Barion Pixel A legemlékezetesebb Oscar-beszédek nyomában – Coloré

A legemlékezetesebb Oscar-beszédek nyomában

2022. 03. 27.

Az évről évre megrendezett Oscar-díjátadó nemcsak a színészi teljesítmény és az elképesztő ruhaköltemények miatt az év egyik legjobban várt eseménye – számtalanszor előfordult már, hogy a gála során elhangzó köszönőbeszédek a társadalmi diskurzus részévé válnak, s ezzel valamiféle változást idéznek elő a világban. Cikkünkben olyan beszédeket gyűjtöttünk össze, amelyek érzékelhető hatással voltak a közvéleményre az elmúlt években.

Vitán felül áll, hogy az Oscar-díj a legrangosabb elismerés, amelyet bármelyik színész valaha magáénak tudhat. Az idén 94. alkalommal megrendezett esemény házigazdái, Regina HallAmy Schumer és Wanda Sykes egészen biztosan kitesznek majd magukért, hogy szórakoztassák a közönséget, viszont közvélemény számára nem az ő szereplésük, sokkal inkább kedvenceik esetleges győzelmi beszéde gerjeszti a feszültséget. Az elmúlt években többször lehettünk szemtanúi olyan megnyilvánulásoknak, amelyeknek hatása a mai napig érzékelhető, nemcsak Hollywoodban, hanem a szerte a világban. 

Heath Ledger – A sötét lovag, 2009 

Az Oscar-gálák történetének talán legszomorúbb pontja volt az a 2009-es fejezet, amikor az egy évvel korábban elhunyt Heath Ledger helyett családja vette át a legjobb mellékszereplőnek járó szobrocskát A sötét lovagban játszott szerepéért. Ledger rokonai könnyeikkel küszködve köszönték meg az akadémiának a jelölést, emellett kifejezték, hálásak Christopher Nolennek, hogy lehetőséget adott fiúknak, hogy eljátssza Joker karakterét. Mint mondták: Heath imádta volna ezt a pillanatot, hiszen ezzel úgy érezte volna, végérvényesen befogadta a színész közeg, amihez kétségbeesetten tartozni akart. 

Lupita Nyong’o – 12 év rabszolgaság, 2014

A kenyai származású, mexikói születésű színésznő 2014-ben érdemelte ki a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat a 12 év rabszolgaság című filmben nyújtott alakításáért. A szokásos sokk után Lupita csaknem szárnyalt a színpadra gyönyörű, égszínkék Prada kreációjában, hogy elmondja köszönőbeszédét. A színésznő tiszta jellemét mi sem bizonyíthatja jobban, mint hogy mondandója elején megköszönte filmbéli kollégáinak és rendezőjének, Steve McQueenek a szobrot-érő együttműködést. Miután kiemelte bátyja és legjobb barátja szerepét karrierjében, az egész világ számára fontos üzenetet fogalmazott meg: „Emlékeztessen ez a díj mindannyiunkat arra, hogy bárhonnan is származol, az álmaid valóra válhatnak.”

John Legend és Common – Legjobb dal (Glory), 2015

Selma című polgárjogi dráma Glory című muzsikája nyerte meg John Legend és Common számára a legjobb dalért járó Oscar-díjat 2015-ben. Legend nem sokat teketóriázott, hiszen köszönőbeszédét erőteljes politikai üzenet megfogalmazására használta fel. „A világ legbebörtönözöttebb országában élünk. Az emberek a dalunkra menetelnek. Veletek vagyunk! Menetre fel!” – mondta Legend, aki ezzel az amerikai bürokrácia és polgárjog igazságtalan működésére utalt, amely diszkriminatív módon kezeli az afroamerikaiak ügyeit.  

Leonardo DiCaprio – A visszatérő, 2016

A hatszoros Oscar-jelölt Leonardo DiCaprio az ötödik jelölése alkalmával tudta csak beváltani az arany szobrocskát A visszatérő című filmben nyújtott alakításáért. DiCaprio, (akárcsak kollégái) persze ki is használta a helyzetet, hogy erős üzenetet fogalmazzon meg a környezetvédelemmel kapcsolatban: „A visszatérő az ember és a természet kapcsolatáról szól. Arról a világról, amiben mindannyian az eddigi legforróbb évet tapasztaltunk meg tavaly a történelmünk folyamán. A klímaváltozás valós, és épp most zajlik körülöttünk… Olyan vezetőket kell támogatnunk, akik nem a környezetszennyező nagyvállalatokat képviselik, hanem az egész emberiséget és közös jólétünket.”

Frances McDormand – Három óriásplakát Ebbing határában, 2018

Miután McDormand levegőhöz jutott a színpadon, megköszönte munkatársainak a közös munkát, családjának pedig az odaadó támogatást. Ezt követően felkért minden női jelöltet ­– legyen az színésznő, producer vagy épp jelmeztervező – hogy álljanak fel, és ünnepeljenek vele. (Az első sorban helyet foglaló Meryl Streepet külön kiemelte, mondván: „Meryl, ha te megteszed, mindenki fel fog állni.”) Beszédét azzal zárta, hogy felkért mindenkit: keressen rá a Google-ben arra a kifejezésre, hogy „inclusion rider”. Ez a filmszerepekre vonatkozó szerződések azon záradéka, amely bizonyos színtű diverzitás biztosít a produkció szereplői és a stáb számára. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix