Barion Pixel 10 kedvenc dalunk a 85 éves Korda Györgytől – Coloré

10 kedvenc dalunk a 85 éves Korda Györgytől

2024. 01. 04.

Korda György betöltötte 85. életévét, amit egy dalválogatással ünneplünk meg. (Mindenki nyugodjon le, benne van a Reptér!)

Korda György 1939. január 4-én született. Akkor még Klein Györgyként ismerték, ami valamelyest megnehezítette az életét, így apja javaslatára az érettségi után Kordára változtatta. Szülei válása után két nagynénje nevelte, ami okozhat bonyodalmakat egy fiatal férfi életében, különösen akkor, ha képbe kerülnek a lányok!

Korda György legismertebb dalai

A több mint hatvan éve tartó pályafutás alatt számos ismert dal összegyűlt, így nehéz volt kiválasztani tízet, hiszen bizonyosan sok, hasonlóan ismert dallam kimaradt a válogatásból.

Szeretni kell (1961)

A jazzes hangulatú Szeretni kell az egyik legrégebbi Korda-dal: Gyuri bácsi a húszas évei elején járt, amikor elénekelte. Már fiatalon tudta, mi a fontos az életben: ,,szeretni kell, ennyi az egész!”

Nem vagyok ideges (1963)

A Nem vagyok ideges az egyik legismertebb táncdal a hatvanas évekből. Akkoriban többféle előadó volt, leginkább a táncdalosok és a beatesek, s bár Korda György megkérdőjelezhetetlenül táncdalos volt, mégsem tartja magát táncdalénekesnek, mert mint mondta, érez a szóban némi pejoratív tartalmat. Olyan dalokat szeret énekelni, amik mindenki fülében ott vannak, műfajtól függetlenül.

Visszatérek én (1969)

A Made in Hungary könnyűzenei versenyen adta elő Korda György a dalt. Bár nem ez volt az első szereplése a versenyen, ez volt az első alkalom, hogy meg is nyerte, s így egyenes út vezetett a Táncdalfesztiválra is!

Aki melletted él (1969)

Az 1969-es Táncdalfesztiválon felcsendülő dal az Aki melletted él. A táncdalfesztiválok történetében először a fellépők csakis egy dallal indulhattak, ám voltak kivételek: Koós János, az előző évi nyertes és Korda György, aki a Made in Hungary győztese lett. Az Aki melletted él döntőbe jutott, ám elmaradt az 1967-es sikertől, amikor is Korda György Táncdalfesztivál Előadói díjat kapott.

Lady Carnevál (1969)

Az 1969-os év igencsak eseménydúsan telt Korda György számára, hiszen ekkor jelent meg Karel Gott Lady Carneval című dalának magyar változata, valamelyest áthangszerelve.

Haver, a nőkkel jól vigyázz! (1976)

Korda György harminchét évesen a nők legnagyobb örömére egy balatoni klipet forgatott, amiben megvillantotta felsőtestét. A videóban a lányok ennek megfelelően futnak utána, ami bizonyosan a valóságban is így történt, ám az énekesnek nem volt könnyű dolga a csajozással! Két nagynénje nevelte, akik nem engedték meg, hogy lányokat vigyen fel a lakásba, ezért a hegyekbe ment pár lopott pillanatért. Egy ilyen alkalommal egy rendőr meglátta őt és a hölgyet, majd ennyit kérdezett: mit csinálsz, Gyurikám? -Na mit gondolsz? – kérdezett vissza magától értetődően Korda György.

Lady ,,N” (1977)

Korda György Thomas Magnum stílusában szerepel a Lady ,,N” című dal klipjében. A dal a mai napig rendkívül népszerű, ugyanis a 2022-es Csináljuk a fesztivált! című műsorban ez a szerzemény nyerte meg dalversenyt.

Reptér (1981)

A Reptér másodvirágzását éli, s ez elsősorban Korda György közbenjárásának köszönhető, ugyanis a koronavírus alatt ő kereste fel a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret, hogy kellene valami közöset csinálni, ha már a téma, a reptér adott. Az ötlet alapján készült el a videóklip, ami soha nem látott magasságokba repítette a Repteret, és a fiatalok éppúgy szeretik, ahogy az idősek.

Mamma Maria (1984)

Korda György életéből nem maradhat ki Balázs Klári sem, aki 1980 óta a felesége. A mai napig elválaszthatatlanok, a színpadon éppúgy, ahogy a magánéletben. Egyik legnagyobb slágerük a a Ricchi E Poveri nevű olasz zenekar eredetijéből átdolgozott Mamma Maria.

Szeress úgy is, ha rossz vagyok (2001)

Korda György és Balázs Klári több dalt is feldolgozott. Ezek egyike a Zámbó Jimmy-től ismert Szeress úgy is, ha rossz vagyok, amit nemrégiben újra előadtak, mégpedig akusztikus verzióban.

Korda György sikere a mai napig töretlen, sőt, hiszen számos fesztiválon fellép oldalán Klárikával, így tán a jövőben újabb elfeledettnek hitt slágerek élednek újjá az előadásában!

Nyitókép forrása: RTL Sajtóklub.