Barion Pixel Ezt az 5 életrajzi sorozatot neked is látnod kell! – Coloré

Ezt az 5 életrajzi sorozatot neked is látnod kell!

2022. 02. 03.

Ugye titeket is felvillanyoz, ha egy film vagy sorozat alapja a valóság? Még izgalmasabbá teheti a dolgot az, ha olyan személyekről szól az alkotás, akik még élnek – ilyen életrajzi sorozatból hoztunk most ötöt.

Pam & Tommy (2022)

életrajzi sorozat pam and tommy
Forrás: Northfoto

Pamela Anderson egykori szexszimbólum és Tommy Lee, a Mötley Crue együttes dobosa a kilencvenes években találtak egymásra és kapcsolatukkal sűrűn megbotránkoztatták a bulvársajtót. Február másodikán érkezik a Disney Plusra a Pam & Tommy című minisorozat, mely közösen készített szexvideójuk kiszivárgását dolgozza fel, ami kockára tette Anderson karrierjét és hírnevét. A főszerepekben Lily Jamest (Hamupipőke, Baby Driver) és Sebastian Stant (A Sólyom és a Tél katonája, 355) láthatjuk majd, akiket az eddigi előzetesek alapján félelmetesen élethűre sikerült maszkírozniuk a sminkeseknek.

A Korona (2016-)

életrajzi sorozat a korona
Forrás: Northfoto

2016 óta fut a Netflix történelmi drámasorozata, mely II. Erzsébet királynő életét és uralkodását dolgozza fel. A többszörös Golden Globe- és Emmy-díjas széria, mely jelenleg a negyedik évadnál tart, az 1947-es királyi esküvővel kezdődött, és a tervek szerint a 21. század eleji eseményekig tart majd. Ahogy haladnak előre az időben, úgy az élethűség kedvéért két évadonként újabb színészek alakítják a főbb szereplőket, így Erzsébetet (Claire Foy, Olivia Colman) a néhai Fülöp herceget (Matt Smith, Tobias Menzies), gyermekeiket és unokáikat is. A sorozatban végigkövethetjük Erzsébet uralkodásának nehézségeit, egyensúlyozását a feladatai között mint anya, feleség és mint a Monarchia feje, emellett viszont Fülöp herceg, Károly és Diana is reflektorfénybe kerülnek. Egy palotai bennfentes megerősítette, hogy maga a királynő is követi a Koronát, bár egyes elemeit kissé túldramatizáltnak tartja.

American Crime Story (2016-)

American Crime Story
Forrás: Netflix

Az antológiai jellegű krimisorozat évadai egymástól függetlenek, és megtörtént bűneseteket dolgoznak fel az USA közelmúltjából. Az első évad O.J. Simpson gyilkossági ügyét járta körbe, melyben a felesége és annak szeretőjének megölésével vádolt amerikai futball-játékost Cuba Gooding Jr., az ügyész Marcia Clarkot Sarah Paulson, Robert Kardashiant David Schwimmer, Robert Shapiro ügyvédet pedig John Travolta játszotta. A második évad pedig a divatvilág egyik legnagyobb géniuszának halálát, Gianni Versace 1997-es meggyilkolását dolgozta fel, amelyben Versacét Édgar Ramirez, gyilkosát Darren Criss, Donatellát Penelope Cruz, Gianni élettársát pedig Ricky Martin alakította. 

Young Rock (2021-)

Young Rock
Forrás: Prime

Magyarországon az Amazon Prime kínálatában kereshetjük az NBC-csatorna életrajzi sorozatát, ami a Young Rock címet viseli, és Dwayne “The Rock” Johnson fiatalkorán alapul. A Szikla művésznévre hallgató Johnson minden idők egyik legsikeresebb pankrátora volt, amikor belekóstolt a filmezésbe a kétezres évek elején. Első filmje a Múmia visszatér volt, majd feltűnt a Skorpiókirályban, ezután pedig sorra következtek a vígjátékok és akciófilmek is. A Young Rocknak eddig egy évada jelent meg, idén márciusra várható a folytatás, a keretsztori szerint a 2032-es elnökválasztáson induló Johnson visszaemlékezései alapján ismerhetjük meg gyerekkorát és családját. A színész egyébként producerként is részt vett az életrajzi sorozat készítésében és nagyon büszke a végeredményre.

A legharsányabb hang (2019)

életrajzi sorozat
Forrás: Northfoto

Roger Ailes volt az, aki annak idején felfuttatta és Amerika egyik legnagyobb tévés tényezőjévé tette a Fox Newst, azonban nem feltétlenül jó szándékkal és tisztességes megoldásokkal volt kikövezve az útja. A Botrány című film az őt ért zaklatási vádakról szól, és hasonló a témája és a megközelítése az Apple TV 2019-es miniszériájának is. A Gabriel Sherman könyvéből adaptált sorozaban Russell Crowe alakítja a gátlástalan médiamágnást, de feltűnik benne Sienna Miller, Seth MacFarlane és Naomi Watts is. Játékáért Crowe Golden Globe-díjban részesült, és az alkotást sokan jobbnak tartják, mint az említett filmet.