Barion Pixel A filmtörténet nyolc Poirot-ja – melyik volt a legjobb? – Coloré

A filmtörténet nyolc Poirot-ja – melyik volt a legjobb?

2022. 02. 17.

Február 17-én jelenik meg a mozikban Kenneth Branagh második Poirot-filmje, a Halál a Níluson, melyben a rendező alakítja Agatha Christie írónő legendás karakterét. A magándetektívet nemcsak a regényeit olvasók, hanem a tévénézők is ismerik, de mindenki más archoz köti a belga nyomozót.

Agatha Christie

A titokzatos stylesi eset (The Mysterious Affair At Styles) volt az a regény, mely Agatha Christie-t híressé tette, aki azelőtt álnéven írt romantikus köteteket, de szerencsénkre rátalált hangjára a krimi műfajában. Ez volt az első regény, melyben a később legendássá vált karaktere, a belga származású Hercule Poirot megjelent, és rögtön belopta magát az olvasók szívébe. Az írónő azonban hamar megunta a figurát, és szívesen megszabadult volna tőle, de a detektívet övező rajongás miatt végül nem tette.

poirot
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Több, mint harminc regényben és legalább hatvan novellában megjelent a jellegzetes bajusszal megáldott alak, akinek külseje mindig makulátlan volt, színpadias stílusával pedig gyakran Hastings kapitány agyára ment. A rendkívül népszerű karakter a Függöny: Poirot utolsó esete (Curtain) című regényben távozott el az élők sorából, gyászjelentése pedig megjelent a New York Timesban is. Christie azonban már Függöny 1975-ös megjelenése előtt harminc évvel megírta azt, annyira biztosra akart menni, hogy egyszer megszabadul Poirot-tól, akit lassacskán meg is utált. 

A férfi csakhamar kilépett a regények lapjairól és megjelent a londoni West End színpadán, méghozzá Az Ackroyd-gyilkosságból készült, 1928-as Alibi című darabban, Charles Laughton megformálásában. Nem kellett hozzá három év sem, és a filmvásznon is viszontláthatták a nézők a nyomozót – 1931-től kezdve a mai napig rengeteg színész játszotta őt el tévé- és mozifilmekben kisebb-nagyobb sikerrel, nézzük meg közülük a nyolc legjelentősebbet! 

Austin Trevor

Az ír színészé lett a megtiszteltetés, hogy először megformálja a szóban forgó karaktert, háromszor is szerencséje volt a szerephez 1931 és 34 között, és feltűnt még egy rövid időre az 1935-ös Lord Edgware meghal-ban. Állítása szerint szinte biztos, hogy csak azért lett Poirot, mert tudott franciául. A sors fintora, hogy mindhárom film elveszett, így nem tudjuk felidézni, milyen is volt a legendás karakter első filmes megjelenése, csupán az említett részlet maradt fent az utókornak.

Albert Finney

poirot
Forrás: Northfoto

A Sidney Lumet-féle 1974-es Gyilkosság az Orient Expresszen bebizonyította, hogy az emberek még évtizedek elteltével is kíváncsiak egy Christie-adaptációra. Ehhez nagyban hozzájárult a színészóriásokkal telepakolt stáb, így például Sean Connery Arbuthnott ezredese, Lauren Bacall Caroline Hubbardja, Ingrid Bergman Gretája és persze Finney Poirot-ja is emelte a film fényét. Albert Finney nyomozója az eddigieknél jóval idegesítőbb volt, sikerült neki élvezetesen bolonddá tenni a karaktert, a kitűnő alakítás Oscar-jelölést ért neki – ez sem azelőtt, sem pedig utána nem sikerült senkinek.

Ian Holm

Ian Holm
Forrás: Youtube

A másfél éve elhunyt, Oscar-jelölt Holm nemcsak hazája, hanem a nemzetközi porond elismert és szeretett színésze volt, akit a fiatalabb generáció A Gyűrűk Ura Bilbo Bagginseként ismert. De ott volt a Tűzszekerekben, Az ötödik elemben, az Aviátorban, a Fegyvernepperben is, mellette pedig a brit színpadokon tündökölt főleg Shakespeare-darabokban. Sokan nem is tudják, hogy ő is eljátszotta a nyomozót, pedig igen – az 1975-ös Murder by the Book tévéfilmben láthattuk, ami nem a regények egyik adaptációja volt, hanem azt dolgozta fel, ahogyan a krimik koronázatlan királynője és sajtósai megvitatják, mikor váljanak meg a karaktertől. A vitát követő éjjel egyszer csak megjelenik az ajtóban a Dalí-bajszos detektív, mintha csak a könyvből lépett volna ki a róla szóló eszmecsere hallatán. 

