinthetünk meg május 7-én, 19:30-as kezdettel. 

A nagy kézrablás, Thália Színház

Igazi ínyencséggel örvendezteti meg a nézőket a Thália Színház, amelynek Télikertjében május 6-án debütál Martin McDonagh A nagy kézrablás című darabja. (McDonagh drámaíró neve ismerősen csenghet a mozirajongóknak, hiszen legutolsó drámája, A sziget szellemei tarolt az idei gálákon: többek között Oscarra és BAFTA-díjra is jelölték, ebből az utóbbit sikerült díjra váltania.) 

McDonagh darabjának párbeszédei Tarantino stílusát idézik, s tematikájában is hasonlít a rendezőóriás Aljas nyolcas című alkotására: amikor lövés dörren a kisvárosi szálloda emeletén, Mervyn (Csőre Gábor) egyedül találja a gyanús, félkezű vendéget, a drogdíler és barátnője pedig szőrén-szálán eltűntek. A Thália 16 éven felülieknek ajánlott előadását Radnai Márk rendező viszi színre, s anyák napján, illetve május 9-én is megtekinthetők ugyanott. A fekete humorú tragédiában erős karakterekre és kifejezésekre lehet számítani, de a szórakozás garantált! Jegyek a Thália Színház weboldalán kaphatók.