Barion Pixel Nem szereted Zámbó Jimmyt? Az életéről szóló sorozat akkor is tetszeni fog! – Coloré

Nem szereted Zámbó Jimmyt? Az életéről szóló sorozat akkor is tetszeni fog!

2022. 12. 07.

Az RTL megkezdte streaming-szolgáltatását, méghozzá nem is akármivel: bemutatták A király című sorozatot, amely az immár huszonegy éve elhunyt Zámbó Jimmy életét dolgozza fel.

Zámbó Jimmyhez nem sok érzelem fűz, legalábbis pozitív biztosan nem. Persze hallom, ahogyan énekel, és tisztában is vagyok vele, hogy különleges hanggal rendelkezett, de a zenével és a szöveggel sosem tudtam azonosulni: számomra túlságosan pátoszosak és nyomasztóak voltak a dalai.

Nem is kaptam különösebben a szívemhez, amikor hallottam, hogy Jimmy-sorozat indul, sőt! Úgy gondoltam, hogy nem én vagyok a célközönség. Egy barátom azonban hasonló előérzései ellenére megnézte, és pozitívan nyilatkozott. Ennyi is elég volt ahhoz, hogy esélyt adjak a sorozatnak, és egyáltalán nem bántam meg!

Zámbó Jimmy élete igaz történetek és hazugságok alapján

A sorozat nyitó epizódja már az első pár másodpercben tisztázza, hogy ugyan a főszereplő létező személy, a történetben vannak fikciós elemek. Nem tudhatjuk hát, mi a valódi, mi nem, az viszont már a legelső részből kiderül, hogy Jimmy – akkor még Imi, vagy Imici – nem indult könnyű helyzetből.

Zámbó Jimmynek hinnie kellett magában ahhoz, hogy a csúcsra jusson
Zámbó Jimmynek hinnie kellett magában ahhoz, hogy a csúcsra jusson / Kép forrása: RTL

Bár hangja megkérdőjelezhetetlen volt, ez önmagában nem elég a sikerhez, ha a család és az ismerősök nem támogatják az embert. Iminek hinnie kellett hát magában, és bátornak kellett lennie ahhoz, hogy jelentkezzen az Országos Szórakoztatózenei Központ vizsgájára.

Eközben ott volt a felesége két nevelt gyerekkel, és úton volt a harmadik, saját gyerek is. Egy fiatal nehezen választ a család és a karrier között, különösen akkor, ha annyira hisz magában valaki, mint Imi tette.

A sorozat eleddig bemutatott három részéből megtudhatjuk, hogy hogyan lett egy átlagos srácból egy magában végletig bízó előadó.

Az RTL magasra tette a lécet, ugyanis számtalan jó sorozata mellett A király nemcsak képminőségben, hanem történetmesélésben kimagaslik. A készítők bátran nyúltak hozzá még ma is élő szereplőkhöz, nem kímélve a Zámbó-családot sem, de olyan ismert személyek is feltűnnek, mint Erdős Péter, akin keresztül megérthetjük, hogy hogyan működött a lemezkiadás a ’70-es és a ’80-as években.

A díszletek pillanatok alatt visszarántják a nézőt a '70-es és '80-as évekbe
A díszletek pillanatok alatt visszarántják a nézőt a ’70-es és ’80-as évekbe / Kép forrása: RTL

A széria bizonyosfokú hasonlóságot mutat A besúgó című sorozattal, ugyanis ez is a rendszerváltás előtti időkbe repít vissza. A díszlet kiválóságát mutatja, hogy a hamutartókon keresztül a ruházaton át az edényekre is ügyeltek, így a képeket nézve pillanatok alatt magába szippantja a nézőt a retró-hangulat.

A készítők olyannyira hitelessé akarták tenni a sorozatot, hogy még a hírhedt csepeli házba is bekéredzkedtek, hogy ott vehessék fel a későbbi jeleneteket. Természetesen a ház az utóbbi húsz évben megváltozott, így teljesen átrendezték. A család a helyszínen túl is minden segítséget megadott a stábnak, így még Zámbó Jimmy öltönyeit is rendelkezésre bocsátotta, amik Jimmy kisebbik fia, Adrián elmondása szerint pontosan illettek az énekest megformáló Nagy Ervinre.

Az eddig megtekinthető három epizódban azonban Nagy Ervint még nem láthatjuk, ugyanis ő az idősebb Jimmyt formálja meg. A ’70-es és ’80-as évek énekesét Olasz Renátó játssza el, ami tökéletesen megy neki, ugyanis meg sem fordul a néző fejében, hogy valójában egy színészt lát a vásznon. Nagy elánnal játssza el a kétségbeesett, a reménytelen, a vad és mindennek ellenére a magában a végletekig bízó zenészt, aki már akkor tudta magáról, hogy egyszer királyként fogják emlegetni, amikor csupán egy kocsmai zenész volt.

A király című sorozat nyitódala Peter Šrámek előadásában

A király című sorozat azoknak is fog tetszeni, akik nemhogy nem szimpatizáltak Zámbó Jimmy zenéjével, hanem egyenesen kifutottak tőle a világból, ugyanis bár szerepelnek benne dalok, korántsem ezen van a hangsúly. Az első három epizódban saját Jimmy-dalok nem hallhatóak, ám megtévesztően hasonló stílusúak igen. Ezek kifejezetten a sorozathoz készültek, és Peter Šrámek remek eladásában váltak igazi, Jimmy-stílusú, mégis mindenki számára hallgatható alkotásokká.

A tízrészesre tervezett minisorozat kizárólag az RTL streamingszolgáltatásában érhető el, így televízióba várhatóan nem kerül – legalábbis egy darabig biztosan nem.

Nyitókép forrása: RTL