Barion Pixel A legjobb életrajzi filmek festőkről – Coloré

A legjobb életrajzi filmek festőkről

2021. 02. 25.

Művészetük egyedülálló volt a történelemben, ezért is lehet, hogy az életük is annyira érdekeli a közönséget és a filmkészítőket. Az alábbiakban öt olyan életrajzi filmet hoztunk, amely középpontjában híres festők állnak.

A bal lábam (1989)

A film a járásra és beszédre képtelen Christy Brown története, mely az általa írt önéletrajzi könyvön alapszik, és Daniel Day-Lewis, a method acting nagy művelője alakította ebben a filmben az ír származású író-festőt. A szerep tökéletesítéséhez a színész végig kerekesszékben maradt, még akkor is, amikor nem forgott a kamera, csak hogy minél jobban átérezze az agyi bénulásban szenvedő Brown életének nehézségeit. Munkáját Oscar-díjjal jutalmazták. A filmcím pedig arra utal, hogy ez volt a festő egyetlen testrésze, amit mozgatni tudott.

Frida (2002)

Ahogy a New York Timesnak írt, Harvey Weinsteinről szóló cikkében is olvashattuk, Salma Hayek produceri munkáját a a befolyásos filmes lehetetlen feltételekkel próbálta akadályozni, és mindezek ellenére sikerült olyan maradandó filmet alkotnia színésznőként és producerként, mint a Frida. A huszadik századi Mexikó leghíresebb művésznője, a fájdalom elől a festészetbe menekülő zseniális Frida Kahlo a mai napig szimbolikus alak a popkultúrában, és ehhez hozzájárult Hayek alakítása is.

Lorca és Dali (2008)

Robert Pattinsont a Twilight vámpírjaként ismerhette meg a közönség, de azóta bebizonyította, hogy sokkal több, mint egy helyes arc. Az 1920-as és 30-as évek Spanyolországában a korszak három legtehetségesebb fiatalja az egyetemen találkozik, és meg akarják váltani a világot. A filmkészítő Luis Buñuel, a híres festő Salvador Dalí és Federico García Lorca költő fiatalkorát, és két utóbbi barátságának szerelmi viszonnyá érését követhetjük a Lorca és Dali című romantikus drámában.

Nagy szemek (2014)

Margaret Keane életének egy szeletét mutatta be Tim Burton drámába oltott krimije, a Nagy szemek, melyben Amy Adams alakította a festőnőt, férjét pedig Christoph Waltz. Keane jellegzetes portréfestményeiért, melyeken a karaktereknek mindig óriási szemeket adott, sorra férje, Walter zsebelte be az elismeréseket az ötvenes-hatvanas években. Láthatjuk a filmben a pert, aminek során a festőnő megpróbálja visszaszerezni festményei jogát és hírnevét kegyetlen férjétől.

Van Gogh az örökkévalóság kapujában (2018)

A holland posztimpresszionizmus és a világ egyik legismertebb festőjéről, Vincent Van Goghról nem egy film született már, különböző megközelítéseket alkalmazva. A Willem Dafoe nevével fémjelzett 2018-as moziban a festő utolsó, Arles-ban töltött éveit követhetjük végig. Dafoe-t Oscarra is jelölték alakításáért, ami nem csoda, hiszen karrierjének talán egyik legjobb munkája volt.

Borítókép forrása: YouTube