Barion Pixel 10 érdekesség, amit még tuti nem hallottál a Dallas-ról – A Ewing-ház titkainak nyomában – Coloré

10 érdekesség, amit még tuti nem hallottál a Dallas-ról – A Ewing-ház titkainak nyomában

2024. 04. 18.

A Dallas egy időben minden magyar ember tévéjén ott volt, hiszen a kilencvenes évek Magyarországáról rendkívüli izgalmat jelentett egy amerikai család, a Ewingok élete. Utánajártunk annak, hogy mi az, amit nem tudhattunk, amikor népszerű volt itthon a sorozat.

Dallas. A kilencvenes évek péntek estéinek bűnös élvezete. Mindenki nézte, még az is, aki nem. Odaszegezte az embert a képernyő elé a sorozat, hisz bár semmit nem értettünk az olajhoz, a gigantikus, medencés ház sokkalta több volt annál, mint amihez a magyar ember szeme hozzászokott – ám nyilvánvalóan nem csak ez volt a sorozat varázsa.

A Dallast 1978-tól tizenhárom éven keresztül forgatták, de Magyarországon csupán 1990. decemberétől kezdték sugározni.

Hallgassuk meg együtt a klasszikus nyitószólamokat, a feledhetetlen ,,Dállász” felkonferálással:

Dallas – A színfalak mögött

A magyar változat munkatársai két szereplő nevét is megváltoztatták, Jockey ugyanis eredetileg J.R volt, míg Samanthát Sue Ellenre keresztelték. Dallos Szilvia (a sorozat Ellie-jének megszólaltatója) Magyar hangja: A szinkronizálás története című kötetében körbejárta a kérdést, és megkérdezte Kálmán Juditot, a sorozat dramaturgját, hogy miért történt a változás:

Felvázolódtak a családi, ismerősi, baráti viszonyok, eldőlt, hogy ki kit tegezzen. Ekkor lett Sue Ellenből Samantha, mivel a sorozat első fordítója, Takácsi Gizella jogosan tartott attól, hogy az eredeti név kiejtése (szú-elen) esetleg feleslegesen komikus effektust visz a filmbe, ami a fordítás halála. A Dallas forgatásához elmélyülten tanulmányoztuk a ló-árverések, a ranchon folyó gazdálkodás, a tőzsde világának szakkifejezéseit, majd próbáltunk mindent közérthető formába önteni, hiszen a sorozat a várakozásoknak megfelelően kezdettől fogva hatalmas népszerűségnek örvendett.

1.Meglepő fordulat

A sorozat egyik legemlékezetesebb szereplője, Jockey bár egyfajta főszereplő volt, valójában csupán mellékszereplőként terveztek vele. Nem számítottak azonban arra, hogy ez a negatív karakter ennyire népszerűvé válik, ezért sokkalta több jelenetet írtak neki, mint amennyit eredetileg szántak.

2. Otthon, édes

A sorozatban sokat emlegetett Southfork Ranch valójában létezik, ám természetesen nem a Ewing-család otthonául szolgál. Ma már rendezvényközpontként és múzeumként funkcionál, és a szobák az egykori szereplők emlékére vannak berendezve. A farmon található egy kis temető is, három sírral, melyek nem igazi sírok, de megemlékeznek azokról a főszereplőkről, akik már nincsenek az élők sorában, így a Jockey-t játszó Larry Hagmanről, az Ellie-t megformáló Barbara Bel Geddes-ről, és a sorozat forgatása alatt elhunyt Jockról, azaz Jim Davis-ről is.

Folytatás a következő oldalon!