Barion Pixel 9 titok, amit nem biztos, hogy tudtál Albus Dumbledore-ról – Coloré

9 titok, amit nem biztos, hogy tudtál Albus Dumbledore-ról

2022. 04. 14.

Örülhetnek a Rowling-rajongók, hiszen itthon a mai napon debütál a Legendás állatok: Dumbledore titkai, amely címéhez híven újabb talányokról rántja majd le a leplet. Összegyűjtöttük Dumbledore eddigi mesterkedéseit, hogy felkészülten vághassunk neki a trilógia harmadik részének.

A kezdeti jóságos alakhoz képest Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore (bizony, ez a teljes neve) karaktere ezernyi (sötét és kevésbé sötét) árnyalatra oszlik szét a Harry Potter könyvsorozat végére, hiszen kiderül: a professzor végig sejtette, hogy Harrynek végül fel kell áldoznia magát ahhoz, hogy legyőzze azt, akit nem nevezünk nevén. Nem véletlen, hogy a firkász Rita Vitrol Albus Dumbledore élete és hazugságai című könyve az eladási listák élére került a varázsló halála után, hiszen az olyan (egyébként sokszor valós) információkat tárt fel a professzorról, amelyet szerencsétlen Harry még csak elképzelni sem mert korábban. A Legendás állatok: Dumbledore titkai című film kapcsán arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtünk ezekből a rejtélyekből néhányat, Vitrollal ellentétben kizárólag olyan tényekre szorítkozva, amelyeket egészen biztosan tudunk minden idők egyik legnagyobb varázslójáról, Albus Dumbledore-ról. 

Dumbledore 3
Dumbledore karakterfejlődése megdöbbentő árnyalatokat öltött a Harry Potter filmek végéreKép forrása: Northfoto

Szerelmi szálak fűzték Gellert Grindelwaldhoz

Legendás állatok: Grindelwald bűntettei című filmben Dumbledore a következőt mondja ellenségéről, a rossz útra tért Gellert Grindelwaldról„Sokkal többek voltunk egymás számára, mint két testvér.” Ugyan a forgatókönyvírásban résztvevő Rowling már régóta hangoztatja itt-ott, hogy Dumbledore saját neméhez, konkrétan egyetlen személyhez, Grindelwaldhoz vonzódott egész életében, mindössze a fent idézett mondatok szolgálnak bizonyítékul a kapcsolat valódi mibenlétéről. A Harry Potter könyvekből talán egy árnyalattal többet tudunk: Grindelwald és Dumbledore akkor találkoztak, amikor utóbbi épp nagyon sebezhető időszakát élte lelkileg, hiszen édesanyja halála után családfővé lépett elő. Kettejüket egyébként Bathilda Bircsók, a híres mágiatörténész mutatta be egymásnak. Dumbledore-t hamar magukkal ragadták Grindelwald elképzelései, kiváltképp a halál ereklyéivel kapcsolatos vágyai, ám a kettejük, és Dumbledore öccse, Aberforth közötti csatározás véget vetett közös álmaiknak: valamelyikük átka eltalálta a legfiatalabb Dumbledore-t, Arianát, aki belehalt a sérüléseibe. Grindelwald ekkor távozott Godric’s Hollow-ból, s megkezdte „térítő munkáját” a világban. 

Saját mumusa halott húga koporsója volt

A fenti események fényében nem meglepő, hogy Dumbledore mumusa halott húgának koporsója volt. Soha nem bocsátotta meg magának, hogy hatalomvágya annyira elragadta, hogy megfeledkezett arról, gyenge idegrendszerű húgának gondos otthonra és megfelelő ellátásra volna szüksége, ehelyett ő világot akart látni és megszabadulni a családi kötelezettségektől. 

Dumbledore, Legendás állatok: Dumbledore titkai
Dumbledore nem csak varázserejéről, hanem titokzatos modoráról is híres voltKép forrása: Northfoto

Dumbledore édesapja az Azkabanban halt meg

Dumbledore húga, Ariana élettörténetének sajnos nem csak a második fele végződik tragédiával. A kislányt gyermekként súlyosan bántalmazták muggli gyerekek a varázsereje miatt. (Rowling ugyan nem részletezte a könyvben, mit tettek vele a fiúk, viszont olyasfajta bántalmazást szenvedett el, melynek következtében a lány érzelmileg és szellemileg is fogyatékossá vált.) Édesapja, Percival végül bosszút állt rajtuk: ugyan pontosan nem tudjuk, hogyan torolta meg a tetteiket, de az bizonyos, hogy az Azkabanba került, s ott is halt meg.  Dumbledore édesapja soha nem fedte fel, miért támadta meg a varázstalan fiúkat, ezért családja sorozatos vegzálásnak volt kitéve a későbbiek folyamán. Ekkor költöztek el, s kötöttek ki Harry szülőfalujában, Godric’s Hollowban. 

