Barion Pixel Anyák napi kvíz: mennyire ismered a történelem híres édesanyáit? – Coloré

Anyák napi kvíz: mennyire ismered a történelem híres édesanyáit?

2023. 05. 06.

Némelyek a modern fizika alapjait fektették le, míg mások (későbbi gyermekeik lévén) egész Európa anyjaként ismertek a történelemben. Anyák-napi kvízünkben olyan, inspiráló nőket, s azok eredményeit vesszük górcső alá, akiknek az emlékét méltán idézhetjük fel május első vasárnapján.

Noha tagadhatatlan, hogy a világ alakulásában férfiak és nők egyaránt kivették a részüket, régebben konzekvensen kevesebbet hallottunk a hölgyek, különösképp az édesanyák eredményeiről. Ugyan mára javulni látszik ez a tendencia (gondoljunk csak például Chrissy Teigenre, aki nyíltan felvállalta néhány évvel ezelőtti vetélését, de Ashley Graham plus size modell is hozzátette a magáét, amikor megmutatta az Instagramon szülés utáni testét), időről időre nem árt visszaidéznünk a múltat ahhoz, hogy biztos alapokat teremtsünk a jövőhöz. 

Noha napjainkra leginkább a közösségimédia-felületeken és a sajtóban tájékozódhatunk nőtársaink eredményeiről, némelyek abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a történelemkönyvek is megemlékeznek róluk. A modern fizika anyjának vélt Marie Curie, az Európa nagyanyjának becézett Viktória brit királynő vagy Sisi, a magyarok királynéja példaértékű élete és munkássága napjainkig meghatározza a fiatal lányok és édesanyák világképét. 

Május első vasárnapja előtt nem sokkal nem csak a saját édesanyánkat és nagymamánkat, hanem őket, a történelem híres édesanyáit is ünnepeljük anyák-napi kvízünkben. Vajon mennyire ismerjük őket, s mire emlékszünk a róluk szóló ezernyi történet közül? Tesztünkből kiderül! 

Borítókép forrása: PixaBax.com
A kvízben szereplő képek forrása: PixaBay.com, kivéve az 1. (forrása: Shutterstock/PuzzlePix) és a 10. (forrása: Northfoto.com) kérdésben szereplő fotókat