Barion Pixel Tarján Zsófia: „Az embereknek arra van szükségük, hogy nevessenek egy jót” – Coloré

Tarján Zsófia: „Az embereknek arra van szükségük, hogy nevessenek egy jót”

2022. 12. 20.

Tarján Zsófia és Honeybeast nevű zenekara jelenleg a MINDENKIDERÜL című turnéval járja az országot. A koncertsorozathoz csatlakozott Ráskó Eszter humorista is, aki ütős poénjaival dobja fel az estéket. Az énekesnővel a turnéról, az egészségéről és a közösségi médiáról is beszélgettünk.

Coloré: Nem mondható éppen mindennapinak, hogy humor és a zene kerüljön egy színpadra. Honnan jött az ötlet?

Tarján Zsófia: Az ötlet a menedzserünktől, Kovács Ákos Dadantól jött. Mindig szeretünk egy kicsit kilépni a komfortzónánkból, kitolni a határainkat. Ezért volt az, hogy korábban a SympHONEY koncertsorozat keretén belül szimfonikus zenekarral, a Legyen tánc! műsorunkban pedig a Szegedi Kortárs Balett táncosaival álltunk színpadra. Tavaly meg Paulinával csináltunk egy közös turnét, akivel közös dalunk is van! Most pedig úgy éreztük, hogy nekünk is ez kell, és az embereknek is arra van szüksége, hogy nevessenek egy jót egy gondtalan estén. Nagyon kell ezekben az időkben a humor, ezért nagyon örültünk az ötletnek, valamint annak is, hogy igent mondtak a Dumaszínháznál.

Ráskó Esztert ti szerettétek volna konkrétan, vagy a Dumaszínházra bíztátok a döntést? Hogyan fogadta a megkeresést?

Esztert szerettük volna az elejétől kezdve, mert úgy éreztük, hogy az ő karaktere illik a zenekarhoz, jól kiegészít engem, meg ugyebár a „girl power”. Szerencsére szívesen is csatlakozott, szereti a zenekart. Találkoztunk már korábban többször is, például nyaranta, amikor mindketten turnézunk, vagy céges rendezvényeken. Akkor már éreztük, hogy megvan köztünk a kémia.

Hogyan alakult a közös munka?

Nagyon jól, sokat nevettünk, jól éreztük magunkat munka közben.

Tarján Zsófia
Tarján Zsófia / Kép forrása: Gold Record

Mit gondolsz magáról a humorról? Miért fontos neked? Mondtad, hogy úgy érzed, hogy most különösen jól jön mindenkinek egy kis nevetés. Milyennek látod ma itthon a humort?

A közönség nagyon jól fogadja, kíváncsiak rá. Szükségük van arra, hogy kikapcsolódjanak, letegyék a gondokat a vállukról egy kis időre. Humor fogyasztóként is nagyon szeretem a stand up műfaját. Jól szokott esni meghallgatni egy-egy ilyen show-t akár az Esztertől, akár más humoristától. Valamint azt látom, hogy nagyon sokan ugyanígy vannak vele: a magyarok szeretik hallgatni ezeket a történeteket, ahogy szokták mondani, sírva vigadunk.

Számodra milyen a jó humor?

Ez nagyon szubjektív, nehéz megválaszolni a kérdést, mert mindenkinek mást jelent a jó humor. Én leginkább azt szeretem, amikor egy vicc mögött van egy gondolat, aminek a jelentése egy picit mélyebb, és a poén nem öncélú. Szerintem az a legfontosabb, hogy legyen benne valamilyen igazságtartalom, amit viccesen tálalnak.

Mit jelent a cím, a MINDENKIDERÜL? Őszinte estet sugall, erről van szó? Lerántjátok a leplet a zenekarról? Mire számíthatnak a nézők?

Igen, van egy olyan rész a műsorban, amikor a zenekarról van szó. Nemcsak rólam és Bencsik-Kovács Zoltánról beszél Eszter, hanem a többi tagunkról is. Most pedig – név szerint – szó lesz a többiekről is. A címnek két jelentése van: egyrészt „mindenki derül”, ami a nevetésre és a humorra utal, másrészt pedig „minden kiderül”, ami a zenekar megismeréséről szól.

Megírtátok előre a humor részét is a műsornak, vagy inkább improvizáció lesz?

Eszter leginkább az improvizációra hagyatkozik, de jól átgondolja a témákat, használ valamilyen vonalvezetőt. Mindig van azért mankó, sokszor láttam nála jegyzeteket. A lényeget kitaláltuk, de az, hogy hogyan jutunk egy pontról a másikra, változhat.

Tarján Zsófia
Tarján Zsófia és a Honeybeast Ráskó Eszterrel kiegészülve / Kép forrása: Gold Record

Egymás szerepét kipróbáljátok esetleg? Megmutatod, hogy milyen humorod van?

Alapvetően azt gondolom, hogy mindenki maradjon a kaptafánál. Így tudjuk a legjobb eredményt elérni, és a legjobb élményt nyújtani a nézőknek. Nyilván néha reflektálok, reagálok arra, amit Eszter mond, de nem sokszor. Jellemzően ő képviseli a humort, mi pedig a zenei anyagot.

Ráskó Eszter azért erősen oda-oda tud szólni másoknak. Bírod a csípős, kritikus humort?

Nekem Hernádi Judit az édesanyám, aki tizenkét éven keresztül ült a Heti Hetes című műsorban. Úgy nőttem fel, hogy jellemző volt ez a fajta csípős, kritikus humor otthon. Nekem ez abszolút nem idegen pálya.

Ha már kritika… Közszereplőként lehetetlen elkerülni, hogy mindenkinek legyen rólad véleménye, ezek pedig sokszor nem a munkásságodról szólnak. Korábban őszintén beszéltél róla, hogy nehezen küzdesz meg a kilókkal, sőt orvosi segítséget is kértél. Inzulinrezisztenciád van. Hogy vagy most?

A helyzethez képest köszönöm szépen jól vagyok. Tartom a diétát, amit nem is neveznék diétának, hanem inkább életmódváltásnak hívnám. Mindig készülök a turnéra, ilyenkor nagyon kell figyelni arra, hogy a rohanás közben is megfelelően és időben egyek. Nem szeretem véka alá rejteni, hogy inzulinrezisztenciával és a súlyommal küzdök. Egyébként ezekkel a témákkal kapcsolatban egyre inkább támogató hozzászólásokat szoktam kapni. Talán ennek az az oka, hogy őszinte vagyok az első pillanattól kezdve.

Gyakran jeleznek vissza olyanok, akik hasonló cipőben járnak?

Ezzel rengetegen küzdenek, és van egy küldetés-tudatom ezzel kapcsolatban. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ez a probléma igenis létezik, sokan szenvednek miatta. Mivel én színpadon állok, sokan ismernek, így sok emberhez el tudom juttatni az üzenetem. Szerintem nagyon fontos orvoshoz fordulni, nem szabad ettől megijedni. Minél előbb megteszi ezt valaki, annál kevesebbet kell küzdenie ezzel az életben. Igazán csak a szakértő segítség tud javítani ezeken az egészségügyi problémákon, nem szabad szégyellni.

Tarján Zsófia
Tarján Zsófia / Kép forrása: Gold Record

Igen, sok emberhez eljuthat a véleményed, a közösségi médiában, főleg TikTokon sokféle témáról szoktál posztolni, beszéltél a saját egészségedről, buzdítottál szavazásra stb. Szerinted fontos, hogy egy közszereplő irányt mutasson? Ezt felelősségnek tartod?

Én informálni szeretném a követőimet. Ezek az információk engem is érintenek, de másoknak is segíthetnek, valamint természetesen szeretnék elérni minél több embert. Azonban nem gondolom úgy, hogy egy közszereplőnek ez a feladata. Én vállaltam egy ilyen típusú szerepet, de senkinek sem kell ilyennek lennie. Mindenki olyan témákról beszéljen, amivel tud azonosulni. Ha valakit mondjuk egyáltalán nem érdekel az, hogy választás van, akkor ne buzdítson szavazásra, mert idegen lenne tőle az üzenet, nem illik a személyiségéhez. Én például sose tudnék pártpolitikát folytatni. A társadalomkritikus gondolkodást fontosnak tartom, de a közélettől szeretnék távolabb maradni. Viszont egy választást például fontosnak tartok annyira, hogy arra bíztassam a követőimet, hogy menjenek el szavazni, de soha nem akarnám megmondani nekik, hogy kire kellene behúzni az x-et.

A kritikákra visszatérve… Ezeket azért meg kell tanulni kezelni, hogy ne rombolja le teljesen az emberek önbecsülését. Hogy haladsz ezzel a feladattal, így, hogy évek óta rivaldafényben vagy?

Kifejlesztettem magamban egy módszert: ha látok egy rosszindulatú, valótlan kommentet, akkor kitörlöm és blokkolom az illetőt. Már nem húzom fel magam ezen, mert amiért ez a hozzászólás született, az valójában az ő problémája, semmi köze hozzám. Csak így adja ki magából a feszültséget, rajtam vezeti le a dühét a saját gondjai miatt.

A Honeybeastben eléggé sokféle énekstílusban megmutathatod magad, koprodukciók szempontjából is változatosak vagytok. Mindig is ilyen kísérletező személyiség voltál?

Mindenki maga döntse el, hogy az vagyok-e. Voltam már death metal zenekarban, énekeltem funkyt, jazzt, bluest. Írtam könyvet az édesanyámmal, terveztem díszletet, alapvetően pedig grafikus és szórakoztató zenész a végzettségem. Készítettem CD-borítót, plakátot. Több kiállításom is volt már, mert festeni is nagyon szeretek. Szóval ezek alapján lehet azt mondani, hogy kísérletező személyiség vagyok, bárki láthatja így, én csak magamat próbálom adni, és azt csinálni, amit szeretek.

Tarján Zsófia
Tarján Zsófia és a Honeybeast / Kép forrása: Gold Record

Édesapád operaénekes, édesanyád színésznő. Hogy érzed, milyen hatással van ez a karrieredre? Elvonatkoztatnak már ettől az emberek?

Szerintem a vízválasztó ebben a kérdésben a Dal volt 2014-ben, amikor A legnagyobb hőssel országos hírnévre tett szert a zenekar. Akkor kezdtem már nem Hernádi Judit lánya, hanem Tarján Zsófia, a Honeybeast énekesnője lenni. Természetesen az anyám az anyám maradt, büszke vagyok rá, rengeteget tanultam tőle, de az utóbbi időben azért már saját jogon ítélnek meg, főleg a zenekar révén.

Borítókép forrása: Gold Record