Peter Ustinov

Peter Ustinov
Forrás: Youtube

1978-ban a Halál a Nílusonnal kezdődött Peter Ustinov “detektívkarrierje”, ekkor öltötte magára először a figurát, majd még öt alkalommal tette ugyanezt 1986-ig. A kritikusok úgy vélik, Ustinov alakításában a belga elsősorban nyomozó volt, és csak másodsorban figyelemreméltó karakter, kicsit Columbo-szerűre sikeredett az eljátszása. Hiányoztak belőle a könyvekből jól ismert furcsaságai, nem tűnt ki semmivel a többi szereplő közül, és hiába a hat film, talán az övé a legkevésbé emlékezetes munka, még a bajsza is unalmas volt.

Sir David Suchet

David Suchet poirot
Forrás: Northfoto

Valószínűleg mindenkinek Suchet ugrik be a Poirot név hallatán, hiszen a brit színész huszonnégy éven át alakította a nyomozót kisebb-nagyobb megszakításokkal az Agatha Christie: Poirot nevű tévésorozatban. Az 1989 és 2013 között futó sorozatról a kritikusok egybehangzóan állítják, hogy ez Christie regényeinek legjobb adaptációja és a detektívet is Suchet tudta a leginkább regényhűen alakítani. A lovagi címmel kitüntetett színész szívügyének érezte a karakter helyes megformálását, rengeteg mindent kijegyzetelt a regényekből. “Megtanított arra, hogy jobb hallgatóság legyek”, mondta egyszer Poirot-ról, a szerep pedig végigkísérte egész életén át, de ő ezt egy cseppet sem bánta, nem véletlenül utal erre annak az estnek a neve, melyen visszatekint karrierjének állomásaira. 

Alfred Molina

Molina
Forrás: Youtube

Az évek során számtalan rendező próbálta modernizálni a klasszikus krimisztorikat, a 2001-es Alfred Molina főszereplésével készült Gyilkosság az Orient Expresszen tévéfilm is ebbe a kategóriába sorolható. Itt már nincsenek múltszázadi kosztümök, helyettük sima zakó és nyakkendő dukál, Poirot ért a számítógépekhez is – meg kell hogy mondjuk, kicsit csalódás, jobban szerettük a régi változatot.

Kenneth Branagh

Branagh
Forrás: Northfoto

Angliában már elismert színész és rendező volt, amikor a Harry Potter és a Titkok kamrájában eljátszotta Gilderoy Lockhartot, és így a nagyvilág is megismerhette. A rendező, aki hat évig Emma Thompson férje, öt évig pedig Helena Bohnam Carter párja volt, nem csak hazájában, hanem Hollywoodban is rendezett jó pár filmet, ilyen volt a Thor, a Mesterdetektív, a 2015-ös Hamupipőke és az Artemis Fowl is. Aztán nagy fába vágta a fejszéjét, ugyanis ismét filmre vitte az Orient expresszes sztorit, a sztárokkal telezsúfolt moziban pedig magára osztotta Hercule Poirot szerepét. Az ő Poirot-ja – valószínűleg szándékosan – nem emlékeztetett a Suchet által megformált alacsony, maníros figurára.

John Malkovich

Malkovich poirot
Forrás: IMDB

Az USA legkiemelkedőbb színházi színésze, akit mi itthon leginkább a mozijaiból (Con Air, Red, Veszedelmes viszonyok, A vasálarcos) és sorozatai (Űrhadosztály, Az új pápa, Kalózháború) által ismerünk. 2018-ban szerepet kapott Az ABC-gyilkosságok újabb, tévés minisorozat formájában elkészült feldolgozásában, ahol ő is magára ölthette Christie legendás karakterének ruháit. Alakítása, melyben a nyomozó gondterhelt és óvatos, merőben eltér elődjei munkájától, de talán ez nem is meglepő, ismerve Malkovichot, de hogy ez jó-e a karakterre nézve, azt mindenki döntse el maga.