Ha nevet a baba, akkor van humora is?

2022. 01. 20.

A jó humorérzék fontos az életünkben. Tudtad, hogy már a kisbabák is érthetik a viccet?

A csemeték az első évükben látványosan fejlődnek fizikailag és értelmileg és bizony a humorérzékük is. Természetesen mindez függ attól is, hogy milyen közegben nevelkednek. Márpedig a humor nagyon fontos bárhol és bármikor, mert segít megküzdeni a stresszel, általa hatékonyabban működhet a barátkozás, a párkapcsolat alakítása, de még a tanulás is.

Nevetés és humorérzék
Eleinte csak az interakciókra reagálnak a picik / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A babák humorosak?

A legszebb hang az édesanyák számára a kisbaba tiszta kacaja, amely igazán hangos, élettel és vidámsággal teli. Ha hallottál már igazán, szívből nevető gyermeket, szinte biztos, hogy téged is jó kedvre derített a hang, a látvány. Mindegy, hogy milyen banális semmiség váltotta ki a csöppségből a velőből felszakadó reakciót, egy ilyen élmény mindenkire hatással van. Sok esetben elég ehhez egy mozdulat, egy hang:

Sok esetben mi, felnőttek nem is értjük, hogy mit találnak viccesnek a babák, de az biztos, hogy nevetésük magával ragad és beállunk a sorba. Ez azt jelenti, hogy a gyerekeknek már egészen kicsi korukban van humorérzékük?

Egy kutatásból kiderült, hogy már az egy hónapos babák is képesek felfogni és megérteni a mókát, tizenegy hónapos korukban pedig akár már maguk is viccelődhetnek. Babakorban a nevetést főleg az emberi interakciók váltják ki. Az egyévesnél fiatalabb gyermekek a játékon keresztül reagálnak a viccre (nekik tetsző hang hallatára, csiklandozás stb.), később pedig már maguk is aktívan kiveszik a részüket a humorizálásból. Ahogy a kisbabából kisgyermek fejlődik, úgy változik a humor is. Egyre bonyolultabb vicceket értenek meg és kreálnak maguk is, amelyhez használják hangjukat, testüket is. A céljuk az, hogy megnevettettessék környezetüket. Mindez igazodik ahhoz, ahogyan fejlődik képzelőerejük, nyelvi készségeik és képességeik. Felesleges összehasonlítani a kicsiket, mert más-más ütemben zajlik.

Mi szükséges a baba humorérzékének fejlesztéséhez?

A boldog gyerkőc nevetése örömmel tölt el. A csemete megnevettetése jó hatással van a baba-mama, baba-szülő kapcsolatra, azonban mindez a tanulást is elősegítő folyamat. A nevetéssel, humorérzékkel ugyanis az mérhető, hogy az apróság egyre inkább kezdi felfogni és megérteni az őt körülvevő világot. Ez tehát a fejlődés része. Már azelőtt megértik, hogy ki és mi a vicces, mielőtt önmaguk viccelődni képesek lennének. A nevetésről a boldogság jut eszünkbe és valóban boldogabbak azok a gyerekek, akik rendelkeznek humorérzékkel. Sőt optimistábbak, megnő az önbecsülésük és jobban tudják kezelni a nehézségeket.

ÉletkorA humor szakaszai
3-4 hónapos:Ebben az időszakban kezdenek el nevetni a kicsik. A nevetést környezetükből érkező interakciók váltják ki.
7-8 hónapos:Már nem csak nevetnek, hanem nevettetni is képesek a hangjukkal, testükkel, viselkedésükkel. Észreveszik, hogy mi tetszik a környezetüknek és azt ismétlik.
9-10 hónapos:Már pimaszkodnak, vagyis olyat is megtesznek, amiről tudják, hogy nem szabad. Képesek az ugratásra.
Egyéves korukra:A gyors fejlődésnek köszönhetően már alapvető társadalmi szabályokat is felismernek és ha úgy adódik meg is szegik azért, hogy magukat és másokat is jobb kedvre derítsenek.
Kétéves korukra:Továbbfejlesztik humorérzéküket azzal, hogy egyes szabályokat szándékosan megszegnek. Tudják, hogy mi a rossz és mi a vicces.
A babák értik a humort
Ahogy fejlődnek a gyerekek, már maguk is viccelődhetnek / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Szülőként segíthetjük, hogy csemeténk humorosabb – és ezzel lehetőleg boldogabb, optimistább – legyen:

  • minél többet és minél korábban nevessünk együtt a gyermekeinkkel és nevettessük meg őket. Sőt akkor is kacagjunk az általuk mondottakon, ha nem értjük azt vagy nem tartjuk annak,
  • bohóckodjunk együtt, meséljünk vicces történeteket,
  • ha mókás jeleneket látunk, hallunk, olvasunk valahol, arra is mutassunk rá annak érdekében, hogy felismerjék a gyerkőceink a másféle viccet is,
  • a kudarc kezelésében is segíthet a humor, mert oldhatja a feszültséget, fejlesztheti az önbizalmat,
  • a játék és a nevetés még a tanulás folyamatában is megjelenhet, mert támogatja a memóriát.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix