Barion Pixel Jöjj el, kedves… – a Mikulás alakja Hollandiától Ausztráliáig – Coloré

Jöjj el, kedves… – a Mikulás alakja Hollandiától Ausztráliáig

2022. 12. 06.

Piros vagy lila ruhás, az ajtón vagy a kéményen át érkezik, virgácsot vagy szenet ad a rossz gyerekeknek? A közös történeti gyökerek ellenére a Mikulás figurája országonként eltér.

Itthon december hatodikán érkezik a piros ruhás, hófehér szakállú Mikulás, hogy megajándékozza a jó gyerekeket és virgáccsal lepje meg azokat, akik nem viselték magukat jól az év során. Ez a szokás az 1800-as években jutott el Magyarországra, és a Monarchia idején már széles körben elterjedt volt. Karácsonykor pedig a Jézuska teszi a fa alá a csomagokat, egyes családokban a feldíszített fát is ő hozza, este pedig a születését ünneplendő sokan részt vesznek az éjféli misén. Országonként eltérő, hogy épp ki látogatja meg a gyerekeket, ahogy az is, hogy a figura mikor jön el a családokhoz. Az évszázadok során sok monda és mítosz alakult ki a téli ajándékozással kapcsolatban, melyek egymásra is hatottak, összemosódtak, valamint a huszadik század elején beleszólt a kereskedelem és a globalizáció is. De hova vezethetőek ezek vissza?

A mítosz eredete

szent miklós
Szent Miklós püspök ábrázolása egy szlovák templomban. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Mürai Szent Miklós püspök, a görögkeleti és katolikus egyház közel ezer éve élt védőszentje az, akinek személye a monda szerint a Mikulás alakját ihlette. Segítette a szegényeket, a rászorulókat, szétosztotta köztük a vagyonát, és a sokak által ismert történet szerint megesett a szíve szomszédján, aki nincstelensége miatt nem tudta kiházasítani lányait. A lányok megfelelő hozomány híján valószínűleg prostituálttá váltak volna, ezt pedig Miklós nem hagyhatta, és az éj leple alatt egy arannyal teli erszényt hagyott a házuk előtt. Nemcsak ez a legenda kapcsolódik hozzá, hanem egy ízben állítólag lecsendesített egy tengeri vihart – így lett a hajósok védelmezője. A titokban való ajándékozás gesztusából lett aztán a mai december hatodikai, tehát Mikulás-napi szokás, ami keresztény gyökerű hagyomány. Ha már a vallásnál tartunk, bizony egy istenhez is köze van a télvíz idején való adakozásnak, ő pedig nem más, mint a skandináv és germán mitológia főistene, Odin. A jellemzően nagy fehér szakállal ábrázolt figura nyolclábú lován, Sleipniren járta a városokat, megjutalmazta a jókat, segédei pedig megijesztették a rosszakat. Az Odin alakjában rejlő kettősség, a jó-rossz jelenléte, így az ajándékozás-büntetés duója számos más karaktert ihletett az európai népek kultúrköreiben.

Oroszországban viszont teljességgel mentes mindenféle vallásosságtól Fagy Apó (Gyed Maróz) figurája, amit a szocialista rendszer igyekezett itthon is meghonosítani. Fagy Apó kék kabátban és kucsmával a fején, trojkán közlekedik, és a gyerekek ajándékait az ablakba teszi Sznyegúrocska, vagyis Hópelyhecske nevű segítőjével. Nálunk a több évtizednyi szovjet befolyásoltság miatt terjedt el a Télapó kifejezés, amit a Mikulás szinonimájaként használunk, de míg a mi jóságos ajándékozónk alakja a katolikus hagyományokban gyökerezik, addig, ahogy írtuk is, Gyed Maróznak szándékosan nincs köze a vallási hagyományokhoz.

gyed maróz oroszország fagyapó
Fagy Apó és segítője. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Fontos még megemlíteni, hogy a reformáció rengeteg hatása közül az egyik az volt, hogy a szentek alakjaitól igyekeztek megszabadulni, így például Szent Miklós ajándékozó alakját a Kisjézusra (Heiliger Christ) cserélték. Nálunk tehát ez a három dolog ötvözete vezetett a mai szokásokhoz, lássuk, hogyan ünnepelnek a többi országban.

“Karácsony Apó” változatai 

USA, Nagy-Britannia, Észtország, Lettország – Ezeken a területeken a duci, piros ruhás, rénszarvasok reptette szánnal utazó Santa Claus ajándékoz. De hiába Miklós püspök az ihletője ennek az alaknak is, nem december hatodikán, hanem 25-én, Karácsony napján jön, méghozzá a kéményen keresztül. Legelőször holland telepesek vitték el Szent Miklós (Sinter Klaas) ünnepét Amerikába az 1700-as évek végén, ahol gyorsan népszerűségre tett szert.