Rejtett képességek és a halál ereklyéi

Dumbledore-t persze nem véletlenül tartották a földkerekség egyik legnagyobb tudású varázslójának: többek között képes volt láthatatlanná válni (láthatatlanná tévő köpeny nélkül), több száz nyelven beszélt, beleértve a párszaszót is (azaz beszélt a kígyók nyelvén), patrónusa pedig egy főnixmadár volt. Ennek ellenére ő sem tudott ellenállni a halál ereklyéi csábításainak: miután legyőzte Grindelwaldot, az övé lett a pálcák ura, s szert tett a feltámadás kövére is. Utóbbi lett a veszte, hiszen (akkor sikerült megszereznie, amikor eltulajdonította Voldemort nagyúr nagyapjának ősi gyűrűjét, ám) a tárgyon ülő átok megtámadta. Ezért…

Eltervezte a saját halálát

Bizony, Dumbledore egy egész éven át tudott Draco Malfoy mesterkedéseiről, akit azzal bízott meg a Sötét nagyúr, hogy vessen véget a professzor életének. Dumbledore azonban nem akarta, hogy a fiú lelke bemocskolódjon, ezért hű szövetségesét, Perselus Pitont kérte meg arra, hogy ha eljön az idő, végezzen vele. Szerencsére Piton bátorsága végül kitudódott, így az utókor is tisztába került azzal, mennyi mindent köszönhetnek a „beépített ügynökként” szolgáló bájitaltan tanárnak. 

Dumbledore, Jude Law
Már a fiatal Dumbledore (szerepében Jude Law) is gyakran kért teljesíthetetlen feladatokat azoktól, akikben megbízottKép forrása: Northfoto

Eredeti pálcájának magja thesztrál szőrből készült

Mielőtt 1945-ben legyőzte volna Grindelwaldot, s megszerezte a bodzapálcát, Dumbledore a saját pálcáját használta, melynek magja thesztrál szőrből készült. Pontosan az ilyen apróságokban rejlik Rowling zsenialitása: miután a varázsló legyőzte szerelmét, s lényegében bemutatott a halálnak, lecseréli azt a pálcáját, amely olyan állatok szőréből készült, akiket csak azok látnak, akik már szembenéztek a halállal. Végletekig logikus. Nemde?

Dumbledore tudott Perselus Piton érzelmeiről

Dumbledore volt az egyetlen, aki tisztában volt azzal, hogy Perselus Piton évtizedeken át szerelmes volt Harry édesanyjába, Lilibe. Miután Harry szülei meghaltak, Piton Dumbledore szolgálatába állt, s igen sokszor tette kockára a bőrét a professzor kéréseire. Dumbledore mesterkedéseit ugyan siker koronázta, de az végül mindkettejük életébe került. 

Harryn kívül egyedül ő birtokolta a halál ereklyéinek mindegyikét

Ugyan nem feltétlenül volt tudatában, de mégis így történt: egy időben Albus Dumbledore uralkodott a halál felett. Grindelwald legyőzését követően megszerezte a pálcák urát, majd évtizedekkel később kölcsönkérte James Pottertőlannak láthatatlanná tévő köpenyét, amiről nem tudta teljes bizonyossággal, hogy az, ami. Ekkor viszont már a birtokában volt a Gomold birtokról megszerzett feltámadás köve is, így egy időben Dumbledore birtokolta a halál ereklyéit. 

Jude Law, Dumbledore, titok
Jude Law a Legendás állatok: Dumbledore titkai premier vetítésén 2022. április 10-én, LondonbanKép forrása: Northfoto

Dumbledore az egyetlen varázsló, akit a Roxfort területén temettek el

Rowling már a Harry Potter történetek elején kifejtette, hogy a Roxfortban biztonságos menedékre lelhetnek azok is, akik egyébként otthontalanok. Így volt ezzel az árva Harry, s valószínűleg a félárvaként felnőtt Dumbledore is, hiszen végső nyughelyéül nem a családi kriptát választotta, hanem szeretett iskoláját. Elegáns megoldás, ahogy azt Dumbledore-tól megszokhattuk. 

Borítókép forrása: Northfoto