Később függetlenedett a Miklós-naptól és a karácsonyhoz kötötték, Clement Clarke Moore 1822-ben megjelent The Night Before Christmas című költeménye pedig tovább színezte a történetet. Bár sokan úgy tartják, hogy a Coca Cola Company 1920-as évekbeli marketingkampánya miatt lett az egykor vékony, lila ruhás püspök alakjából nagy, fehér szakállas, piros kabátos Santa Claus, ez nem így van, hiszen már előtte legalább ötven évvel is készültek a karakterről ilyen ábrázolások. Amerikából indult tehát világhódító útjára, és sok országban meghonosodtak a személyét övező legendák és szokások, így például az angol Father Christmas helyett már ő ajándékoz legalább száz éve, és egy pohár portói borral várják.

Potsdam,,germany, ,december,10:,coca Cola,iconic,santa,claus.,christmas
Zseniális marketingfogással hozta össze annak idején a Coca Cola vállalat a Mikulást a kólájukkal, mindkettő rendkívül népszerű azóta is. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Hollandia – A középkori kereskedelmi kapcsolatokban gyökerezhet az a hiedelem, miszerint a holland Mikulás Spanyolországból érkezik december ötödikén, mindezt fehér lovon egy gőzhajóval teszi és zsákja mindenféle déligyümölccsel és finomsággal van tele. Segítője Fekete Péter (Zwarte Piet), a sötétbőrű figura, akinek alakja mostanában egyre több vitát szít, tavaly azt nyilatkozta a holland miniszterelnök, hogy a megosztottság miatt eltűnhet a karácsonyi szokásokból. Sokan ugyanis úgy vélik, hogy a feketére festett arcú, kissé negatív karakter (a rossz gyerekeket zsákjában elviszi Spanyolországba) diszkriminációt sugall és a fekete bőrű állampolgárok felé igencsak bántó lehet, mások szerint viszont ez egy szép hagyomány és semmi negatívum nincs benne. Mi több, Dél-Afrika egyes országaiban Fekete Péter az ajándékhozó.

mikulás télapó szokás hollandia
A holland Sinterklaas öltözéke még emlékeztet Szent Miklós püspöki ruhájára, tőle jobbra pedig ott van segítője, Fekete Péter. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Skandinávia Joulupukki, a finn Mikulás Lappföldön él, onnan szokott többek között Magyarországra is ellátogatni decemberben, a gyerekek legnagyobb örömére. Felesége is van (Joulumuori vagyis Karácsonyanyó), és manók (tonttuk) segítik őt az ajándékozásban. Levelet is lehet neki írni Rovaniemibe, az alábbi címre: Joulupukin Pääposti, 96930 Napapiiri. Ez a legendakör kicsit az amerikai hagyományok miatt alakult így, erre a vonatra ültek fel a finnek, és ezért lett az északi sarkkör a Joulupukki otthona.

Christmas Around The World
A lappföldi Mikulás 2003-ban. Forrás: Northfoto

Írország – Ide is Santa Claus érkezik, akit az ír hagyományoknak megfelelően whiskyvel várnak a családok. 

Franciaország – A családok december 24-én este rakják a csizmákat az ablakba, és másnap reggel érkezik Père Noël, vagyis Karácsony Apó.

Olaszország Babbo Natalénak hívják az olasz ajándékosztó figurát, aki szintén karácsonykor érkezik, azonban van még egy fontos alak az ország szokásaiban, méghozzá Befana. Ő a legenda szerint Jézus születése idején élt, és nem tartott a három királyokkal, amikor a Megváltó megszületett. Ezt aztán nagyon megbánta, utánuk eredt seprűjén – mert egyfajta boszorkány-figura – és házról házra járva kereste a Kisjézust, miközben ajándékokat adott a gyerekeknek, hasonlóan a Mikuláshoz. Ő is zoknikba rejti az ajándékot, a rosszaknak pedig szenet hagy, mindezt egy hónappal Szent Miklós napja után, január hatodikán (Vízkeresztkor).

Befana,sock,with,sweet,coal,and,candy,on,wooden,background.
Az olasz kultúrkör boszorkányára utaló zokni. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Ausztria – Szomszédainknál is hasonló szokások élnek, mint nálunk, Miklós-napkor az osztrák gyerekek is kapnak Heiliger Nikolaustól édességet, akit az ördögi kinézetű krampuszok kísérnek útja során, ők leckéztetik meg a rosszakat az adventi időszak kezdetén.

Görögország – Itt Agios Vaszilisz, vagyis Szent László érkezik a családokhoz, de nem december hatodikán, és nem is karácsonykor, hanem szilveszterkor toppan be. 

Ausztrália – A déli féltekén a december az egyik legmelegebb hónap, talán ezért is lehet, hogy rénszarvas helyett kenguruk húzzák Santa Claus szánját karácsonykor.